Table of Contents:

  1. Hvad betyder isomer i kemi?
  2. Hvilke stoffer er isomere?
  3. Hvad vil det sige at fruktose og glukose er isomerer?
  4. Hvad er e Z isomeri?
  5. Hvad er Kædeisomeri?
  6. Hvad er c6h1206?
  7. Hvad betyder enantiomer?
  8. Hvornår kan der være tale om Spejlbilledisomeri?

Hvad betyder isomer i kemi?

Indenfor kemi beskriver betegnelsen isomer en af to eller flere kemiske forbindelser, der har samme molekylformel (grundstofindhold), men forskellig opbygning. Isomerer har således forskellige strukturformler. Mange isomerer har identiske eller lignende kemiske egenskaber, men de kan også være forskellige.

Hvilke stoffer er isomere?

Der skelnes mellem to hovedtyper af isomeri: strukturisomeri (konstitutionsisomeri), der beror på, at forbindelserne har forskellig struktur, og stereoisomeri, der beror på, at forbindelser med samme struktur har forskellig rumlig opbygning.

Hvad vil det sige at fruktose og glukose er isomerer?

Monosakkarider. De tre sukkerformer, glukose, galaktose og fruktose deler den samme molekylære formel: C6H12O6. Men atomernes placering er forskellig i hver af de tre sukkerarter og de kaldes isomere.

Hvad er e Z isomeri?

Hvad er E/Z-isomeri? To molekyler udviser E/Z-isomeri, hvis følgende to ting er opfyldt: De to molekyler har samme strukturformel, men forskellig rumlig opbygning. Forskellen i rumlig opbygning skyldes den fastlåste struktur omkring enten en C=C dobbeltbinding, eller en ringstruktur.

Hvad er Kædeisomeri?

Kædeisomeri er det fænomen, at nogle molekyler har samme molekylformel, men forskellige carbon-skeletter.

Hvad er c6h1206?

Glukose (druesukker eller dextrose) er et simpelt sukkerstof (et monosakkarid), som har den kemiske formel C6H12O6 (en hexose, se nedenfor).

Hvad betyder enantiomer?

Enantiomerer eller spejlbilledisomerer er betegnelsen for to molekyler hvis kemiske struktur er ens, men som er hinandens spejlbilleder.

Hvornår kan der være tale om Spejlbilledisomeri?

Spejlbilledisomeri kan opstå, når molekylet indeholder et C-atom med fire forskellige substituenter på. Et sådant C-atom kaldes stereogent (tidligere: asymmetrisk, chiralt). Et molekyle med flere stereogene C-atomer kan findes på flere stereoisomere former. Nogle af disse er spejlbilleder af hinanden, andre ikke.