Table of Contents:

 1. Hvad er det der bevæger sig på himlen?
 2. Hvor står planeterne?
 3. Hvad kan man se på himlen i nat?
 4. Hvad er det for en stjerne der lyser kraftigt?
 5. Hvad er det der lyser på himlen mod syd?
 6. Kan stjerner bevæge sig?
 7. Hvor ligger vores solsystem i Mælkevejen?
 8. Hvordan finder man stjernebilleder?
 9. Hvad hedder himlens femte klareste stjerne?
 10. Hvad hedder den store stjerne på nattehimlen?
 11. Hvilken planet står i syd?
 12. Hvad er astronomiske fænomener?
 13. Hvilke satellitter kan ses fra Jorden?
 14. Hvor mange gange har Solen bevæget sig rundt i galaksen?
 15. I hvilken retning ligger Mælkevejen?

Hvad er det der bevæger sig på himlen?

Ofte nogle der bevæger sig med stabil fart hen over himlen. Lyset er solens genskær på satelittens ofte blanke overflade. I har helt ret i at fly har blinkende lys på, stjerneskud er meget intense og kortvarige. Det I har set ER satelitter.

Hvor står planeterne?

Du kan også klikke dig ind på Timeanddate.com, som har lavet en Betaversion, med nattehimlen, hvor du kan se hvornår de forskellige planeter står op og går ned.

Hvad kan man se på himlen i nat?

På en klar nat kan du se omkring 5000 stjerner med det blotte øje. Uden noget som helst udstyr vil du også kunne se de fleste af Solsystemets planeter. Du kan se lavasletter og meteorkratere på Månen. Og kernen af Andromeda-galaksen – 2,5 millioner lysår væk.

Hvad er det for en stjerne der lyser kraftigt?

Himlens klareste stjerne befinder sig lidt under Orion mod øst. Det er Sirius eller Hundestjernen, den største stjerne i stjernebilledet Den store Hund. Den er en af Solens nærmeste naboer og er kun omtrent 8,6 lysår væk. Dens klare lys skyldes dog ikke kun, at den er nær Jorden.

Hvad er det der lyser på himlen mod syd?

Polarlys (nord- og sydlys) opstår, når elektrisk ladede partikler strømmer mod Jorden. Når partiklerne kommer til Jordens nord- og sydpol, begynder luften i den del af vores atmosfære, som ligger ca. 90-500 km over jordoverfladen, at gløde. Partiklerne har enten været fanget i Jordens magnetfelt eller kommer fra Solen.

Kan stjerner bevæge sig?

Stjernerne bevæger sig Stjernernes indbyrdes placering og stjernebilledernes form ændres ikke. Planeternes og månens placering ændres i forhold til hinanden - solen, månen og planeterne bevæger sig set fra jorden på en linie over himlen - ekliptika.

Hvor ligger vores solsystem i Mælkevejen?

Solsystemet befinder sig formodentlig i udkanten af en spiralarm i en afstand på cirka 26000 lysår fra Mælkevejens centrum. Dette er cirka halvvejs ude i skiven af stjerner. Alle stjernerne i Mælkevejen roterer rundt om galaksens centrum, og solen er cirka 250 millioner år om et omløb om Mælkevejens centrum.

Hvordan finder man stjernebilleder?

Hvis man kigger efter omkring Nordstjernen - enten på kortet eller på den rigtige nattehimmel - kan man finde det lille stjernebillede, den er en del af, der ligner en lille Karlsvogn. Stjernebilledet hedder derfor også Lille Bjørn, ligesom Karlsvognen er en del af Store Bjørn.

Hvad hedder himlens femte klareste stjerne?

Vega, α Lyrae, den klareste stjerne i stjernebilledet Lyren og himlens femteklareste stjerne; synlig hele året fra Danmark. Størrelsesklassen er 0,03, og afstanden til den blåhvide stjerne er 25 lysår. Omkring år 14.000 bliver Vega nordstjerne.

Hvad hedder den store stjerne på nattehimlen?

Sirius (eller Alfa Canis Majoris) er himlens klareste stjerne og hovedstjernen i stjernebilledet Store Hund.

Hvilken planet står i syd?

Den bedste mulighed er sidst i november, hvor man samtidig kan nyde Jupiter og Saturn, der ses på himlen i syd. Mars står hele måneden op i sydøst omkring klokken 6.30. Skal man fange Mars som morgenstjerne, er chancerne bedst i de sidste dage af november, hvor Solen først står op lidt efter klokken 8.

Hvad er astronomiske fænomener?

Astronomi er læren om himmellegemerne og de fysiske forhold, der hersker i Universet. Astronomien handler derfor om fænomener, som vi her på Jorden blot kan iagttage men ikke øve nogen indflydelse på. Umiddelbart har astronomien derfor ingen nyttevirkning.

Hvilke satellitter kan ses fra Jorden?

Det er en satellit, der reflekterer sollyset og derfor kan ses fra Jorden. Den Internationale Rumstation, ISS, og den kinesiske rumstation Tiangong-1 kan også ses på denne måde.

Hvor mange gange har Solen bevæget sig rundt i galaksen?

Hurt). Solsystemet befinder sig formodentlig i udkanten af en spiralarm i en afstand på cirka 26000 lysår fra Mælkevejens centrum. Dette er cirka halvvejs ude i skiven af stjerner. Alle stjernerne i Mælkevejen roterer rundt om galaksens centrum, og solen er cirka 250 millioner år om et omløb om Mælkevejens centrum.

I hvilken retning ligger Mælkevejen?

Mælkevejen – Vores egen galakse Mælkevejen strækker sig som et lysende bånd ned over himlen som baggrund for en række stjernebilleder fra Cassiopeia i nord og videre ned gennem Perseus, Auriga (Kølen), Gemini, (tvillingerne), tyren, Orion og Store Hund med Sirius i syd.