Table of Contents:

  1. Hvad betyder farverne på et kort?
  2. Hvad er et 4 cm kort?
  3. Hvordan læser man et topografisk kort?
  4. Hvad betyder de forskellige farver?
  5. Hvad udtrykker farver?
  6. Hvem laver landkort?
  7. Hvad er 2 cm kort?
  8. Hvad viser et topografisk kort?
  9. Hvad er et tematisk kort?
  10. Hvad er glædens farve?
  11. Hvad betyder mørke farver?
  12. Hvad viser et Landskabskort?
  13. Hvordan bliver kort lavet?

Hvad betyder farverne på et kort?

Farven blå er alt med vand som søer, moser, grøfter osv. Farven brun er højdeforskelle som bakker, lavninger, huller, gravhøje, skrænter osv. Farven hvid er skovområder, hvor træerne står med stort mellemrum. Farven grøn og nuancer af den bruges til at fortælle, hvor tæt skoven er.

Hvad er et 4 cm kort?

De fleste kort er målfaste i et angivet målestoksforhold, f. eks. 1:100.000 som angiver at 1 cm på kortet modsvarer 100.000 cm (=1 km) i virkeligheden. Et sådant kort kaldes også et 1-centimeters kort, ligesom 1:25.000-kort kaldes 4-centimeters kort, da 1 km er 4 cm på kortet.

Hvordan læser man et topografisk kort?

topografiske kort medtages stednavne og eventuelt fællesnavne, der beskriver bygninger og arealers anvendelse. Højdeforhold gengives normalt ved højdekurver og koter. Skove, enge, heder, parker, haver, søer og vandløb gengives ved forskellige farver eller signaturer.

Hvad betyder de forskellige farver?

Farvesymbolik
  • Hvid - renhed, uskyld, kyskhed, fornuft >< død.
  • Gul - varme, munterhed >< falskhed, had.
  • Grøn - håb, ungdom >< umodenhed, kølighed.
  • Sort - styrke, autoritet >< død, sorg, melankoli.
  • Blå - tillid, ro, harmoni >< melankoli, depression.
  • Rød - kærlighed, lidenskab >< fare, raseri.

Hvad udtrykker farver?

Farver er et stærkt kommunikationsværktøj og kan anvendes til at signalere handling, påvirke humør og forårsage fysiologiske reaktioner. Visse farver kan endda hæve blodtrykket, øge stofskiftet og overanstrenge øjnene.

Hvem laver landkort?

På Geodatastyrelsens online tjenester kan du se både de nyeste kort og fotos over Danmark og nogle af de ældste i vores arkiver. Klik på de nedenstående links for at besøge de online tjenester eller for at downloade kort til print og plot.

Hvad er 2 cm kort?

Cm-kort, landkort i målestokkene 1:25.000 (4 cm-kort), 1:50.000 (2 cm-kort) og 1:100.000 (1 cm-kort). Centimeterangivelserne udtrykker, hvor meget 1 km i landskabet fylder på kortet. De tre kortserier dækker hele Danmark. Se også topografisk kort.

Hvad viser et topografisk kort?

Et topografisk kort er beregnet til at give beskueren et billede af terrænet, så man kan orientere sig. Det viser landskabets topografi, dvs. dets former med både naturlige og menneskeskabte detaljer som eksempelvis bygninger og veje.

Hvad er et tematisk kort?

Tematisk kort, landkort, der til forskel fra fx et topografisk eller geografisk kort beskriver et bestemt tema, fx befolkningsfordeling, nedbør, temperatur, jordbund, vegetation eller trafik.

Hvad er glædens farve?

Orange er glædens farve og symboliserer varme, livskraft, hidsighed, styrke og energi. Det kan være en meget dominerende farve, som ved brug på meget store flader, virker overvældende, men ved brug på mindre flader kan virke meget hyggelig og varm. Orange ejer den gules lys og den rødes varme og bliver derved glødende.

Hvad betyder mørke farver?

Sort virker opslugende og skjulende. Den sorte farve er kold og mættet. Farven sort kan betyde: Sorg, ondskab, død, Satan, Helvede, sort magi, ydmyghed, tristhed og depression.

Hvad viser et Landskabskort?

Det viser landskabets topografi, dvs. dets former med både naturlige og menneskeskabte detaljer som eksempelvis bygninger og veje. Desuden er kortet designet med henblik på at give bedst mulig læsbarhed, blandt andet ved valg af farver, linjer og skrifttyper.

Hvordan bliver kort lavet?

Korttegningen foregår ved brug af signaturer. Der er selvfølgelig forskel på, hvilke slags kort, der er tale om: Store landkort kan kun gengive landskabet i grove træk med vand, bjerger, søer og byer, mens målebordsblade (som 4cm-kortet) vil indeholde næsten alle væsentlige terrængenstande.