Table of Contents:

  1. Hvor slutter halebenet?
  2. Hvor er halebenet?
  3. Hvilken funktion har halebenet?
  4. Kan man gå når man har brækket sit haleben?
  5. Hvorfor har vi et haleben?
  6. Hvad gør man med et brækket haleben?

Hvor slutter halebenet?

Rent anatomisk ligger endetarmen (rectum) lige foran halebensknoglen og er løst bundet til denne. Fald, fødsler eller spark mod halebenet kan medføre forskydninger eller brud i dette. Oftest heler disse skader af sig selv, om end det kan tage lang tid, måneder til halve år.

Hvor er halebenet?

Halebenet udgør den nederste del af rygsøjlen. I fosterstadiet anlægges der fire (nogle gange fem) halehvirvler. Disse udvikles aldrig til normale ryghvirvler, men bliver kun mindre knogledele. Disse knogledele smelter sammen i 30-35 års alderen og danner en trekantet knogle (os coccygis).

Hvilken funktion har halebenet?

Halebenet har ingen funktion, men bækkenbundens ledbånd hæfter på halebenet, ligesom også den nederste del af ballens muskler hæfter på halebenet. Der kan opstå smerter i halebenet uden årsagen altid er kendt, men oftest skyldes smerterne: Følger efter tilskadekomst med brud, ledskred eller kroniske forandringer.

Kan man gå når man har brækket sit haleben?

Er dit haleben brækket skal det aflastes. Du skal derfor undgå aktiviteter, der fremprovokerer smerter i 6-8 uger. I denne periode kan du med fordel få lindret muskelspændinger i området. Når bruddet er helet er det utroligt vigtigt at få behandlet bækken og eventuelt selve halebenet, for at undgå vedvarende smerter.

Hvorfor har vi et haleben?

Menneskets haleben er i virkeligheden et levn fra den hale, som vores forfædre havde. Halebenet opfattes i dag som et ubetydeligt lille ben, der bare sidder for enden af rygsøjlen. Men ubetydeligt er det ikke, for nogle af bækkenbundens muskler sidder fast på halebenet, og det spiller en vigtig rolle ift.

Hvad gør man med et brækket haleben?

Hvis du bliver ved at have alle de smerter du beskriver, bør du overveje at besøge lægen. Men hvis du ikke har andre former for symptomer, er der ingen risiko ved lige at se det an. Der kan være smerter af en vis grad i op til et halvt år Selvfølgelig vil det hjælpe på symptomerne at du holder dig i ro.