Table of Contents:

 1. Hvad sker der hvis man ikke får lavet et hul?
 2. Hvad kan man gøre ved paradentose?
 3. Hvad er initial caries?
 4. Hvad betyder mineralisering af tænder?
 5. Kan man børste et hul i tanden væk?
 6. Kan man redde et hul i tanden?
 7. Kan man kurere paradentose?
 8. Kan man helbrede paradentose?
 9. Hvad betyder caries Progressiva?
 10. Hvad er sekundær caries?
 11. Hvornår skal et hul i tanden laves?
 12. Hvor lang tid kan man gå med hul i tanden?
 13. Kan man stoppe et hul i tanden?
 14. Kan begyndende huller forsvinde?
 15. Kan man børste et begyndende hul væk?

Hvad sker der hvis man ikke får lavet et hul?

Hvis caries får lov at udvikle sig uden behandling, og man kun opsøger tandlæge ved tandpine og/eller for at få trukket en tand ud, mistes tænderne en for en. Man ender med at blive tandløs, og må have en tandprotese . At en sådan ikke altid er "den store lykke" er en helt anden historie.

Hvad kan man gøre ved paradentose?

Behandling af paradentose (parodontitis) Behandlingen går i første omgang ud på at fjerne bakterierne (plak og tandsten). Derfor får du tandrensning og måske rensning af tandrødderne med ultralyd og/eller håndinstrumenter. Du får også en instruktion i, hvordan du holder tænderne rene hjemme til daglig.

Hvad er initial caries?

Kan man forebygge Caries? Caries kan forebygges gennem en god mundhygiejne og brug af fluortandpasta, dagligt. Det er vigtigt regelmæssigt at få sine tænder undersøgte og derved i god tid finde de huller der måtte være. Når syreangrebene er små, taler man om initial caries.

Hvad betyder mineralisering af tænder?

Tændernes hårde væv opbygges (mineraliserer) over en lang periode; de blivende tænders mineralisering begynder omkring fødselstidspunktet og slutter først med visdomstandens rodaflukning i ca. 20-års-alderen. Tandmisdannelser kan derfor være lokaliseret i forskellige niveauer af tændernes kroner.

Kan man børste et hul i tanden væk?

Forskning viser, at tandlægerne ikke behøver bore så ofte. Hullerne kan nemlig børstes væk. Tandlæger skal ikke automatisk tænde boret, når de ser et hul i en tand, skriver Politiken. Karies behandles nemlig bedst med tandbørsten derhjemme, viser en årelang forskningsindsats på Aarhus Universitet.

Kan man redde et hul i tanden?

Et hul laves ved hjælp af en såkaldt fyldning, og man slipper desværre ikke for at blive boret. Ved huller lægges som regel en plastfyldning i samme farve som tanden. Hvis du har mistanke om et hul i tanden, er du altid velkomment til at ringe til os og få en tid i klinikken.

Kan man kurere paradentose?

Har man først fået paradentose, kan man ikke blive helbredt i traditionel forstand. For hverken tandlægen eller nogen anden kan fjerne en patients tendens til at udvikle paradentose. Hvis man selv dagligt holder tænderne helt rene kan man i samarbejde med tandlægen sørge for at sygdommen ikke udvikler sig.

Kan man helbrede paradentose?

Paradentose kan ikke helbredes, men den kan holdes under kontrol – især hvis den opdages i tide. Vær derfor opmærksom på dårlig ånde og blødninger fra tandkødet, som kan være symptomer på paradentose eller tandkødsbetændelse.

Hvad betyder caries Progressiva?

Progressiva indikerer, at tandlægen/ tandplejeren har vurderet læsionen som aktiv på undersøgel- sestidspunktet, og superficialis angiver, at læsionen kun er i emaljen eller hvis i dentinen, så begrænset til den yderste tredjedel af afstanden til pulpa.

Hvad er sekundær caries?

Tidligere fyldninger kan udvikle det, der kaldes sekundær caries, dvs. huller langs gamle fyldninger eller kroner. Disse huller kan stamme fra små defekter i kanten af fyldningen, der ikke kan ses eller mærkes, men som på røntgenbillederne fremtræder som mørke skygger under den hvidlige/lysegrå fyldning.

Hvornår skal et hul i tanden laves?

Når diagnosen er stillet, skal hullet som regel laves. I tilfælde af et meget mildt caries-angreb, kan du dog være så heldig, at du kan børste det væk. Men det forudsætter, at mundhygiejnen forbedres væsentligt, og at forbruget af sukker nedsættes væsentligt.

Hvor lang tid kan man gå med hul i tanden?

Caries udvikler sig normalt langsomt. Undersøgelser viser, at det i gennemsnit tager 4 år, før syren på overfladen af tanden har opløst så meget mineral, at processen når ind til tandbenet. Fortsætter opløsningen, dannes et direkte hul (kavitet i tanden), hvor bakterierne er yderligere beskyttet mod fjernelse.

Kan man stoppe et hul i tanden?

Begyndende hul i tanden bevirker at, tandens overflade bliver kridtet i overfladen som følge af bakteriernes syrepåvirkning. Overfladen er ikke brudt. Opdages cariesangrebet eller hullet i dette stadie, kan det stadig standses, altså er dette reversibelt.

Kan begyndende huller forsvinde?

De fleste begyndende huller kan forsvinde af sig selv gennem optag af kalk i spyttet. Den altafgørende forudsætning for, at dette kan ske, er, at du holder dine tænder rene.

Kan man børste et begyndende hul væk?

Når diagnosen er stillet, skal hullet som regel laves. I tilfælde af et meget mildt caries-angreb, kan du dog være så heldig, at du kan børste det væk. Men det forudsætter, at mundhygiejnen forbedres væsentligt, og at forbruget af sukker nedsættes væsentligt.