Table of Contents:

 1. Hvor står planeterne?
 2. Hvad er stjernehimlen?
 3. Hvornår kan stjernebilledet Løven ses på himlen?
 4. Hvilken planet lyser mest?
 5. Hvor er Karlsvognen på himlen?
 6. Hvad er det der lyser på himlen mod syd?
 7. Hvilken planet kan man se i august?
 8. Hvornår kan man se Orion på himlen?
 9. Hvor ligger vores solsystem i Mælkevejen?
 10. Hvordan finder man stjernebilleder?
 11. Er stjernehimlen ens?
 12. Hvad er en stjerne lavet af?
 13. Hvilket stjernebillede hedder Reticulum på latin?
 14. I hvilket stjernebillede ses Nordstjernen?
 15. Hvornår kan man se Venus?

Hvor står planeterne?

Du kan også klikke dig ind på Timeanddate.com, som har lavet en Betaversion, med nattehimlen, hvor du kan se hvornår de forskellige planeter står op og går ned.

Hvad er stjernehimlen?

Stjernehimlen, nattehimlen set fra Jorden. Stjerner, planeter og andre himmellegemer befinder sig alle meget langt væk og i vidt forskellige afstande, men vi opfatter stjernehimlen, som om det hele foregår på en let fladtrykt himmelhvælving (se firmament) over vore hoveder.

Hvornår kan stjernebilledet Løven ses på himlen?

Stjernebilledet Løven kan ses på den nordlige halvkugle fra januar til juni. På den sydlige halvkugle fremstår Løven, som om den står på hovedet. Her kan stjernebilledet ses fra juni til et godt stykke ind i efteråret.

Hvilken planet lyser mest?

Næst efter solen og månen er Venus det stærkest lysende himmellegeme, som under gunstige forhold kan ses om dagen, hvis man lige ved, hvor på himlen den befinder sig. Dens kraftige lys skyldes både dens nærhed og dens tætte, tykke atmosfære, som kaster sollyset tilbage. Klarest lyser Venus 27. april om aftenen og 10.

Hvor er Karlsvognen på himlen?

Du kan finde Karlsvognen højt over dit hoved i nordøstlig retning året rundt. Men kun hvis du befinder dig på den nordlige halvkugle. På den sydlige halvkugle er Karlsvognen ikke synlig.

Hvad er det der lyser på himlen mod syd?

Polarlys (nord- og sydlys) opstår, når elektrisk ladede partikler strømmer mod Jorden. Når partiklerne kommer til Jordens nord- og sydpol, begynder luften i den del af vores atmosfære, som ligger ca. 90-500 km over jordoverfladen, at gløde. Partiklerne har enten været fanget i Jordens magnetfelt eller kommer fra Solen.

Hvilken planet kan man se i august?

Jupiter står i begyndelsen af måneden op kort før klokken 22 og går først ned efter solopgang. I slutningen af august står Jupiter op omkring solnedgang og går først ned, når Solen er på vej op omkring klokken 6. Saturn følges nogenlunde med Jupiter. Og begge planeter er endda i denne måned i opposition.

Hvornår kan man se Orion på himlen?

Stjernebilledet Orion kan ses tydeligst på de nordlige breddegrader fra december til marts, mens det lyser op på himlen på den sydlige halvkugle om sommeren. I oktober er der dog særligt god grund til at vende blikket mod Orion.

Hvor ligger vores solsystem i Mælkevejen?

Solsystemet befinder sig formodentlig i udkanten af en spiralarm i en afstand på cirka 26000 lysår fra Mælkevejens centrum. Dette er cirka halvvejs ude i skiven af stjerner. Alle stjernerne i Mælkevejen roterer rundt om galaksens centrum, og solen er cirka 250 millioner år om et omløb om Mælkevejens centrum.

Hvordan finder man stjernebilleder?

Hvis man kigger efter omkring Nordstjernen - enten på kortet eller på den rigtige nattehimmel - kan man finde det lille stjernebillede, den er en del af, der ligner en lille Karlsvogn. Stjernebilledet hedder derfor også Lille Bjørn, ligesom Karlsvognen er en del af Store Bjørn.

Er stjernehimlen ens?

Ved et overfladisk blik får man det indtryk, at stjernehimlen altid ser ens ud. Det er også delvist korrekt, for den har set ud på samme måde i de seneste mange tusinde år. Stjerne-billedernes navne stammer for manges vedkommende tilbage fra antikken, og deres udseende har stort set ikke ændret sig siden da.

Hvad er en stjerne lavet af?

Stjerner er kugler af meget varm gas, som er enormt tunge. De består mest af de letteste grundstoffer i universet, hydrogen og helium. Stjerner som Solen består også af andre grundstoffer som fx karbon, oxygen og nitrogen, der er bare meget lidt af det. Stjerner bliver dannet i det, som man kalder en stjernetåge.

Hvilket stjernebillede hedder Reticulum på latin?

De 88 stjernebilleder
dansk navnArealLatinsk navn (nominativ, genitiv, forkortet)
Løven0,2885Leo
Mejslen el. Gravstikken0,0380Caelum
Mikroskopet0,0638Microscopium
Nettet0,0347Reticulum

I hvilket stjernebillede ses Nordstjernen?

Polaris, Alfa Ursae Minoris, hedder også Polarstjernen eller Nordstjernen og ligger i stjernebilledet Lille Bjørn.

Hvornår kan man se Venus?

STJERNEGUIDE: Jordens naboplanet Venus står altid tæt på Solen, og derfor er den kun synlig lavt over horisonten lige efter solnedgang og lige før daggry. I løbet af året er der stor forskel på, hvor klart lyset fra Venus er, fordi den set fra Jorden har faser ligesom vores egen måne.