Table of Contents:

  1. Hvad er helligt for kristendommen?
  2. Hvad er den kristne bibel?
  3. Hvad kan være helligt?
  4. Hvad er hellige genstande?
  5. Hvad er et helligt sted?
  6. Hvilken funktion har syndefaldsmyten?
  7. Hvad er det profane?
  8. Hvad betyder hellig huse?
  9. Hvad er inde i Mekka?
  10. Hvordan markeres moskéen som helligsted?

Hvad er helligt for kristendommen?

En helligdom er indenfor mange religioner en betegnelse for de begreber som er hellige, f. eks. hellige skrifter, steder, bygninger, genstande, martyrer og profeter. Indenfor kristendommen betragtes særligt biblen og ikke mindst kirker som helligdomme.

Hvad er den kristne bibel?

Bibelen (gr. βιβλία biblia "bøger") er betegnelsen for de grundlæggende kanoniske skrifter i jødedommen og kristendommen.

Hvad kan være helligt?

Hellighed er det at være hellig. Begrebet bruges om noget der er sat til side. Dette er ofte nært forbundet med en gud eller spiller en væsentlig rolle for religiøse handlinger eller ceremonier, men kan også bruges til at beskrive ikke-religiøse personer, ting eller steder.

Hvad er hellige genstande?

Relikvier, rester af hellige mænds eller kvinders legeme, tøj eller brugsgenstande. Ærefrygt for relikvier findes i mange religioner; i den katolske kirke og i de ortodokse kirker har relikvier siden oldkirken spillet en vigtig rolle i liturgi og fromhedsliv.

Hvad er et helligt sted?

bebygget område, udskilt fra det omgivende samfund og forbeholdt religiøse formål, fordi hellige magters nærvær erfares på stedet (se fx 1. Mos. 28,10-20). Helligsteder kendes i alle kulturer, ofte forbundet med særlige naturfænomener, grotter, bjerge, floder, træer osv.

Hvilken funktion har syndefaldsmyten?

Om syndefaldsmyten Adam og Eva var de første mennesker. De levede med Gud i Paradis. Men på et tidspunkt blev de fristet af djævelen, i form af slangen, til at spise af den forbudte frugt fra "træet til kundskab om godt og ondt", og dermed brød de Guds regler. Konsekvensen var, at Adam og Eva opdagede, at de var nøgne.

Hvad er det profane?

Profan er et adjektiv som stammer fra det latinske profanus, «udenfor helligdommen» (fanum betyder «helligdom»). Det betegner egenskaber ved objekter eller handlinger som ikke står i sammenhæng med en kult, og dermed ikke har nogen rituel eller religiøs betydning.

Hvad betyder hellig huse?

Det er bygninger, som flere generationer efter hinanden har fundet det værd at bevare. I det hele taget er det bygninger, som har haft særlig betydning for et folk. De mange hellige bygninger, der står tilbage, viser, hvor stor betydning religion har haft for mennesker fra oldtiden og frem til vores tid.

Hvad er inde i Mekka?

Ka'baen er en sort kubisk bygning i moskeen Masjid al-Harâm i Mekka i Saudi-Arabien. Ka'baen ligger på en åben plads i "den store moské" i Mekkas centrum. Den er bygget af marmor og tilhuggede sten fra bjergene omkring Mekka. Dens grundplan er 11,03 x 12,86 m.

Hvordan markeres moskéen som helligsted?

Den jødiske synagoge er et forsamlingshus, men som hjemsted for torahrullerne er den et helligsted. Et lignende, afgrænset helligsted i islams moskéer er qibla (arab. 'bederetning'), oprindelig rettet mod Jerusalem, men fra 624 vendt mod Mekka. Mihrab er den tomme niche i moskéen, der angiver qibla.