Table of Contents:

 1. Hvad er anslagsfølsomme tangenter?
 2. Hvad hedder de sorte tangenter på et klaver?
 3. Hvad bruger man pedaler på klaver til?
 4. Er piano og klaver det samme?
 5. Kan man lære sig selv at spille klaver?
 6. Kan man spille klaver uden noder?
 7. Hvordan man læser noder?
 8. Hvad skal man tænke på ved køb af elklaver?
 9. Hvad er semi vægtede tangenter?
 10. Hvad hedder tasterne på et klaver?
 11. Hvad kalder man de sorte tangenter?
 12. Hvad hedder de syv forskellige stamtoner og hvor ligger de i nodesystemet?
 13. Hvad hedder pedalerne på et klaver?
 14. Hvordan læser man noder til klaver?
 15. Hvad er forskellen på et flygel og et klaver?

Hvad er anslagsfølsomme tangenter?

Dét betyder, at lyden fra anslaget skifter styrke afhængig af, hvor hårdt eller hurtigt, der trykkes på tangenten. Hvis man på nogen måde ønsker sig at spille noget, der bare minder om klaver (altså ét uden strøm), så skal tangenterne være anslagsfølsomme!

Hvad hedder de sorte tangenter på et klaver?

De sorte tangenter får deres navn fra en af de to stamtoner ved deres side. Derfor har de sorte tangenter to navne. De har enten fået navn fra den hvide tangent til højre for den pågældende sorte tangent – eller fra den hvide tangent til venstre for den pågældende sorte tangent.

Hvad bruger man pedaler på klaver til?

Pedalen fungerer ved, at den løfter dæmperne væk fra strengene, så strengene kan vibrere frit. Una corda-pedalen er placeret til venstre. Når pedalen holdes nede, sænkes tonernes volumen, hvilket gør det muligt at spille meget svagt (pianissimo).

Er piano og klaver det samme?

Et klaver er et musikinstrument der sammen med flygelet også kaldes for piano (kort form af pianoforte – italiensk for "stille kraftigt"). Et klaver består af et klaviatur, der med tangenter får filtbeklædte hamre til at anslå stemte strenge. Et moderne klaver har 88 tangenter.

Kan man lære sig selv at spille klaver?

Hvis du vil lære at spille akkorder på klaver, kan du tage udgangspunkt i internettet, men hvis du vil lære endnu mere og skrue din kunnen op til næste niveau, er det en god ide at få en dygtig privat klaverunderviser. Hvis du er nybegynder, så kan du nedenfor lære dine første klaverakkorder.

Kan man spille klaver uden noder?

Der findes faktisk mange måder at lære at spille klaver på. Du kan enten gå i gang med at memorere en melodi, hvor du langsomt sætter det tempo op, som du spiller den i. Alternativt, kan du begynde at læse noder og så langsomt spille efter disse.

Hvordan man læser noder?

Nodehovedet er placeret alt efter hvilken tone du skal spille, mens stammen og flaget fortælle hvor lang tid du skal holde tonen. Ser du en ring (nodehovede), der ikke er fyldt ud og hverkan har stamme eller flag, skal du holde tonen 4 slag. Ring med fylde og stamme samt flag skal holdes ½ slag.

Hvad skal man tænke på ved køb af elklaver?

Bedst i test: De 5 bedste elklaverer
 • Casio transportabelt elklaver. Et super lækkert digitalt klaver med 88 fuldvægtede tangenter, der sikrer den rigtige følelse af at spille på et klaver. ...
 • Artesia elklaver. ...
 • Nux WK520 elklaver. ...
 • Artesia AG-30 el-flygel. ...
 • Artesia børneklaver.

Hvad er semi vægtede tangenter?

Digitale begynderklaverer benytter en lignende metode, men med tilføjelsen af en lille vægt på hver tangent. Dette kendes som semi-vægtede tangenter og foretrækkes nogen gange af nogle musikere, specielt dem der hele tiden skifter mellem synthesizere og klaverer.

Hvad hedder tasterne på et klaver?

Tasterne på et klaviatur kaldes tangenter eller taster. Det kan også bruges om skrivemaskiner eller computeres tastesæt, men da bruger man oftest ordet tastatur.

Hvad kalder man de sorte tangenter?

Stamtonernes navne Stamtonernes navne er: a, h, c, d, e, f og g. Stamtonen mellem a og c burde egentlig hedde b, men af historiske grunde bruges betegnelsen h i Danmark og en lang række europæiske lande.

Hvad hedder de syv forskellige stamtoner og hvor ligger de i nodesystemet?

Tonsystemet tager udgangspunkt i 7 ud af de 12 toner, og de kaldes for stamtoner. Stamtonerne repræsenteres af klaverets hvide tangenter, og deres navne er: a, h, c, d, e, f og g. De øvrige 5 toner kaldes for stamtonernes afledninger og findes på klaviaturets sorte tangenter.

Hvad hedder pedalerne på et klaver?

Den yderste pedal til venstre gør både tonen og volumen blødere, og derfor kaldes den pedal ”soft pedal” mens den midterste pedal kaldes sostenutopedalen, som kun giver sustain til de toner du spiller når du trykker på pedalen.

Hvordan læser man noder til klaver?

Hvilken tone du skal spilles defineres så af, hvor på stregerne nodehovedet befinder sig. Dette kan du nemt se ved at jo længere op på stregerne du kommer, jo højere bliver tonerne (mod højre på klaveret) og omvendt den anden vej.

Hvad er forskellen på et flygel og et klaver?

På et opretstående klaver slår hamrene ind på strengene forfra, og de dæmpere, der skal stoppe strengenes vibrationer, når tangenterne slippes, bevæger sig ligeledes ind forfra – lige under hamrene. På et flygel bevæger dæmperne sig ned ovenfra, og hamrene slår op nedefra ud for dæmperne.