Table of Contents:

  1. I hvilke dele af øjet brydes lyset?
  2. Hvad betyder at holde øje med noget?
  3. Hvor dannes billedet i øjet?
  4. Hvad er perifert syn?
  5. Hvordan sidder øjet fast?
  6. Hvad er blik?
  7. Hvad hedder øjets bagside?
  8. Kan ens øjne falde ud?
  9. Hvad er Øjenbadevand?

I hvilke dele af øjet brydes lyset?

Hornhinden bryder lyset i øjet Ud over at beskytte øjet skal hornhinden også hjælpe med at bryde det lys, som kommer ind i øjet. Faktum er, at hornhinden står for hele to tredjedele af øjets samlede brydning af lyset. Resten af lyset brydes af linsen i øjet.

Hvad betyder at holde øje med noget?

øjebetyder opdage.

Hvor dannes billedet i øjet?

Øjets linse vender billeder på hovedet (læs mere under ”Linsen”). Øjet er indrettet, så hornhinde, pupil og glaslegeme fokuserer lysstrålerne, så de kan danne et skarpt billede på nethinden bagerst i øjet. Nethinden indeholder sanseceller, der registrerer lyset og sender signaler til hjernen.

Hvad er perifert syn?

Det perifere syn er orienteringssynet. Det benytter du fx til at orientere dig i omgivelserne, fx når du går. Synsfeltets ydergrænser registreres af stavene i nethinden. Det perifere syn opdager svagere lyskilder end det centrale, og derfor bruger du det perifere syn, når det er mørkt.

Hvordan sidder øjet fast?

Øjnene ligger godt beskyttet i øjenhulerne, der er dannet af kraniets knogler. Øjenhulerne er polstrede med fedtpuder. Øjnene drejes i øjenhulerne ved hjælp af seks små muskler, der er fæstnet på ydersiden af hvert øje. Disse muskler styrer placeringen af øjnene meget præcist.

Hvad er blik?

Blik er en betegnelse for tynde metalplader på 0,3-2 mm i tykkelsen. Normalt er der tale om jernblik, der er lavet i jern, men der findes også andre typer blik som aluminiumsblik (lavet i aluminium i tykkelsen 0,12-0,20 mm og benyttes især til sodavands- og øldåser) og hvidblik (jernblik belagt med et tyndt lag tin).

Hvad hedder øjets bagside?

Øjets to kamre Det kuppelformede hulrum imellem hornhinden og regnbuehinden kaldes det forreste øjenkammer ”Camera anterior”. Området bag regnbuehinden og foran glaslegemet danner bagerste kammer ”Camera posteriori”, som indeholder linsen, linsetrådene og strålelegemet.

Kan ens øjne falde ud?

Ved et slag direkte mod øjet vil trykket i øjenhulen stige. De knogler, der omkranser øjenhulen, vil få brud, hvor disse er svagest, hvilket oftest er i øjenhulens gulv. Resultatet er, at knoglegulvet presses ned. Dette betyder, at øjet falder en smule tilbage og ned.

Hvad er Øjenbadevand?

Øjenbadevand skal du bruge til at skylle øjnene i. Det er som regel saltvand, der har samme indhold af salt som øjets tårevæske. Derfor svier det ikke, når det kommer i øjet.