Table of Contents:

  1. Hvordan ser et modermærke ud med kræft?
  2. Hvordan må et modermærke ikke se ud?
  3. Hvad er basalcellekræft?
  4. Hvordan ser et farligt modermærke ud?
  5. Hvad er Heksevorter?
  6. Hvad er forskellen på skønhedspletter og modermærker?
  7. Hvad er Dermalt nævus?
  8. Hvornår skal man være bekymret for et modermærke?
  9. Hvordan ser basalcellekræft ud?
  10. Er basalcellekræft farligt?
  11. Hvorfor får man Heksevorter?
  12. Hvordan kommer man af med Gammelmandsvorter?
  13. Hvorfor får man Skønhedsknopper?
  14. Hvornår skal man være opmærksom på modermærker?
  15. Hvorfor buler modermærker ud?

Hvordan ser et modermærke ud med kræft?

Hvordan ser modermærkekræft ud? Svulsterne kan se ud på flere måder, ofte vil de være brune til sort-brune og nogle gange lidt blålige eller orange. De karakteriseres ofte ved, at de er ujævne i kanten mod den omgivende normale hud eller er ujævne i farven.

Hvordan må et modermærke ikke se ud?

Det er vigtigt, at du søger læge hvis: Et modermærke ændrer størrelse, form eller farve. Et modermærke bliver ujævnt eller tykkere. Et modermærke danner skorpe eller bløder. Et modermærke klør vedvarende eller føles ændret.

Hvad er basalcellekræft?

Basalcellekræft er den hyppigste form for hudkræft i Danmark. Forekomsten af denne form for hudkræft er stigende. Den er især hyppig hos personer med lys hud, der har været udsat for meget sollys eller solarie. Jo ældre man bliver, des større er sandsynligheden for, at man udvikler denne kræftform.

Hvordan ser et farligt modermærke ud?

Ondartede modermærker er som regel asymmetriske i modsætning til de fleste normale modermærker, som er symmetriske, således at den ene halvdel er som et spejlbillede af den anden. Border (afgrænsning til øvrige hud). Modermærkekræft har typisk en uregelmæssig og uskarp afgrænsning. Colour (farve).

Hvad er Heksevorter?

Heksevorter er små, faste, halvkugleformede, fortykkede knuder i huden opstået pga. for stor aktivitet i hudens celler. Når cellerne bliver hyperaktive, kan der dannes en fortykkelse, som ligner en vorte, og der opstår en heksevorte. Der sidder ofte tykke hår på heksevorter.

Hvad er forskellen på skønhedspletter og modermærker?

Skønhedspletter og modermærker er præcis det samme. Skønhedspletter bliver ofte omtalt som de mærker, du har i ansigtet, mens modermærker refererer til de mærker, som du har på resten af kroppen.

Hvad er Dermalt nævus?

Dermalt nævus er et modermærke med meget bindevæv i. Det vil sige, at det udgår fra hudens dybe lag. Det er eleveret over hudens niveau, ofte kun let pigmenteret og i nogle tilfælde med hårvækst.

Hvornår skal man være bekymret for et modermærke?

En god regel er, at hvis modermærket er større end 6 mm og/eller har nytilkomne sorte eller grålige partier, skal du kontakte din læge. Du kan også få kræft i modermærker, der er mindre end 5-6 mm. Tag derfor kontakt til lægen, hvis du har et modermærke, som du føler dig usikker på.

Hvordan ser basalcellekræft ud?

Basalcellekræft kan se ud på forskellige måder: Basalcellekræft: En perlemorsskinnende knude med fine 'tråde' af blodkar på overfladen, der er velafgrænset mod den omgivende hud. Basalcellekræft: På kroppen ses basalcellekræft ofte som et rødt, skællende og let blødende element.

Er basalcellekræft farligt?

Hvad er basalcellekræft (hudkræft)? Basalcelle-hudkræft skyldes soludsættelse og viser sig som en knude i huden, et sår eller en rød skællende plet. Der er ikke farligt, da det vokser langsomt og meget sjældent spreder sig.

Hvorfor får man Heksevorter?

Heksevorter er små, faste, halvkugleformede, fortykkede knuder i huden opstået pga. for stor aktivitet i hudens celler. Når cellerne bliver hyperaktive, kan der dannes en fortykkelse, som ligner en vorte, og der opstår en heksevorte.

Hvordan kommer man af med Gammelmandsvorter?

Vorterne kan skrabes bort med et instrument (en skarpske). Dette kan undertiden gøres uden bedøvelse, eller der kan før indgrebet behandles med en bedøvende creme. Vorterne kan også fjernes ved frysning. Ved begge metoder er der en vis tendens til, at vorterne kan komme tilbage, og at behandlingen må gentages.

Hvorfor får man Skønhedsknopper?

Alle mennesker har lige mange melanocytter i huden, uanset om man er mørk eller lys. Men de steder, hvor man har et modermærke, er der en ophobning af de mørke celler, melanocytterne. Modermærker, som dukker op i huden, skyldes en kombination af medfødte egenskaber og graden af udsættelse for ultraviolet lys.

Hvornår skal man være opmærksom på modermærker?

Hvis de bliver større, eller ændrer form, farve eller kant, bør du få dem undersøgt nærmere hos lægen, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne. Hudlæger anbefaler, at man tjekker sine modermærker regelmæssigt, f. eks. hver tredje måned.

Hvorfor buler modermærker ud?

Modermærkerne starter som junction modermærker, der er flade og brun til sorte og sidder på overgangen mellem overhud og læderhud. Med tiden bevæger mange sig længere ned i læderhuden. De bliver nu ofte lidt lysere i farve og begynder at bule ud.