Table of Contents:

 1. Hvilken vej drejer en tornado?
 2. Hvor er der flest tornadoer i verden?
 3. Hvordan stopper en tornado?
 4. Hvad hedder verdens største tornado?
 5. Hvordan kan man forudse en tornado?
 6. Hvad er corioliskraft?
 7. Hvor er der tornadoer i USA?
 8. Hvor mange tornadoer er der om året?
 9. Hvor farlig er en tornado?
 10. Kan vi få tornadoer i Danmark?
 11. Hvad hedder en tornado i vandet?
 12. Hvordan opstår en tornado?
 13. Hvad er forskellen på en hurricane og en tornado?
 14. Hvad er Corioliskraft og hvordan virker denne?
 15. Hvorfor opstår Passatvindene?

Hvilken vej drejer en tornado?

Tornadoer, skypumper og støvdjævle er forholdsvis små, horisontale hvirvler, som pga. deres 'lille' størrelse ikke får påvirket deres dynamik af Jordens rotation (corioliskraften). De kan derfor både rotere med eller mod uret i modsætning til hvirvler på større skala, såsom f.

Hvor er der flest tornadoer i verden?

Det sted hvor der dannes flest tornadoer i gennemsnit pr. år, er det midtvestlige USA på The Great Plains. Tornadoerne forekommer her mest i staterne Nebraska, Oklahoma, Kansas og Texas. Disse fire stater udgør også den såkaldte "Tornado Alley".

Hvordan stopper en tornado?

Hvis du er så uheldig at være i nærheden af en tornado, så skal du så langt mod jorden som muligt, eller bedst, under jorden, et sted hvor der ingen vinduer er. Hvis du ikke er i nærheden af en bygning, så gem dig så langt nede under jorden som muligt, hvis der er en grøft er det en god idé.

Hvad hedder verdens største tornado?

Den største dræbertornado i verden var “Daulatpur-Saturia, Bangladesh-tornadoen”. Det var en ekstrem tornado, der blev dannet i Manikganj-distriktet i Bangladesh 26. april 1989.

Hvordan kan man forudse en tornado?

Nu har forskere fra North Carolina State University fundet ud af, at man kan forudsige sandsynligheden for tornadoer ved at se på, hvordan vinden bevæger i de nederst 500 meter af atmosfæren under et supercell-tordenvejr.

Hvad er corioliskraft?

Corioliskraft, fiktiv kraft, som virker ved bevægelse i et roterende henførelsessystem, fx ved bevægelse på Jordens overflade. Corioliskraften er vinkelret både på massens relative hastighed i det roterende system og på systemets omdrejningsakse.

Hvor er der tornadoer i USA?

'Tornado Alley' Staterne Texas, Oklahoma, Kansas, Nebraska, South Dakota og Colorado ligger særligt udsat og hjemsøges hvert år af flere tornadoudbrud. Det hårdt prøvede område har derfor tilnavnet 'Tornado Alley'. Også staterne længere mod øst oplever tornadoer.

Hvor mange tornadoer er der om året?

Hvert år bliver USA ramt af 1.200 tornadoer. Det gør det til verdens mest tornadohærgede land, og langt størstedelen opstår i midten af det store kontinent omkring det område, som er kendt som midtvesten.

Hvor farlig er en tornado?

Tornadoers styrke måles efter Fujitas skala, der går fra F-0 til F-5. De kraftigste kan løfte små huse og rykke fuldvoksne træer op med rode. Tornadoer af styrke F-5 er sjældne, men i september 2003 blev den amerikanske østkyst ramt af Isabel. 29 blev dræbt, og skaderne løb op i mere end syv milliarder kroner.

Kan vi få tornadoer i Danmark?

De kraftigste tornadoer kan formodentlig ikke dannes i Danmark, men danske tornadoer/skypumper kan blive alvorlige nok. Den kraftigste, der er observeret i Danmark, optrådte 11. februar 1962 over land nordvest for Holstebro.

Hvad hedder en tornado i vandet?

Tyfoner er det samme som cykloner i tropiske egne. I det Caribiske Hav og Vestindien kaldes de for hurricanes og i østen for taifuner. De dannes over varme havområder og vandrer altid vestpå, hvor de trænger ind over land og fører orkaner, voldsom regn, torden og flodbølger med sig.

Hvordan opstår en tornado?

Tornadoen skabes under tordenbygen, når rotationsenergien bliver koncentreret i luften under skyen. Er luften meget ustabil, får opstigningen en selvforstærkende effekt, som skaber selvstændige lavtryk, der drejer rundt om en fælles akse.

Hvad er forskellen på en hurricane og en tornado?

Hastigheden i tornadoer er meget højere end i orkaner, og vinden kan nå den i ekstreme tilfælde den 500 km / t. I tilfælde af orkaner overstiger vindhastigheden sjældent 250 km / t. Med hensyn til størrelse er der også store forskelle, da en normal eller medium tornado normalt har en diameter på ca. 400 0 meter.

Hvad er Corioliskraft og hvordan virker denne?

Corioliskraft, fiktiv kraft, som virker ved bevægelse i et roterende henførelsessystem, fx ved bevægelse på Jordens overflade. Corioliskraften er vinkelret både på massens relative hastighed i det roterende system og på systemets omdrejningsakse.

Hvorfor opstår Passatvindene?

Passatvinde er de fremherskende vinde, som optræder mellem de subtropiske højtryk og ækvator. På grund af Jordens rotation afbøjes vindene og bliver til nordøstpassaten på den nordlige halvkugle og sydøstpassaten på den sydlige.