Table of Contents:

  1. Hvad betyder navnet Esajas?
  2. Hvornår er Esajas Bog skrevet?
  3. Hvordan læser kristne Esajas?
  4. Hvem fik Johannes Døbers hoved på et fad?
  5. Hvad ender Jobs bog med?
  6. Hvad forklarer Toraen?

Hvad betyder navnet Esajas?

Esajas er en profet, som kendes fra Esajas' Bog i Det Gamle Testamente. Fra denne har man hentet flest tekster til Folkekirkens gudstjeneste. Det er fordi man her finder tekster, som kristne fra starten har læst som forudsigelser om Jesus. Esajas navn er hebraisk og betyder Herren frelser.

Hvornår er Esajas Bog skrevet?

Forfatterskabet er traditionelt blevet tilskrevet profeten Esajas, som levede i Juda i det 8. århundrede f.Kr.. Almindeligvis anses bogen af moderne forskere for at indholde en samling af forskellige profetier, som så er blevet redigeret i persisk tid, men der er stor uenighed blandt teologer.

Hvordan læser kristne Esajas?

Det første tema er klart det vigtigste, for her tugter og formaner Esajas sit folk. Men dernæst trøster han ved at profetere om Kristus, hvilket gør Esajas bedre at læse end nogen anden profet: Han beskriver [endog] Kristi moder, Jomfru Maria, hvorledes hun skal undfange og føde og dog være jomfru kap.

Hvem fik Johannes Døbers hoved på et fad?

Det lykkedes Herodias at få sin datter Salome til at lokke kongen til at give sig Johannes Døberens hoved på et fad. Antipas blev angiveligt så betaget af Salomes dansen, at han lovede hende hvad som helst som belønning. Hun ønskede sig Johannes Døberens hoved på et fad, og kongen så sig nødt til at holde ord.

Hvad ender Jobs bog med?

Manden sørger og klager over at Marduk har overladt ham til sådan en skæbne, men til slut tager guden ham til nåde igen, og alt ender i fryd og gammen. Teksten har, efter akkadisk skik, fået navn efter de ord, den begynder med, men kendes i vor tid også som "den babylonske Job".

Hvad forklarer Toraen?

Tora eller Torah (תּוֹרָה) er et hebræisk ord med betydningen "belæring" eller "lov". Det bruges primært som betegnelse for jødedommens vigtigste helligskrift, en samling af de fem Mosebøger, som udgør den første sektion af Tanakh – den jødiske bibel.