Table of Contents:

  1. Hvad er lovkravet til bilens dæk?
  2. Hvornår er et dæk ulovligt?
  3. Kan man nøjes med at skifte et dæk?
  4. Hvor langt kan man køre på et sæt dæk?
  5. Hvad er minimum dækmønster?
  6. Hvornår dækskifte?
  7. Hvornår er dæk for gamle?
  8. Hvornår er et bildæk slidt?
  9. Hvordan virker Lappeskum?
  10. Kan man skifte et dæk?
  11. Hvor langt kan man køre på et sæt vinterdæk?
  12. Hvor mange km kan man køre på helårsdæk?
  13. Hvor gamle dæk må man køre med?
  14. Hvornår skal man afbalancere dæk?
  15. Hvilken dato skal man skifte til vinterdæk?

Hvad er lovkravet til bilens dæk?

Ifølge dansk lovgivning skal du køre med fire ens dæk. Det betyder, at din bil skal monteres med enten fire sommerdæk, fire vinterdæk eller fire helårsdæk. Din bil må derfor ikke have forskellige dæk for og bag.

Hvornår er et dæk ulovligt?

loven skal dine dæk have mindst 1,6 mm dækmønster - men vores dækeksperter og FDM anbefaler, at du udskifter dækkene, når der er mindre 3 mm mønster tilbage. I udlandet er der andre, ofte skrappere regler om dækmønster, så skal du på bilferie i udlandet skal du huske at tjekke de udenlandske regler.

Kan man nøjes med at skifte et dæk?

Du kan kun nøjes med at udskifte det punkterede dæk hvis de 3 andre er nye eller så godt som nye.

Hvor langt kan man køre på et sæt dæk?

Dækkene holder længst, hvis du altid kører med det rigtige dæktryk og jævnligt kontrollerer bilens sporing og hjulenes afbalancering. Normalt siger man, at man kan køre mellem 25.000 og 35.000 km. på nye dæk. Men det afhænger af din bil, din kørsel og dit dækvalg.

Hvad er minimum dækmønster?

Hvad er bilens minimum dækmønster? Lovkravet siger at minimum dækmønster er 1,6 mm., på sommerdæk, men for ens egen sikkerhed anbefaler vi, at du skifter dine dæk når der er 3 mm. dækmønster tilbage på dine sommerdæk for jo mindre din slidbane er, jo højere risiko er der for, at du mister herredømmet over bilen.

Hvornår dækskifte?

Det optimale tidspunkt at skifte til vinter- og sommerdæk varierer fra år til år alt efter vejret, og om der fx er sne ind i forårsmånederne. En god anbefaling er at skifte til vinterdæk, når morgen- og aftentemperaturen når ned på 7 grader eller derunder, og skifte tilbage til sommerdæk i april måned.

Hvornår er dæk for gamle?

FDM anbefaler dækmønsteret er på minimum 3 mm, lovkravet er minimum 1,6 mm. Men skulle dine dæk ikke blive slidt ned, bør du ikke lade dem blive ældre end 10 år, da dækkets gummiblanding ændre karakter, og dækket dermed mister nogle af sine oprindelige egenskaber.

Hvornår er et bildæk slidt?

Alle dæk har en slidindikator, som angiver, når der er 1,6 mm tilbage af mønsterdybden. Når dækket er slidt ned til 1,6 mm, eller hvis du kan se slidindikatorerne på en hvilken som helst del af dækket, er dækket nedslidt og skal udskiftes.

Hvordan virker Lappeskum?

Hvorvidt et dæk kan lappes, afhænger af hullets størrelse, hullets placering, og hvilken tophastighed dækket er godkendt til. Lapper der skydes i udefra og lappeskum er kun såkaldte nødreparationer, som er beregnet til at du kan køre til værksted for at få kontrolleret og repareret dækket rigtigt.

Kan man skifte et dæk?

Udskift med et nyt dæk, hvis der er nødvendigt. Uanset grunden til at skifte dæk er det relativt nemt at gøre det. Hvis du har lidt værktøj og vores guide, kan du sagtens klare et dækskift selv.

Hvor langt kan man køre på et sæt vinterdæk?

Hvor længe dine vinterdæk holder afhænger af, hvor meget du kører, hvordan du kører og kvaliteten på de dæk du har købt. Har du købt meget brede vinterdæk, vil holdbarheden være dårligere. Har du en almindelig størrelse vinterdæk af god kvalitet, kan de holde op til 6 år før de bør udskiftes.

Hvor mange km kan man køre på helårsdæk?

Helårsdæk kan som udgangspunkt køre op til 35.000 kilometer, før de skal skiftes. Det afhænger dog af vejr, vej og kørselsforhold samt dækkenes kvalitet. Dine dæk holder generelt også bedre, hvis du kører med det rigtige dæktryk.

Hvor gamle dæk må man køre med?

FDM anbefaler dækmønsteret er på minimum 3 mm, lovkravet er minimum 1,6 mm. Men skulle dine dæk ikke blive slidt ned, bør du ikke lade dem blive ældre end 10 år, da dækkets gummiblanding ændre karakter, og dækket dermed mister nogle af sine oprindelige egenskaber.

Hvornår skal man afbalancere dæk?

Som led i den almindelige vedligeholdelse af en bil bør dækkene afbalanceres for hver 5.000-10.000 kørte kilometer eller efter 1-2 år (afhængigt af, hvad der kommer først). Det er også en god ide af afbalancere dæk og hjul, når: Der købes nye dæk, fælge eller hjul. Når dækkene roteres.

Hvilken dato skal man skifte til vinterdæk?

Hvornår skal man bruge vinterdæk? Når temperaturen kommer under 7°C, skal der skiftes til vinterdæk. Vinterdæk fungerer godt i alt vintervejr lige fra sne og is til våde og kolde, tørre veje.