Table of Contents:

  1. Hvor mange Synsnerver har vi?
  2. Hvad gør tappe?
  3. Hvad hedder øverste del af kraniet?
  4. Hvad er forskellen på stave og tappe?
  5. Hvilke nerver hører til øjet?
  6. Hvad hedder tingene i øjet?
  7. Hvilke Synsceller findes der?

Hvor mange Synsnerver har vi?

Bevægelsen af øjenmusklerne styres ved hjælp af tre nerver direkte fra hjernen, ”tredje, fjerde og sjette kranienerve”. Øjenlågene beskytter hornhinden, der er den glasklare hinde, der dækker forsiden af øjet. Øjenlågene er også med til at fordele tårevæsken og forhindre tørhed i bindehinden og hornhinden.

Hvad gør tappe?

Tappe er den ene af de to typer lysfølsomme celler i øjets nethinde. Det menneskelige øjes nethinde indeholder 6-7 millioner tappe. De fungerer bedst i klart lys og er afgørende for et skarpt syn. Der er tre forskellige type tappe, som reagerer på forskellige lysbølgelænger og gør os i stand til at se i farver.

Hvad hedder øverste del af kraniet?

Theca cranii er den del af kraniet, der kan ses oppefra, basis cranii externa er den del af kraniet, der kan ses nedefra, når underkæben er fjernet, og basis cranii interna er den del af kraniet, der kan ses oppefra, når theca cranii er fjernet.

Hvad er forskellen på stave og tappe?

Nethinden - det inderste lag Nethinden indeholder lysfølsomme sanseceller kaldet stave og tappe. Stavene er meget lysfølsomme og bliver brugt til at se under meget svag belysning. Tappene er ikke helt så lysfølsomme, men er til gengæld specialiserede til at registrere farver og små detaljer.

Hvilke nerver hører til øjet?

Synsnerven (nervus opticus) – leder synsindtryk til hjernen Synsnerven er den nerve, som overfører synsindtryk fra nethinden til hjernen. Det er et bundt af nervetråde, som går fra venstre mod højre øje for at ende i synsområdet i hjernen. Hver synsnerve indeholder ca. en million nervefibre.

Hvad hedder tingene i øjet?

Iris: Regnbuehinden er den farvede hinde rundt om pupillen. Cornea: Hornhinden er den yderste membran, der holder øjevæsken inde. Lens crystallina: Linsen, Lens er den linse hvor lyset, der kommer ind i øjet, afbøjes og samles, så det rammer nethinden rigtigt.

Hvilke Synsceller findes der?

Der findes to typer af lysfølsomme synsceller i nethinden – stave og tapper. Stavene kan registrere små forskelle i lysstyrke og hjælper dig med at kunne se i dårlig belysning eller mørke. Større dele af vores perifere syn udgøres af stave. I tapperne sidder vores farve- og detaljesyn.