Table of Contents:

  1. Hvor miner man uran?
  2. Hvad sker der på et kernekraftværk når der produceres strøm?
  3. Hvad er der oplagret i Uranbrændslet?
  4. Hvad en kontrolleret kædereaktion?
  5. Hvor udvinder vi vores materialer til radioaktivitet?

Hvor miner man uran?

Uran findes næsten overalt på Jorden, men de største forekomster – omtrent 70% af Jordens samlede uran-beholdning – ligger i Australien, specielt i Olympic Dam-minerne i den sydlige del af landet.

Hvad sker der på et kernekraftværk når der produceres strøm?

I et kernekraftværk opstår energien ved, at atomer spaltes. Det udvikler kraftig varme, og denne varme kan bruges til at producere elektricitet ved hjælp af en generator. Fortalerne mener, at kernekraft hører til de mest miljøvenlige energiformer, fordi kernekraft ikke belaster miljøet med CO2.

Hvad er der oplagret i Uranbrændslet?

Desuden er der uranbrændsel i verden til flere hundrede års forbrug eller endnu længere. I dag udnyttes under 1 procent af energien i uranbrændslet, men med nye reaktorer vil man kunne udnytte op til 90 procent af energien. Det kræver til gengæld store investeringer. Et nyt stort kernekraftværk koster cirka 15-25 mia.

Hvad en kontrolleret kædereaktion?

I ukontrollerede kædereaktioner vil hver neutron i princippet spalte en atomkerne, så kernespaltningerne vokser eksponentielt. Det udnyttes i atomvåben. I kontrollerede kædereaktioner vil neutronabsorberende materiale (fx cadmium) gøre at man kan accelerere eller bremse kædereaktionen. Det udnyttes i atomkraftværker.

Hvor udvinder vi vores materialer til radioaktivitet?

Kun få lande råder over denne teknologi. Derimod kan næsten alle lande, der har uranmalm i deres under- grund, bryde uranmalm og udvinde den natur- ligt forekommende uran fra de uranholdige mineraler. Radioaktive stoffer findes alle steder i naturen. I Grønland varierer den naturlige stråling betydeligt.