Table of Contents:

  1. Hvilket vitamin fremmer optagelsen af kalk?
  2. Hvis kroppen får for lidt a vitamin bliver man natteblind?
  3. Kan man få for meget K2-vitamin?
  4. Hvad hæmmer optagelsen af calcium?
  5. Hvad sker der hvis man ikke får nok A vitaminer?
  6. Hvor meget K-vitamin må man få?
  7. Hvad hjælper K2-vitamin for?
  8. Hvilken calcium optages bedst?
  9. Hvilke fødevarer er de vigtigste kilder til calcium?

Hvilket vitamin fremmer optagelsen af kalk?

D-vitaminet er vigtigt, fordi det fremmer optagelsen af calcium fra tarmen. Undersøgelsen påviser ingen øget risiko for blodpropper hos personer, der indtager mindre end 800 mg calcium i kosten.

Hvis kroppen får for lidt a vitamin bliver man natteblind?

Mangel på A-vitamin viser sig først ved natteblindhed. Senere bliver øjets hornhinde uklar og øjenslimhinderne udtørres, og der kan opstå blindhed. Man skønner, at omkring ½ million børn hvert år mister synet på grund af A-vitaminmangel.

Kan man få for meget K2-vitamin?

Til forebyggelse, kan den halve dosering anbefales. K2 vitaminet tolereres godt, og der er ikke registreret bivirkninger ved de nævnte doseringer, ligesom der ikke er registreret bivirkninger selv ved den dobbelte dosering.

Hvad hæmmer optagelsen af calcium?

Udnyttelsen af kostens calcium er betinget af D-vitamin, da D-vitamin øger optagelsen af calcium fra fordøjelseskanalen. Det vil sige, at calcium optages dårligt fra tarmen, når man mangler D-vitamin. Magnesium regulerer effekten på cellernes – og specielt knoglecellernes - evne til at optage og fordele calcium.

Hvad sker der hvis man ikke får nok A vitaminer?

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som er nødvendigt for blandt andet syn, forplantningsevne, immunforsvaret, regulering af arveanlæg, slimhinder og vækst. Svær mangel på A-vitamin kan medføre infektion, natteblindhed, blindhed og i sidste ende døden.

Hvor meget K-vitamin må man få?

Hvor meget K-vitamin har man behov for? Anbefalet daglig dosis er 1 mikrogram per kilo legemsvægt per dag både for mænd og kvinder. Der indtages normalt tilstrækkelige mængder gennem almindelig kost.

Hvad hjælper K2-vitamin for?

Hvad er K2-vitamin godt for? Som nævnt er K-vitamin vigtigt i forhold til blodets koagulation, men vitaminet indgår også i dannelsen af flere proteiner. Ved at ændre proteinernes aminosyrer, kan K-vitaminet gøre nogle proteiner i stand til at binde calcium til blodet.

Hvilken calcium optages bedst?

Optagelsen af calcium afhænger af forskellige faktorer, bl. a. østrogen og D-vitamin, men også en effektiv mavetarmfunktion. For kvinder i klimakteriet eller mennesker, der får for lidt D vitamin fra kosten eller sollyset, anbefales calcium citrate fremfor calcium carbonate.

Hvilke fødevarer er de vigtigste kilder til calcium?

Du får primært kalk fra mejeriprodukter som mælk, yoghurt og ost, men der findes også calcium i grove grøntsager som kål og broccoli – og i spinat. Brune og hvide bønner, tørret figen, gryn, persille, rejer og små fede fisk, du spiser med ben, fx sild, er også rige på kalk.