Table of Contents:

  1. Hvordan regner man andengradsligninger ud?
  2. Hvis d er større end 0?
  3. Hvorfor må a ikke være lig med 0?
  4. Hvordan løser man en ligning med to ubekendte?
  5. Hvis d er 0?
  6. Hvad betyder ab og ci en parabel?
  7. Hvordan regner man diskriminant?
  8. Hvilken ligning er en andengradsligning?
  9. Hvordan man løser en ligning?
  10. Hvordan finder man fortegnet for diskriminanten?
  11. Hvad bruger man Nulreglen til?
  12. Kan a være 0 i en eksponentiel funktion?

Hvordan regner man andengradsligninger ud?

  1. ax2+bx+c=0,a≠0.
  2. d=b2−4ac.
  3. For ligningen vil diskriminanten være.
  4. d=62−4⋅2⋅4=36−32=4.
  5. x=−6±√42⋅2=−6±24={−6+24=−44=−1−6−24=−84=−2.
  6. 2⋅(−1)2+6⋅(−1)+4=2−6+4=0.
  7. 2⋅(−2)2+6⋅(−2)+4=8−12+4=0.

Hvis d er større end 0?

Når du skal løse en andengradsligning, skal du først udregne diskriminanten d for ligningen. Hvis diskriminanten d er større end nul, så ved vi, at parablen skærer x-aksen to steder, og at der er to løsninger for andengradsligningen.

Hvorfor må a ikke være lig med 0?

Eksempel 1. a a a er koefficienten foran x 2 x^2 x2 , så her er a = 1 a=1 a=1 (bemærk, at a ikke kan være lig med 0, da leddet x 2 x^2 x2 bliver 0, og så er det ikke længere en andengradsligning).

Hvordan løser man en ligning med to ubekendte?

Det kræver, at man har to ligninger, før man kan nå frem til en løsning. Løsningen er et talpar, der sikrer, at der står det samme på begge sider af lighedstegnet i hver af de to udtryk. Strategien er at isolere den ene ubekendte i den ene ligning og så sætte udtrykket for den ind i den anden ligning.

Hvis d er 0?

Når diskriminanten er mindre end nul Hvis du finder frem til, at diskriminanten er mindre end nul, så betyder det, at parablen for andengradsligningen ikke skærer x-aksen. En andengradsligning, hvor d < 0, har derfor ingen løsninger.

Hvad betyder ab og ci en parabel?

Vi betragter et andengradspolynomium f (x) = ax2 + bx + c hvor a, b og c er konstanter og a ≠ 0. Grafen for et andengradspolynomium er som bekendt en parabel. Det er velkendt at konstanten c nemt kan findes ud fra en forelagt parabel, idet c er parablens skæ- ring med y-aksen, hvilket følger af, at f (0) = c.

Hvordan regner man diskriminant?

Diskriminanten er d = b² - 4ac Vi bestemmer diskriminanten d ud fra koefficienterne a, b og c i en andengradsligning.

Hvilken ligning er en andengradsligning?

Grafen for en andengradsligning vil altid være en parabel. Løsningerne for x til en andengradsligning, fortæller hvor parablen skærer på x-aksen. Det vil altså sige at hvis ligningen har 2 løsninger, skærer den 2 steder på x-aksen. Parablen for ligningen er også en ”glad” parabel.

Hvordan man løser en ligning?

En ligning er et matematisk udtryk, der indeholder et lighedstegn og en ubekendt (ofte kaldet ). Når man løser en ligning handler det om at finde en værdi af den ubekendte, der gør, at der står det samme på begge sider af lighedstegnet.

Hvordan finder man fortegnet for diskriminanten?

Diskriminanten er d = b² - 4ac.

Hvad bruger man Nulreglen til?

Nulreglen fortæller, at hvis et produkt er 0, så er mindst én af faktorerne 0, dvs. at hvis p · q = 0, så er p = 0, q = 0 eller p = 0 og q = 0. Nulreglen fortæller også, at hvis mindst én af faktorerne i et produkt er 0, så er produktet også 0, dvs. at hvis p = 0 eller q = 0, så er p · q = 0.

Kan a være 0 i en eksponentiel funktion?

Hvis 0