Table of Contents:

  1. Hvad farve er L og N?
  2. Er der strøm i ledningen?
  3. Hvilken ledning skal i M1?
  4. Hvad betyder Ledningsfarverne?
  5. Er blå ledning L eller N?
  6. Hvad er L1 L2 L3?
  7. Hvordan fungerer polsøger?
  8. Hvad måler en polsøger?
  9. Hvordan skal ledningerne sidde i loftet?
  10. Hvad betyder P på lampeudtag?
  11. Hvad betyder grå ledning?
  12. Hvilken farve ledning er strømførende?
  13. Hvad er en nulleder?
  14. Hvad er spændingen mellem L1 og L2?
  15. Hvad er enfaset vekselstrøm?

Hvad farve er L og N?

3-leder kabel
LederFarve
LBrun
NLyseblå
PEGrøn/gul
30. maj 2003

Er der strøm i ledningen?

Med en polsøger kan du nemlig undersøge, hvorvidt der er strøm i det område, som du arbejder i. Du kan også finde ud af hvilken ledning, der er strømførende, og om der overhovedet er strøm i den givne ledning. En polsøger er altså et ideelt stykke test-værktøj til alle gør det selv-el mennesker derude.

Hvilken ledning skal i M1?

Skal man tilslutte en almindelig 230V lampe, med 2 leder i ledningen, (typisk en brun og blå) skal den brune oftest monteres i M1, og den blå i N. Så skulle lampen gerne lyse når der tændes på kontakten / afbryderen.

Hvad betyder Ledningsfarverne?

Nullederen kan være blå. I ældre installationer kan den have andre farver (typisk sort). Jordlederen er i nyere installationer stribet grøn og gul, men kan i ældre installationer være andre farver (typisk rød). Vær opmærksom på, at ledere med farvekombinationen grøn/gul kun må an- vendes som jordledere.

Er blå ledning L eller N?

Hvis lampen skal tilsluttes et lampeudtag (via forsiden af det) så skal den brune normalt forbindes til enten "M1" eller "M2" og i nogle tilfælde til "L" eller "P" i lampeudtaget. Blå: Den blå ledning bruges til nul. I lampen er nul klemmen normalt mærkeret med et "N" eller "0".

Hvad er L1 L2 L3?

Ledningerne L1, L2 og L3 betegnes "faser". På apparater hos forbrugerne vil man ofte kunne se mærkningerne "L1", "L2" og "L3" eller de gamle danske mærkninger "R", "S" og "T" (for hhv. "rod", "stamme" og "top" jf. positionen i elmaster).

Hvordan fungerer polsøger?

En polsøger er din ven, når du skal finde ud af, om der er vekselspændinger i eksempelvis en stikkontakt. Ved brug placerer du en finger på den røde ende, og lader spidsen af søgeren røre ved kontakten. Hvis den rammer en fase vil den lille pære inde i polsøgeren lyse op.

Hvad måler en polsøger?

En polsøger efter VDE 0680 del 6 enpolet spændingstester op til 250 V vekselspænding) er et lille simpelt testværktøj til at fastslå om der er vekselspændinger i lavspændingsintervallet fra 100 V og op til 250 V i forhold til jordpotentialet ved frekvenser mellem Hz.

Hvordan skal ledningerne sidde i loftet?

Ledningen fra lampen føres igennem dækslet (husk at vend dette korrekt). Ledningen føres derefter ind under aflastningsbøjlen. Aflastningsbøjlen spændes med de to skruer således ledningen ikke trækkes ud af lampestedet når lampen hænger ned fra lampeudtaget i loftet.

Hvad betyder P på lampeudtag?

Brun: Den brune ledning bruges til fasen. I lampen er fase klemmen gerne mærket med "L" eller "P". I nogle tilfælde har den ingen mærkning. Hvis lampen skal tilsluttes et lampeudtag (via forsiden af det) så skal den brune normalt forbindes til enten "M1" eller "M2" og i nogle tilfælde til "L" eller "P" i lampeudtaget.

Hvad betyder grå ledning?

Hvad bruges de brune grå og sorte elektriske ledninger til? Disse ledninger er beregnet til drift af højspændingssystemer såsom industriudstyr og motorer.

Hvilken farve ledning er strømførende?

De 2 strømførende ledninger brun og blå. Brun: Den brune ledning bruges til fasen. I lampen er fase klemmen gerne mærket med "L" eller "P". I nogle tilfælde har den ingen mærkning.

Hvad er en nulleder?

Nulleder, i elforsyningen en elektrisk leder forbundet med generatorens eller transformerens stjernepunkt (neutralpunkt). I anlæg med tre faser og nul vil nullederen sikre, at spændingen fastholdes tættest muligt ved den ønskede værdi også ved uens belastning på de tre faser.

Hvad er spændingen mellem L1 og L2?

I forsyningsnettet er den fælles ledning normalt forbundet til jorden, og herved er der 0 volt mellem denne ledning og jorden. Ligesom ved den 1-fasede generator betegnes den ledning "nul". Den er indtegnet med lyseblå farve i animationen ovenfor. Ledningerne L1, L2 og L3 betegnes "faser".

Hvad er enfaset vekselstrøm?

Enfasetilførsel. I hele det elektriske domæne er 1-faseforsyning levering af vekselstrøm via et system, hvor der er en samtidig ændring i alle forsyningsspændinger. Denne type deling af strømforsyning bruges, når belastningerne (husholdningsapparater) generelt er varme og lyn inkluderet i enorme elektriske motorer.