Table of Contents:

 1. Hvem befriede Auschwitz?
 2. Hvor ligger Birkenau?
 3. Hvilken gas brugte tyskerne?
 4. Hvem styrede Auschwitz?
 5. Hvad foregik der i koncentrationslejrene?
 6. Hvad er forskellen på Auschwitz og Birkenau?
 7. Hvor mange KZ lejre var der i Polen?
 8. Hvad er en Mønsterlejr?
 9. Hvad gør nervegas?
 10. Hvor mange blev gasset i Auschwitz?
 11. Hvilken koncentrationslejr skal man besøge?
 12. Hvordan var det i koncentrationslejre?
 13. Hvor lå der koncentrationslejre?
 14. Hvor langt ligger Auschwitz fra Birkenau?
 15. Hvad er en arbejdslejr?

Hvem befriede Auschwitz?

Fangerne. Den 27. januar 1945 befriede den russiske Røde Hær Auschwitz og de 7.650 fanger, som endnu var i live. Nu anslog lejrens tidligere kommandant Rudolf Höss, at i alt omkring tre millioner mennesker – de fleste jøder fra Østeuropa, men også sigøjnere, russere og tyskere – blev dræbt i Auschwitz i 1941-44.

Hvor ligger Birkenau?

Auschwitz og Birkenau Koncentrationslejrene ligger ca. 60 km. fra Krakow og er to tidligere koncentrationslejre fra 2.

Hvilken gas brugte tyskerne?

I Nazityskland i 1930'erne og 40'erne startede man med henrettelser ved massenedskydninger, men gik siden over til en industriel udryddelse af jøder, sigøjnere, og andre uønskede med Zyklon B. Fremgangsmåden var at dræbe ofrene i et gaskammer. Man lukkede dørene og Zyklon B gas blev ledt ind i rummet.

Hvem styrede Auschwitz?

Den øverste leder for lejren, også kaldet kommandanten, hed Rudolf Höss. Han boede med sin familie i en villa lige ved siden af det sted, hvor det første krematorium i Auschwitz I lå.

Hvad foregik der i koncentrationslejrene?

Koncentrationslejrene var arbejdslejre, hvor de indsatte blev brugt til hårdt og udmattende slavearbejde enten i eller uden for lejrene. Udryddelseslejrene derimod var oprettet udelukkende med det formål at myrde flest mulige så hurtigt og effektivt, som det lod sig gøre med de dertil udviklede drabsmetoder.

Hvad er forskellen på Auschwitz og Birkenau?

3 kilometer fra Auschwitz (Oswiecim) oprettede man Birkenau-lejren, der ud over udryddelseslejren indbefattede en koncentrations- og arbejdslejr. Op til 120.000 fanger var indsat i Birkenau-lejren. I udryddelseslejren Birkenau blev mindst 1 million jøder og 150.000 "andre" (heriblandt sigøjnere) dræbt.

Hvor mange KZ lejre var der i Polen?

I det besatte Polen skabte nazisterne et sted, der blev synonym med folkemord. I 1940 blev der efter Heinrich Himmlers ønske opført en fangelejr i udkanten af Oswiecim, senere kendt som Auschwitz-Birkenau. I virkeligheden var der tale om to lejre.

Hvad er en Mønsterlejr?

Treblinka – en ”mønsterlejr” På en højeffektiv dag kunne man dræbe 15.000 fanger i lejrens efterhånden 13 gaskamre. Det er anslået, at 700.000-900.000 jøder blev dræbt i lejren, selvom den kun blev brugt mellem juni 1942 og oktober 1943, hvilket gjorde lejren til nazisternes mest effektive masseudryddelsesanlæg.

Hvad gør nervegas?

Nervegas, hvor typerne Tabun, Sarin og Soman kan nævnes, virker ved at forstyrre nervesystemets overførsel af signaler og derved medføre kramper, lammelser og kvælning. Nervegasser er ofte beslægtede med visse insektgifte. Disse gasser trænger let gennem huden.

Hvor mange blev gasset i Auschwitz?

tre millioner mennesker gasset ihjel. Lejrene Majdanek og den største, Auschwitz-Birkenau (link til anden tekst), fungerede både som arbejds- og udryddelseslejre. I Auschwitz- Birkenau alene blev ca. 1,1 millioner jøder myrdet.

Hvilken koncentrationslejr skal man besøge?

Auschwitz er også kendt som Auschwitz-Birkenau og var den største og mest berygtede koncentrations- og udryddelseslejr under nazisternes hærgen under 2. verdenskrig. Lejren besøges af millioner hvert år, der kommer for at lære om én af de mørkeste perioder i menneskehedens historie.

Hvordan var det i koncentrationslejre?

To af lejrene, nemlig Auschwitz og Majdanek fungerede både som koncentrationslejre og udryddelseslejre. Ydmygelser, brutalitet og drab var daglige foreteelser i koncentrationslejrene. Overtrædelse af reglerne blev straffet med stokkeslag eller i værste fald offentlig hængning.

Hvor lå der koncentrationslejre?

Tyske koncentrationslejre
 • Auschwitz-Birkenau (Polen)
 • Banjica (Serbien)
 • Bergen-Belsen (Tyskland)
 • Bełżec (Polen)
 • Buchenwald (Tyskland)
 • Børnelejr Rühen (Tyskland)
 • Chełmno (tysk: Kulmhof) (Polen)
 • Crveni krst (Serbien)

Hvor langt ligger Auschwitz fra Birkenau?

Lejren var beliggende i udkanten af den sydøstlige polske by, Oswiecim. Byen fik efter tyskernes besættelse af Polen navnet Auschwitz. Lejrens kommandant var Rudolf Höss, der havde erfaringer fra kz-lejrene Dachau og Sachsenhausen.

Hvad er en arbejdslejr?

En nazistisk arbejdslejr var en kz-lejr, hvor man som indsat var tvunget til at arbejde. De første nazistiske kz-lejre virkede dog "blot" som koncentrationslejre, hvor fangerne ikke nødvendigvis arbejdede men blev udsat for genopdragelse.