Table of Contents:

 1. Hvad er aorta dissektion?
 2. Hvad betyder aorta ascendens?
 3. Hvad er aorta sygdom?
 4. Hvad er abdominalt aortaaneurisme?
 5. Hvad er dissektioner?
 6. Hvor sidder pulsåren i foden?
 7. Hvad er Ascendens?
 8. Hvor er pulsåren?
 9. Hvad betyder aorta abdominalis?
 10. Hvor mange dør af aneurisme?
 11. Hvad er Vertebralis dissektion?
 12. Hvad er årsagen til apopleksi?
 13. Kan man få en blodprop i foden?
 14. Hvor er der pulsåre?
 15. Hvad skal man spise hvis man har irritabel tyktarm?

Hvad er aorta dissektion?

En aorta-dissektion er en pludseligt opstået rift i hovedpulsåren (Aorta). Hovedpulsåren fordeler blodet fra hjertet til alle organer i kroppen. Hvis der opstår en rift på indersiden af legemspulsåren, kan blodet blive presset ud i blodkarrets væg.

Hvad betyder aorta ascendens?

Ordet betyder lidt frit oversat "den stigende aorta", så ascendens fortsætter indtil aorta begynder at bue lateralt (ud til siden) og lidt dorsalt (bagud), hvilket vil sige henholdsvis væk fra midten af kroppen og mod ryggen.

Hvad er aorta sygdom?

Aorta-aneurisme er en udvidelse (udposning) på hovedpulsåren (aorta), som rammer ganske mange danskere. Jo ældre man bliver, jo større er risikoen, da blodårerne generelt udvider sig og da de elastiske egenskaber i årerne aftager med alderen. Sygdommen ses sjældent hos personer under 50 år.

Hvad er abdominalt aortaaneurisme?

Udposning på hovedpulsåren opstår typisk på grund af livsstil eller alder. Den kan ikke behandles medicinsk, men kan opereres, hvis den vokser sig for stor.

Hvad er dissektioner?

Dissektion er opskæring af dyre- eller menneskelig for at undersøge deres indre opbygning. At dissekere kaldes også at anatomere.

Hvor sidder pulsåren i foden?

Pulsårerne (arterierne) til benet femoralis), som forløber langs lårbensknoglen, går bag om knæet, og ned i underbenet, hvor den deler sig i 3 pulsårer, hvoraf to fortsætter ned ud på foden.

Hvad er Ascendens?

Ascendens kommer af latin ascendentia 'slægtskab', af ascendere 'stige op'. Slægtskabets nærhed angives i grader, hvorved forstås det antal fødsler, der er nødvendige for at begrunde slægtskabet. Mor og datter er beslægtet i første grad og bedstefar og barnebarn i anden grad.

Hvor er pulsåren?

Blodet løber fra hjertet gennem legemspulsåren (aorta) frem til bækkenpulsåren (arteria iliaca). Fra bækkenet løber blodet videre i lårpulsåren (a. femoralis), som forløber langs lårbensknoglen, går bag om knæet, og ned i underbenet, hvor den deler sig i 3 pulsårer, hvoraf to fortsætter ned ud på foden.

Hvad betyder aorta abdominalis?

Legemspulsåren, aorta, fordeler blodet fra hjertet ud til kroppens organer. Aorta er som en tyk vandslange, der måler 2 cm i tværsnit. Som et ledningsnet afgår der fra aorta sidegrene til hoved, arme, tarm, nyrer og ben.

Hvor mange dør af aneurisme?

3-4 procent dør ved operation Når et aorta-aneurisme springer, dør 80-90 procent af patienterne – de fleste når slet ikke på hospitalet, før de forbløder. Aorta-aneurismer er sjældne blandt yngre mennesker, men hyppigheden stiger med alderen.

Hvad er Vertebralis dissektion?

Dissektion i a. vertebralis giver typisk nakkesmerter og hovedpine bagtil. ▶ Dissektion kan medføre transitorisk cerebral iskæmi og apopleksi, oftest pga. arterie til arterie-embolier.

Hvad er årsagen til apopleksi?

Apopleksi skyldes en blodprop eller en blødning i et af hjernens blodkar. Hvis et blodkar stoppes til eller brister, vil de hjerneceller, som blodkarret normalt forsyner, gå til grunde. Hjerneceller som dør, erstattes kun i mindre grad af nye celler.

Kan man få en blodprop i foden?

Alt efter hvor blodproppen sidder, kan det være foden, underbenet eller hele benet, der hæver. I nogle tilfælde kan du opleve ganske eller ingen symptomer. Ved en blodprop i benets pulsårer vil du opleve, at dit ben bliver koldt og hvidt, gør ondt og efter lidt tid bliver følelsesløst.

Hvor er der pulsåre?

Blodet løber fra hjertet gennem legemspulsåren (aorta) frem til bækkenpulsåren (arteria iliaca). Fra bækkenet løber blodet videre i lårpulsåren (a. femoralis), som forløber langs lårbensknoglen, går bag om knæet, og ned i underbenet, hvor den deler sig i 3 pulsårer, hvoraf to fortsætter ned ud på foden.

Hvad skal man spise hvis man har irritabel tyktarm?

Hvad kan man selv gøre for at undgå irritabel tyktarm? Kosten skal være grov, det vil sige fiberrig og fedtfattig. Det betyder fuldkorn, grønsager, frugt, fjerkræ, fisk og lidt kød (kostråd). En anden kostform, der har vist sig at gavne nogle, kaldes "Low FODMAP-diæt", hvor mængden af ufordøjelige sukkerarter mindskes.