Table of Contents:

  1. Hvilke forskellige løsninger på krisen overvejede amerikanerne?
  2. Hvilke konsekvenser fik Cubakrisen for den kolde krig?
  3. Hvordan påvirkede Cubakrisen Danmark?
  4. Hvad skete der efter Cubakrisen?
  5. Hvad er Svinebugten?
  6. Hvornår startede Cuba krisen?
  7. Hvad var optakten til Cubakrisen?
  8. Hvilken rolle spillede Berlin i Cubakrisen?
  9. Hvad ville der ske hvis den kolde krig var eksploderet?
  10. Hvad går Truman doktrinen ud på?
  11. Hvad var Warszawa pagtens formål?
  12. Hvordan blev Danmark påvirket af den kolde krig?
  13. Hvad skete der under den cubanske revolution?
  14. Hvorfor kom den cubanske revolution?
  15. Hvad var Sovjetunionens motiver til at opstille missiler på Cuba?

Hvilke forskellige løsninger på krisen overvejede amerikanerne?

Efter nøje overvejelser i det nationale sikkerhedsråd traf præsident Kennedy den beslutning, at USA skulle udsætte Cuba for en flådeblokade, der skulle sikre, at der ikke nåede flere forsyninger frem til øen. Man vidste, at der var adskillige sovjetiske skibe på vej til Cuba.

Hvilke konsekvenser fik Cubakrisen for den kolde krig?

Cubakrisen førte umiddelbart til et mere afspændt forhold mellem de to supermagter, først og fremmest ved etablering af en direkte telefonlinie mellem Kreml og Washington (»The Hotline«), og videre med aftalen om stop for atomprøvesprængninger i sommeren 1963.

Hvordan påvirkede Cubakrisen Danmark?

I relation til den kolde krig spillede Danmark formentlig en rolle i det storpolitiske spil under Cubakrisen i 1962. Det var ifølge senere fremkomne oplysninger Langelandsfortet, Hammerodde Fyr og Fyrskib Gedser Rev, der i første omgang opdagede de russiske handelsskibe, lastet med SS-4 Sandal missiler på vej til Cuba.

Hvad skete der efter Cubakrisen?

Efter krisen skete der en forbedring i forholdet mellem de to supermagter. I 1963 holdt Præsident John F. Kennedy en tale, hvor han anerkendte Sovjetunionens bedrifter og det sovjetiske folks lidelser under 2. verdenskrig.

Hvad er Svinebugten?

Svinebugtaffæren var et mislykket amerikansk forsøg i 1961 på at omstyrte Cubas socialistiske leder, Fidel Castro. Siden sin magtovertagelse i 1959 havde Castro været et problem for USA, og da han udråbte Cuba til en socialistisk stat, besluttede man at angribe.

Hvornår startede Cuba krisen?

16. oktober 1962Cubakrisen / Startdato

Hvad var optakten til Cubakrisen?

Fidel Castros beslaglæggelse af amerikansk ejendom i Cuba og hans handelsaftale med Sovjetunionen forværrede forholdet mellem USA og Cuba. USA reagerede ved at indføre forbud på produkter eksporteret til Cuba og lukke ned for en af Cubas vigtigste eksportvarer – sukker.

Hvilken rolle spillede Berlin i Cubakrisen?

Konflikten optrappes USA havde i april 1961 haft et mislykkedes forsøg på at invadere Cuba, og svarede i Berlin igen på de sovjetiske panserkøretøjers opstilling ved at opstille et tilsvarende batteri på sin side af grænsen ved Checkpoint Charlie. Hele verden holdt vejret, mens stormagterne spillede med musklerne.

Hvad ville der ske hvis den kolde krig var eksploderet?

Men hvis den kolde krig brød ud, ville Danmark ikke bare blive benyttet som en affyringsrampe. Angrebet ville også komme den anden vej fra og af nogenlunde samme styrke. Warszawa-pagten øvede sig på at gå i land på Lolland og Falster, såvel som Sjællands østkyst.

Hvad går Truman doktrinen ud på?

USA's modsvar var Truman-doktrinen fra 1947, der fastlagde princippet om, at den amerikanske udenrigspolitik havde til formål at “inddæmme” kommunismen til de områder, som allerede var under Sovjetunionens indflydelse.

Hvad var Warszawa pagtens formål?

Warszawapagten var en kommunistisk militæralliance, der blev oprettet i 1955 af Sovjetunionen og en række østeuropæiske lande. Den direkte begrundelse for pagten var Vesttysklands optagelse i NATO i 1955, hvilket blev anset som en fjendtlig handling af Sovjetunionens og dens allierede.

Hvordan blev Danmark påvirket af den kolde krig?

Grundlæggende set var Danmark en trofast NATO-allieret, men havde samtidig en række forbehold, samtidig med at Danmark aldrig levede op til NATO-kravene om at have et stort militærbudget. Danmark var også imod at have udenlandske tropper inden for landets grænser, ligesom man nægtede at have atomvåben i Danmark.

Hvad skete der under den cubanske revolution?

Den cubanske revolution var et væbnet oprør udført af Fidel Castros 26. juli-bevægelse og dets allierede mod den cubanske diktator Fulgencio Batistas regime. Revolutionen begyndte i juli 1953 og sluttede med at Batista blev afsat 1. januar 1959, hvor hans regime blev erstattet af Castros diktatur.

Hvorfor kom den cubanske revolution?

I 1952 argumenterede Fidel Castro, der var en ung advokat og aktivist, for at styrte Fulgencio Batista, som han beskyldte for korruption og tyranni. Imidlertid blev Castros argumenter afvist af den cubanske domstol.

Hvad var Sovjetunionens motiver til at opstille missiler på Cuba?

USA havde den fordel, at den havde baser tæt på Sovjetunionen. Herfra kunne fly og missiler angribe med kort varsel. I 1962 forsøgte Sovjetunionen at få en tilsvarende fordel. I hemmelighed begyndte de sovjetiske atomstyrke at opstille missiler på øen Cuba, der ligger tæt på USA.