Table of Contents:

 1. Hvad sker der med donorblod?
 2. Hvilke bestanddele er der i blodet?
 3. Hvad er forskellen på serum og plasma?
 4. Hvordan hjælper Plasmadonorer patienterne?
 5. Hvor længe kan donorblod holde sig?
 6. Hvornår er man for gammel til at give blod?
 7. Hvad er en normal hæmatokrit?
 8. Hvad får blodet til at koagulere?
 9. Hvad betyder ordet serum?
 10. Hvilken funktion har plasma?
 11. Hvad skal man gøre for at blive bloddonor?
 12. Hvad er blodpladernes funktion?
 13. Hvor mange gange kan man give blod?
 14. Hvor længe kan man give blod?
 15. Hvor lang tid tager det at regenerere blod?

Hvad sker der med donorblod?

Blodets anvendelse. Blodet bliver brugt til at behandle patienter på hospitaler i hele Danmark. Den største del af det tappede blod går til kræftpatienter, men flere andre patienter er også afhængige af blod fra bloddonorer.

Hvilke bestanddele er der i blodet?

Blodet består af to hoveddele: Blodceller som består af røde blodceller, hvide blodceller og blodplader. Plasma som er den væske, som blodcellerne flyder rundt i.

Hvad er forskellen på serum og plasma?

Plasma: Den væske som cellerne befinder sig i. Væsken består fortrinsvis af vand samt sukker, salte, enzymer og proteiner, særligt de såkaldte koagulationsfaktorer (størkningsfaktorer), der får plasmaet (og dermed blodet) til at størkne. Serum: Den del af plasmaet, som er tilbage og ikke størkner.

Hvordan hjælper Plasmadonorer patienterne?

Men også andre lidelser, som blødersygdomme eller patienter, der har fået svære forbrændinger kan plasma også bidrage til helbredelsen af. Da de har brug for lægemidlet albumin. Disse lægemidler er fremstillet af plasma. Immunglobulin kan kun fremstilles af plasma fra raske donorer, og der er ca.

Hvor længe kan donorblod holde sig?

Når blodet er tappet, bliver det centrifugeret og delt op i 3 produkter: De røde blodlegemer (blodet): Bruges til "almindelig" blodtransfusion til patienter, der har blodtab i forbindelse med operation, og til patienter, der ikke selv er i stand til at producere nok blod. Blodet opbevares ved 4 grader i max. 5 uger.

Hvornår er man for gammel til at give blod?

Hvis du er 17 år, skal du kontakte den blodbank, hvor du gerne vil give blod, og så sender de de relevante papirer til dig. Når man fylder 18 år, kan man tilmelde sig uden samtykke, og man må donere blod, til man fylder 75 år. Man skal dog være startet som bloddonor, inden man bliver 65 år.

Hvad er en normal hæmatokrit?

Din hæmatokritværdi bliver målt i procenter og varierer naturligt. For mænd er den ofte mellem 40-50%, hvorimod den hos kvinder typisk ligger mellem 35-47%.

Hvad får blodet til at koagulere?

Hvordan blodet størkner (koagulerer) Et koagel er en klump af størknet blodet. Koaglet dannes når der opstår en skade på et blodkar. Hvis man skærer sig på en kniv, helt overfladisk, vil der umiddelbart opstå blødning. Men ret hurtigt forsøger kroppen selv at standse blødningen.

Hvad betyder ordet serum?

Ordet serum er latin og betyder 'valle'; ordet sigter til, at der er tale om en udskilt bestanddel. Serum adskiller sig fra blodplasma ved at mangle fibrinogen og ved at indeholde aktiverede koagulationsfaktorer. Serum anvendes til laboratoriediagnostik af sygdomme.

Hvilken funktion har plasma?

Blodplasmaet er en vandig opløsning med 92% vand og 8% opløste stoffer, plasmaproteiner, elektrolytter og små mængder af andre stoffer, hormoner og næringsstoffer som glucose, aminosyrer og fedtsyrer. Derudover fjerner blodplasmaet affaldsprodukter fra kroppen som kuldioxid, urinstof og mælkesyre.

Hvad skal man gøre for at blive bloddonor?

Det er omtrent, hvad du får tilbudt, når du lader dig tappe for næsten en halv liter blod, der potentielt kan være med til at redde et andet menneskes liv. Mens både mænd, der donerer sæd, og kvinder, der donerer æg til kunstig befrugtning, modtager penge som kompensation, er der ikke noget at tjene som bloddonor.

Hvad er blodpladernes funktion?

De mindste celler i blodet kaldes blodplader (trombocytter), og disse cellers vigtigste funktion er at reparere små skader på blodkarrene. Blodpladesygdomme er tilstande, hvor blodpladerne ikke fungerer normalt og derfor har man øget blødningstendens.

Hvor mange gange kan man give blod?

Hvor tit kan jeg give blod? Du kan højst give blod 4 gange om året.

Hvor længe kan man give blod?

Hvor tit kan jeg give blod? Du kan højst give blod 4 gange om året.

Hvor lang tid tager det at regenerere blod?

Når du giver blod, tappes 450 ml - altså næsten en halv liter blod. Du har omkring 5 liter blod i kroppen, og den halve liter gendannes hurtigt. Efter en fuldblodstapning skal der gå 90 dage, inden du kan give blod igen.