Table of Contents:

 1. Hvad kaldes det når solens stråler falder lodret?
 2. Hvad reflekterer sollyset mest?
 3. Hvad er det der gør at nogle hudtyper kan klare mere uv-stråling end andre?
 4. Er der steder på jorden hvor uv-stråling er højere end andre?
 5. Hvad er en Solhøjde?
 6. Hvor på Jorden er solindstrålingen størst?
 7. Hvilken farve reflekterer mest af solens indstråling?
 8. Hvilke bølgelængder er der i det synlige lys?
 9. Hvad har UV-stråling og hudtyper med hinanden og gøre?
 10. Hvad gør UV-stråling ved os?
 11. Hvor i verden er UV-stråling højest?
 12. Er der mere UV-stråling ved ækvator?
 13. Hvordan beregner man solhøjden?
 14. Hvornår er dag og nat lige lange?
 15. Hvilke lande ligger på den sydlige halvkugle?

Hvad kaldes det når solens stråler falder lodret?

Står solen derimod i zenit kommer solens stråler direkte ind mod jorden, hvorved der er det mindste tab. Breddegraden på jorden hvor solen står i zenit skifter over året mellem nordlige og sydlige vendekreds. De gule og orange områder på kortet afspejler hvor solens stråler over året sendes lodret ind mod jorden.

Hvad reflekterer sollyset mest?

»Forklaringen er, at vand reflekterer mere lys end jord, og at is reflekterer mere lys end vand,« konstaterer Christoffer Karoff. Den del af solindstrålingen, der reflekteres tilbage til rummet, kaldes for 'abedo'. Ordet er latinsk og betyder 'hvidhed'.

Hvad er det der gør at nogle hudtyper kan klare mere uv-stråling end andre?

Melanin beskytter huden mod solens UV-stråling. Læderhuden består overvejende af fibre, der danner et netværk og holder huden glat og smidig.

Er der steder på jorden hvor uv-stråling er højere end andre?

Ozonlaget absorberer en stor del af den skadelige UV-stråling. Ozonlaget varierer med årstiden. Men tættere på Ækvator er ozonlaget altid tyndere end over Danmark, og solen står altid højere på himlen. UV-indexet er derfor altid større tættere på Ækvator.

Hvad er en Solhøjde?

Sol-højde, en. 1) (astr. ell. ) solens afstand fra horisonten (horisontalplanet), bestemt ved vinkelen mellem synslinien til solen og horisontalplanet; solens højde.

Hvor på Jorden er solindstrålingen størst?

Ved ækvator er indstrålingen størst, og jo længere nord eller syd på man måler, desto lavere er indstrålingen pr. m2 på jordoverfladen, hvis man placerer sig vinkelret på solen er solindstrålingen næsten lige stor over hele kloden.

Hvilken farve reflekterer mest af solens indstråling?

Hvordan kan der være så stor forskel? Af alle farver er sort den, der absorberer lyset bedst. Det skyldes, at sort reflekterer mindst lys, hvor hvid befinder sig i den modsatte ende af skalaen.

Hvilke bølgelængder er der i det synlige lys?

De bølger, som menneskets øje kan fange, er fra 380 nm til 760 nm, og kaldes det synlige spektrum. Den korteste bølgelængde mennesket kan se er den violette på omkring 380 nm. Ved 450 nm begynder det blå, og ved 500 nm har vi grøn, efter grøn kommer gul ved omkring 600 nm, efterfulgt af orange.

Hvad har UV-stråling og hudtyper med hinanden og gøre?

UVB-strålingen giver solbrændthed og solskoldning, men UVA-strålingen giver også huden farve. UVA-strålerne kan ødelægge hudens DNA og medføre ældning af huden. Både UVA- og UVB-stråling øger risikoen for kræft i huden. Uv-indekset er en god hjælp til at finde ud af, hvornår man skal solbeskytte sig.

Hvad gør UV-stråling ved os?

De tre typer uv-stråling har forskellig bølgelængde. Ozonlaget sørger for, at den farligste uvc-stråling ikke når jordens overflade. Uvb-strålerne giver solbrændthed og solskoldning, men uva-strålerne giver også huden farve. Uva-strålerne kan ødelægge hudens DNA og medføre ældning af huden.

Hvor i verden er UV-stråling højest?

Rekorden for uv-indeks målt på jordoverfladen er 43,3, hvilket blev målt i Andesbjergene i 2003. Når uv-indekset forudsiges, tages der højde for de bølgelængder af det ultraviolette lys som huden er mest følsom overfor, og viden om ozonlagets tykkelse og tilstedeværelsen af skyer ligger til grund for forudsigelserne.

Er der mere UV-stråling ved ækvator?

Ozonlaget absorberer en stor del af den skadelige uv- stråling. Ozonlaget varierer med årstiden. Men tættere på ækvator er ozonlaget altid tyndere end over Danmark, og solen står altid højere på himlen. Uv-indekset er derfor altid højere tættere på ækvator.

Hvordan beregner man solhøjden?

du kender solhøjden over ækvator (0° bredde) – de er i dette eksempel 90° 2. du ved at Danmark ligger på 56 °N bredde 3. afstanden fra ækvator til Danmark er altså 56 ° 4. solhøjden i Danmark må derfor være 56 ° mindre end over ækvator 5.

Hvornår er dag og nat lige lange?

Dagen, hvor dag og nat ligesom ved efterårsjævndøgn siges at være lige lange, er en af hjørnestenene i de fir årstider. Søndag den 20. marts er det forårsjævndøgn, der bebuder forår og sommer. Dagen, hvor dag og nat ligesom ved efterårsjævndøgn siges at være lige lange, er en af hjørnestenene i de fir årstider.

Hvilke lande ligger på den sydlige halvkugle?

Den sydlige halvkugle er et udtryk, som bruges om den halvdel af jordens overflade, der ligger mellem ækvator og sydpolen. Traditionelt bruges udtrykket om kontinenterne Afrika, Australien og Sydamerika i deres helhed, selv om den nordlige del af Afrika og Sydamerika strengt taget slet ikke burde tages med.