Table of Contents:

 1. Hvilke indstillinger scener og sekvenser?
 2. Hvad kan Montageklipning bruges til?
 3. Hvad er fakta og fiktionskoder?
 4. Hvad er underlægningsmusik?
 5. Hvis en handling foregår inden for samme tid og sted hvad kaldes det så?
 6. Hvad er en montage sekvens?
 7. Hvad er anslaget i en film?
 8. Hvorfor bruger man Fiktionskoder?
 9. Hvad bruger man halvtotal?
 10. Hvorfor bruges underlægningsmusik?
 11. Hvad gør lydeffekter?

Hvilke indstillinger scener og sekvenser?

En scene afsluttes først, når der sker et markant skift i location eller et spring i tid. En sekvens består af en række scener, der kan have forskellige locations, men som samlet udgør en større handlingsmæssigt afsluttet enhed. Billedbeskæring er beskåret over hovedet og ved hofterne.

Hvad kan Montageklipning bruges til?

Ved synlig klipning bliver tilskueren opmærksom på, at der klippes. Det hedder også montage. En montage-sekvens kan fx skabe tidsforkortelse eller fremhæve en særlig stemning eller et tema. Synlig klipning kan bryde vores indlevelse i filmen.

Hvad er fakta og fiktionskoder?

Fiktions- og faktakoder i dokumentarfilm Fiktionskoder (eller 'fiktionalisering') i en film eller et tv-program er virkemidler, som bærer præg af iscenesættelse. Faktakoder (eller 'faktualisering') i en film eller et tv-program er virkemidler, som giver os oplevelsen af ægthed eller autenticitet.

Hvad er underlægningsmusik?

Musik i film bruges for det meste som asynkron lyd, dvs. som underlægningsmusik. Musikken har flere funktioner: Den kan skabe stemning, forstærke følelser og skabe kontinuitet i handlingen. Musik bruges ofte til at sammenkæde scener.

Hvis en handling foregår inden for samme tid og sted hvad kaldes det så?

En scene foregår på det samme sted. Hvis der er skift i location, begynder en ny scene. Det vil sige, at hvis en person er inde i et hus og derefter går ud på vejen, er der tale om en ny scene.

Hvad er en montage sekvens?

En montagesekvens er en scene (eller sekvens, dvs. en række af scener i et lille afsluttet forløb), hvor man fortæller et længere tidsforløb hurtigt. Man kan sige, at man gør en lang historie kort.

Hvad er anslaget i en film?

Anslaget er filmens begyndelse og den første af berettermodellens syv faser. Anslaget fanger tilskuerens interesse og giver en forsmag på filmens præmis, stemning, genre, tema og stil.

Hvorfor bruger man Fiktionskoder?

Fiktionskoder er de elementer og virkemidler i en film, der giver den et fiktivt og opdigtet udtryk. Fiktionskoder i dokumentarer benyttes som regel til at skabe en spænding og dramatik og til at holde modtagernes interesse fanget. Fiktionskoder kan typisk være: Brug af skuespillere og kulisser.

Hvad bruger man halvtotal?

En halvtotal viser personer fra knæ eller hofter og op. Tilskueren kan tydeligt se de personer, der er med i scenen. Samtidig kan vi se en del af omgivelserne og miljøet. Beskæringen er god til at vise bevægelser og action.

Hvorfor bruges underlægningsmusik?

Musik i film bruges for det meste som asynkron lyd, dvs. som underlægningsmusik. Musikken har flere funktioner: Den kan skabe stemning, forstærke følelser og skabe kontinuitet i handlingen. Musik bruges ofte til at sammenkæde scener.

Hvad gør lydeffekter?

Effektlyd er lyd, som er kunstigt skabt og lagt på filmen for at understøtte stemninger eller følelser, fx lyden af en eksplosion eller pludselige, høje lyde i en gyserfilm.