Table of Contents:

 1. Hvad betyder lidt godt til ganen?
 2. Hvad er en gane?
 3. Hvorfor er min gane hævet?
 4. Hvad er mundhulen?
 5. Hvor sidder den bløde gane?
 6. Hvorfor har jeg ondt i ganen?
 7. Hvordan ser kræft i ganen ud?
 8. Hvorfor får jeg ondt i ganen?
 9. Hvordan ser mundhulekræft ud?
 10. Hvordan føles kræft i mundhulen?
 11. Hvordan renser man ganen?
 12. Hvorfor gør det ondt i ganen når jeg synker?
 13. Kan man få kræft i ganen?
 14. Hvordan føles kræft i munden?

Hvad betyder lidt godt til ganen?

Det betyder ikke, at det ikke kan drikkes, men det vil nok være en god ide at fortynde en smule – eller måske meget.

Hvad er en gane?

En gane (Latin: palatum) er skillevæggen mellem mundhule og næsehule, og ganen danner således loftet i mundhulen. Ganen består af to lag, et hårdt lag dannet af et fremspring på overkæbeknoglen, samt et blødt lag bestående af muskelfibre i en mukøs membran.

Hvorfor er min gane hævet?

Hævelse i mundslimhinden: Kan opstå som følge af gentagen irritation af mundslimhinden, men kan også skyldes medicin og sygdom i mundslimhinden. Søg tandlæge eller speciallæge i Øre-, Næse- og Halssygdomme.

Hvad er mundhulen?

Mundhulen er det område, der går fra læberne og bagud til den bløde gane og drøblen. Det er også det område, som man kan se selv, når man kigger ind i sin mund i et spejl.

Hvor sidder den bløde gane?

Midten af svælget omfatter den bløde del af ganen og slutter ved strubelåget (epiglottis). Her passerer både indåndingsluften og den mad og væske, man indtager. På begge sider sidder mandlerne (tonsillae palatinae), som er en del af immunforsvaret.

Hvorfor har jeg ondt i ganen?

Faryngitis er en diffus betændelse i slimhinderne i svælget. Det vil sige i den bagerste del af munden, i den bløde gane og i svælgvæggen. Faryngitis er en meget almindelig sygdom. Halsbetændelse er derimod betegnelsen for en infektion, der er lokaliseret til mandlerne.

Hvordan ser kræft i ganen ud?

Kræftknuder i selve mundhulen viser sig i de tidligste faser ofte som rødlige (erythroplaki), hvidlige (leukoplaki) eller rødhvide (erythroleukoplaki) nubrede, ujævne områder på slimhinden.

Hvorfor får jeg ondt i ganen?

Blister er små ovale sår, der typisk kan sidde i ganen, på kindslimhinden og på tungen. Når du rammes af blister, vil du kunne opleve smerter og ømhed. Blister er ganske ufarlige. De smitter ikke og går oftest væk af sig selv på samme måde, som de kom.

Hvordan ser mundhulekræft ud?

Kræftknuder i selve mundhulen viser sig i de tidligste faser ofte som rødlige (erythroplaki), hvidlige (leukoplaki) eller rødhvide (erythroleukoplaki) nubrede, ujævne områder på slimhinden.

Hvordan føles kræft i mundhulen?

Kræft i munden vil næsten altid kunne ses eller føles Symptomerne kan være sår, der ikke vil hele, knuder i slimhinderne, tandproteser, der ikke længere passer, smerter og spisebesvær.

Hvordan renser man ganen?

De mest gængse elektriske hjælpemidler til brug i mundhulen er el-tandbørsten samt en elektrisk vandstråle-renser til rensning i mellemrummene. Udviklingen inden for dette område er i rivende fart og har i de seneste år frembragt apparater af meget høj kvalitet og lødighed.

Hvorfor gør det ondt i ganen når jeg synker?

Når mandlerne bliver større, gør de ondt og bliver meget synlige bagerst i munden. Ømme mandler er med til at gøre det smertefuldt at synke. De hævede, betændte mandler skrumper af sig selv igen i langt de fleste tilfælde. Der kan dog være andre grunde end halsbetændelse til, at mandlerne er forstørrede.

Kan man få kræft i ganen?

Mundhulekræft omfatter kræftsygdom i læber, mund, tunge og gummer, mens svælgkræft omfatter kræft i halsen fra mandlerne og den bløde gane og ned til struben. Årligt får lidt over 800 personer i Danmark diagnosticeret kræft i munden og i svælget.

Hvordan føles kræft i munden?

Kræft i munden vil næsten altid kunne ses eller føles Symptomerne kan være sår, der ikke vil hele, knuder i slimhinderne, tandproteser, der ikke længere passer, smerter og spisebesvær.