Table of Contents:

 1. Hvad betyder ordet petanque?
 2. Hvor kan man købe petanquekugler?
 3. Er petanque og Boule det samme?
 4. Hvem opfandt petanque?
 5. Hvorfor hedder det petanque?
 6. Hvornår blev petanque opfundet?
 7. Hvor køber man petanque?
 8. Hvad koster petanque kugler?
 9. Hvad hedder den lille kugle i petanque?
 10. Hvorfor hedder det grisen i petanque?
 11. Hvordan laver man en petanquebane?
 12. Hvad vejer en petanque kugle?
 13. Hvad koster det at lave en petanquebane?
 14. Hvad sker der hvis man rammer grisen i petanque?
 15. Kan man spille petanque på græs?

Hvad betyder ordet petanque?

Ordet petanque er en forkortet form af fransk boule de pétanque, af boule 'kugle' og provencalsk ped tanca '(med) fast fod (på jorden)'. Reglerne blev udformet i 1910 af en fransk invalid, som ikke kunne dyrke de traditionelle kuglespil med tilløb.

Hvor kan man købe petanquekugler?

Petanque med 6 kugler | BAUHAUS.

Er petanque og Boule det samme?

Petanque tilhører familien af såkaldte kuglespil, hvor også spil som Boccia og Boules hører under. Boule betyder retteligt kugle på fransk og deraf navnet på spillet. Petanque/Boules har sin oprindelse i Frankrig, mens Boccia stammer fra Italien, men derudover minder spillene rigtig meget om hinanden.

Hvem opfandt petanque?

Spillet er udviklet fra de mange kuglespil, som gennem flere århundreder har været spillet i middelhavslandene – og ikke mindst i Frankrig. I 1907 erkendte Jules Lenoir, at han på grund af gigt ikke længere kunne stå på ét ben eller tage tilløb. Og så opfandt han petanque, som betyder ”Med begge fødder på jorden”.

Hvorfor hedder det petanque?

Kultur. Det franske kuglespil er en verdensomspændende sport, der dyrkes på alle niveauer og af alle aldersgrupper. Kælenavnet for petanque er "boules", som er det franske ord for kugler.

Hvornår blev petanque opfundet?

Pétanque har sin oprindelse i Boule, som på dansk betyder "kugle". Boule har eksisteret i mange hundrede år og opstod i det sydlige Frankrig omkring Côte d'Azur, og er kommet til Danmark sidst i 1970´erne.

Hvor køber man petanque?

Petanque-sæt | jem & fix.

Hvad koster petanque kugler?

Kikkerland – Boules Set Small – Petanque kugler – Steel – 3,1 cm (kugle) 135 kr.

Hvad hedder den lille kugle i petanque?

Helt enkelt går pétanque ud på at kaste sine kugler, så de lander så tæt på den lille bold, kaldet grisen, som muligt. Spillet begynder med, at den store ring placeres på gruset. Det er den, man skal stå i, når man kaster.

Hvorfor hedder det grisen i petanque?

leg med kugler af stål. Ordet bliver optaget i det franske sprog i 1932 fra Provencale, af ordet pétanco hvor pé kommer af det latinske pes, fod og tanco betyder pløk eller at plante, altså med begge fødder plantet på jorden, i modsætning til andre boules spil, hvor der tages tilløb.

Hvordan laver man en petanquebane?

Sådan gør du:
 1. Beslut, hvor stor banen skal være. ...
 2. Grav banen ud, så den er 20 cm dyb. ...
 3. Fyld op med 20 cm stabilgrus, og gør det jævnt.
 4. Fyld 2 cm lergrus på. ...
 5. Kom 1 cm stenmel eller 1 cm ren bakkegrus ovenpå, så banen bliver højere end omgivelserne, og regnvandet kan løbe af.

Hvad vejer en petanque kugle?

Det er vigtigt, at kuglerne: Har en diameter mellem 70,5 mm og 80 mm. Har en vægt mellem 6 g. Har fabrikat, mærke og vægtangivelse tydeligt indgraveret.

Hvad koster det at lave en petanquebane?

Prisniveau på en petanquebane ligger på ca. 4.000,- for en lille bane du laver selv og til ca. 25.000,- for en stor bane du får lavet i de dyreste materialer. Du skal dog være opmærksom på, hvis det jord du graver op skal køres væk.

Hvad sker der hvis man rammer grisen i petanque?

Det hold, der først opnår 13 point, har vundet hele baduljen. Rammes grisen og bliver den på banen, så spiller man bare videre med grisens nye position. Linjer, kanter og vægge er ´døde´. Dør en kugle, fordi den rammer en linje eller væg, så udgår den (men man får den tilbage i næste spil).

Kan man spille petanque på græs?

Petanque er et meget populært spil - især i det sydlige Frankrig. Det er et kuglespil, hvor målet er at kaste ens petanquekugler så tæt som muligt på en lille trækugle (grisen). Spillet spilles normalt på en hård sand- eller grusbane, men kan også spilles på græs.