Table of Contents:

 1. Hvad skete der under Taleban styret fra ?
 2. Hvornår sluttede krigen i Afghanistan?
 3. Hvorfor invaderede USA og NATO Afghanistan i 2001?
 4. Hvordan er terrorangrebet den i USA og krigen i Afghanistan forbundet?
 5. Hvor mange er en del af Taliban?
 6. Hvad er forskellen på Taleban og Al-Qaeda?
 7. Hvordan sluttede Afghanistan krigen?
 8. Er der stadig danske soldater i Afghanistan?
 9. Hvorfor valgte Danmark at deltage i Afghanistan krigen?
 10. Hvem støttede en militær invasion i Afghanistan?
 11. Hvad tid ramte flyene World Trade Center?
 12. Hvilke lande deltog i krigen i Afghanistan?
 13. Hvor meget af Afghanistan er Taliban?
 14. Hvor mange Taliban er der?
 15. Hvad er al-Qaeda imod?

Hvad skete der under Taleban styret fra ?

I perioden blev dets styre kun anerkendt som legitim regering af tre lande: de Forenede Arabiske Emirater, Pakistan og Saudi Arabien. Siden udviklede bevægelsen sig til en militant guerillabevægelse i Afghanistan i krig med USA og den afghanske regering som en del af krigen i Afghanistan (2001-nutid).

Hvornår sluttede krigen i Afghanistan?

Krigen i Afghanistan ()
Dato7. oktober 2001 - 15. august 2021
ResultatSejr til Taliban. Ødelæggelse af Al Qaida-lejre Taliban-regimet væltet Al Qaida støtter modstandsgrupper Første demokratiske regering i Afghanistan Taliban genvinder magten i hele Afghanistan.
Casus belliTerrorangrebet 11. september 2001

Hvorfor invaderede USA og NATO Afghanistan i 2001?

Afghanistan-konflikten har længe stået mellem et vestligt-støttet regime i hovedstaden Kabul på den ene side og oprørsgruppen Taliban på den anden. Denne konflikt begyndte, da USA bestemte sig for at invadere Afghanistan som en reaktion på al-Qaidas terrorangreb mod USA 11. september 2001.

Hvordan er terrorangrebet den i USA og krigen i Afghanistan forbundet?

Terroristerne havde kapret amerikanske passagerfly og med vilje styrtet ind i de symboltunge bygninger, World Trade Center i New York og USA's forsvarsdepartement (Pentagon) i Washington. Næsten 3000 mennesker blev dræbt. Terrorangrebene kom som et chok for USA og resten af verden.

Hvor mange er en del af Taliban?

Ifølge talibans egen talsmand var deres antal nu vokset fra de oprindelige 200 mand til 25.000.

Hvad er forskellen på Taleban og Al-Qaeda?

- De har to forskellige direkte formål. Hvor Taliban er en nationalorienteret bevægelse, og det hele handler om afghanistan, så har al-Qaeda et globalt udsyn, siger han. - Al-Qaedas mål er at gøre islam dominerende i hele verden - og midlet, det er terror.

Hvordan sluttede Afghanistan krigen?

I 2020 indgik USA og Taleban en fredsaftale, der skulle sikre en fredelig tilbagetrækning af de internationale tropper i løbet af 2021. I takt med tilbagetrækningen vandt Taleban dog mere og mere terræn, og i august 2021 lykkedes det Taleban at erobre magten i Afghanistan efter 20 års krig.

Er der stadig danske soldater i Afghanistan?

Omkring 12.000 danske soldater har haft ca. 21.000 udsendelser til Afghanistan. Danske soldater har været indsat i Kabul, Helmand, Kandahar, Feyzabad, Chagcharan og Mazar-e Sharif. Flyvevåbnets bidrag i den første fase af indsatsen var placeret i Manas i Kirgisistan.

Hvorfor valgte Danmark at deltage i Afghanistan krigen?

Fra den uvildige udredning af baggrunden for Danmarks militære engagement i Kosovo, Afghanistan og Irak, ”Hvorfor gik Danmark i krig?” fra 2019, ved vi, at det var ønsket om at stå last og brast med USA, der førte til, at Danmark gik i krig. Den 11. september 2001 er uomgængelig i historien om krigen i Afghanistan.

Hvem støttede en militær invasion i Afghanistan?

Det var en NATO-ledet indsats, som bestod af ca. 13.800 soldater, og som overtog den internationale militære indsats i Afghanistan den 1. januar 2015, hvor ISAF-styrkens mandat udløb. Der deltog soldater fra 28 NATO-lande og 14 partnerlande i operationen; USA, Tyskland og Italien bidrog med det største antal.

Hvad tid ramte flyene World Trade Center?

Klokken 8:46:40 om morgenen lokal tid (14:46:40 dansk tid) stødte American Airlines' flynummer 11 (Boeing 767) ind i nordsiden af World Trade Centers nordlige tårn.

Hvilke lande deltog i krigen i Afghanistan?

Hvordan forløb første del af krigen? Krigen i Afghanistan blev indledt om aftenen den 7. oktober 2001 med en række luftbombardementer mod Taleban- og al-Qaeda-mål, gennemført af USA og Storbritannien fra baser i Afghanistans nabolande.

Hvor meget af Afghanistan er Taliban?

I løbet af de følgende to år har taliban formået at underlægge sig 21 af Afghanistans 32 provinser inkl. hovedstaden Kabul. I de fleste områder blev taliban hilst velkomne af befolkningen på grund af deres evne til at garantere fred og fysisk sikkerhed.

Hvor mange Taliban er der?

Ifølge talibans egen talsmand var deres antal nu vokset fra de oprindelige 200 mand til 25.000.

Hvad er al-Qaeda imod?

Konkret ønsker al-Qaeda at smide jøderne ud af Israel og gøre hele landet til en palæstinensisk stat. Desuden er målet at få USA og andre vestlige lande til at trække deres tropper tilbage fra muslimske lande.