Table of Contents:

 1. Hvad sker der hvis man tilsætter jod til en stivelsesopløsning?
 2. Hvad spalter Spytamylase?
 3. Hvor udskilles Spytamylase?
 4. Hvordan nedbrydes amylase?
 5. Hvad gør jod Jod Kalium?
 6. Hvordan fungere Spytamylase?
 7. Hvilke enzymer nedbryder stivelse?
 8. Hvad nedbrydes maltose til?
 9. Hvilke enzymer medvirker i fordøjelsesprocessen?
 10. Hvordan navngives et enzym ofte?
 11. Hvad nedbrydes stivelsen til i første omgang?
 12. Er kalium og jod det samme?
 13. Hvad gør jod godt for?
 14. Hvordan spytamylase nedbryder stivelse?

Hvad sker der hvis man tilsætter jod til en stivelsesopløsning?

I dette forsøg påvises spaltningen af stivelse via et farveskift. Det sker ved at tilføre jod som binder til stivelsesmolekylerne og farver dem blå. Når stivelsen bliver nedbrudt til mindre enheder, slipper jodatomerne, og væskens blålige skær forsvinder. I stedet bliver væsken gullig pga. de frigjorte jod-ioner.

Hvad spalter Spytamylase?

Spytamylase er et fordøjelsesenzym, der findes i spyttet, og det indleder nedbrydningen af stivelse til simple sukkerarter.

Hvor udskilles Spytamylase?

Mennesker udskiller også amylase både i munden, hvor spytkirtlerne udskiller spytamylase, og i tolvfingertarmen, hvor bugspytamylase tilføres fra bugspytkirtlen.

Hvordan nedbrydes amylase?

Der tilsættes spyt-amylase, som kortvarigt påbegynder nedbrydningen af stivelse til først maltose og til sidst glukose. Nedbrydningen fortsætter kortvarigt i toppen af mavesækken, indtil maden blandes med syren. I 12-fingertarmen tilsættes bugspyt-amylase som fortsætter nedbrydningen af stivelse til maltase.

Hvad gør jod Jod Kalium?

Jod-jod-kalium bruges som en indikator til at påvise stivelse. Stoffet går i forbindelse med amylosen i stivelsen og danner en mørkeblå farve. Denne testmetode er væsentlig for undersøgelse af plantevævs indhold af oplagret energi. Indholdet af stivelse giver et indirekte fingerpeg om plantens vitalitet.

Hvordan fungere Spytamylase?

Det er et enzym der findes i mundens spyt. Det starter nedbrydningen af den stivelse der er i føden. Når føden kommer ned i maven virker enzymet ikke mere. Først når føden passerer ud i tolvfingertarmen fortsætter nedbrydningen af stivelsen.

Hvilke enzymer nedbryder stivelse?

Amylase nedbryder f. eks. kulhydrater som stivelse, som findes i kartofler og pasta. Proteaser hjælper kroppen med at nedbryde protein i maden, som f.

Hvad nedbrydes maltose til?

Maltase spalter maltose til 2 glukosemolekyler, laktase spalter laktose til glukose og galaktose, og sukrase spalter sukrose til glukose og fruktose. Efter fordøjelsen i tyndtarmen bliver monosakkariderne optaget gennem tyndtarmens væg og ført over i blodet.

Hvilke enzymer medvirker i fordøjelsesprocessen?

Når maden forlader mavesækken og kommer ind i tyndtarmen, bliver den tilsat fordøjelsesenzymer fra blandt andet bugspytkirtlen, som hjælper med til at nedbryde føden. Eksempelvis udskiller bugspytkirtlen tre enzymer til tyndtarmen: amylase, protease og lipase. Disse enzymer produceres også i tarmvæggen.

Hvordan navngives et enzym ofte?

Enzymers navne består ofte af endelsen -ase i forbindelse med navnet på enzymets substrat, således katalyserer laktase nedbrydningen af laktose, og proteaser (proteinaser) er gruppen af proteinnedbrydende enzymer. Nogle af fordøjelsens enzymer har endelsen -in, fx trypsin.

Hvad nedbrydes stivelsen til i første omgang?

Stivelsen hydrolyseres her til dextriner, maltose og glukose. Enzymer på tarmvæggen (laktase og invertase) nedbryder disakkariderne til monosakkariderne glukose, fruktose og galaktose, som derefter optages i tarmvæggens celler og transporteres af blodet via portvenen til leveren.

Er kalium og jod det samme?

Fælles for jod og kalium er, at begge er mineraler, der har betydning for kroppens nervesystem. Jod og kalium fungerer i fin balance med resten af kroppen, og det er derfor meget vigtigt at balancen af jod og kalium er rigtig i forhold til kroppens øvrige næringsstoffer.

Hvad gør jod godt for?

Hvad bruger kroppen jod til? Som en del af skjoldbruskkirtlens hormoner (Thyroideahormonerne T3 og T4) indgår jod i regulering af kroppens stofskifte. Det vil sige de biokemiske reaktioner, der danner energi og nye kemiske byggesten til vedligeholdelse af kroppens celler og væv.

Hvordan spytamylase nedbryder stivelse?

Det findes i spyttet og indleder nedbrydningen af stivelse til sukkerarter. Enzymet spytamylase klipper/nedbryder stivelsesmolekylerne (polysakkarider) til glukose (monosakkarid). Maden opholder sig kortvarigt i mundhulen, derfor er der ikke meget stivelse der når at blive spaltet i munden.