Table of Contents:

 1. Hvad kredser rundt om Jorden?
 2. Hvad kendetegner årstiderne?
 3. Hvad gør Jordens hældning?
 4. Hvilken hældning har Jordaksen gennem nord og sydpol i forhold til Ekliptikas plan?
 5. Hvilket land ligger på ækvator?
 6. Hvad forstår man ved solhverv og jævndøgn?
 7. Er februar en vintermåned?
 8. Hvad er Jordens krumning?
 9. Hvad kredser Månen om?
 10. Hvordan hænger klodens klima sammen med breddegraderne?
 11. Hvornår er dag og nat lige lange?
 12. Hvor ligger længdegraden 0?
 13. Hvor langt er der mellem breddegraderne?

Hvad kredser rundt om Jorden?

Husk at både Solen, Jorden og Månen roterer om sig selv, samtidig med at Månen kredser om Jorden, og Jorden kredser om Solen.

Hvad kendetegner årstiderne?

En årstid er en opdeling af året baseret på ændringer i klima og økologi samt antallet af timer med dagslys i en given region. På Jorden skyldes årstiderne Jordens kredsløb omkring Solen samt Jordens aksehældning relativt til ekliptika.

Hvad gør Jordens hældning?

Jordens akse har en hældning, der ændrer sig i forhold til Solen. Hældningen er dog ikke konstant, men svinger mellem 22 og 24 grader. Jo større hældningen er, des større er forskellen på sommer og vinter. Denne cyklus varer i vores tid 40.000 år.

Hvilken hældning har Jordaksen gennem nord og sydpol i forhold til Ekliptikas plan?

De ligger ved henholdsvis 23 grader nordlig og sydlig bredde. Det er samme vinkel som jordaksens hældning nord og syd for ækvator.

Hvilket land ligger på ækvator?

Ækvator, den breddekreds på Jorden, som ligger midt mellem Nordpolen og Sydpolen, og som deler Jorden i en nordlig og en sydlig halvkugle.

Hvad forstår man ved solhverv og jævndøgn?

De to tidspunkter hvor solens position er midt i mellem solhvervene, kaldes jævndøgn. Det ene solhverv, hvor solen er længst nord for ækvator, indtræder omkring 21. juni (i Danmark kaldet sommersolhverv), og det andet, hvor solen er længst syd for ækvator, indtræder omkring 21.

Er februar en vintermåned?

I Danmark bruges vinter oftest om månederne december, januar og februar, men der er dog ingen officiel meteorologisk definition på, hvornår vinterperioden begynder og slutter, hvormed november også til dels bliver betegnet som en vintermåned.

Hvad er Jordens krumning?

Den hedder (ifølge Videnskab.dk) 3.600 meter gange kvadratroden af højden af beskuervinklen målt i meter. Det vil f. eks. sige, at hvis man ligger nede i vandoverfladen - med øjet 1 centimeter over den -, så giver det en afstand på 360 meter til horisonten.

Hvad kredser Månen om?

Tilsyneladende bevægelse. I forhold til fiksstjernerne kredser Månen om Jorden i løbet af 27 dage, 7 timer og 43,7 minutter (et siderisk omløb) i retningen fra vest mod øst i samme omdrejningsretning, som Jorden drejer om sin rotationsakse.

Hvordan hænger klodens klima sammen med breddegraderne?

Kombinationen af Milankovich-cyklerne. Ved at kombinere de tre cykler, får vi en kompliceret cyklus, som er med til at styre Jordens klima, eller rettere indstrålingens intensitet på de høje breddegrader. Der er tydelig evidens for, at Milankovitch-cyklus gælder.

Hvornår er dag og nat lige lange?

Dagen, hvor dag og nat ligesom ved efterårsjævndøgn siges at være lige lange, er en af hjørnestenene i de fir årstider. Søndag den 20. marts er det forårsjævndøgn, der bebuder forår og sommer. Dagen, hvor dag og nat ligesom ved efterårsjævndøgn siges at være lige lange, er en af hjørnestenene i de fir årstider.

Hvor ligger længdegraden 0?

Der er 60 minutter mellem hver breddegrad. Hvert minut underinddeles i 60 sekunder.  Længdegraderne er cirkler som løber vertikalt hele vejen rundt om Jorden, hvor de passerer polerne. Længdegraden 0 passerer igennem Greenwich som ligger lige udenfor London.

Hvor langt er der mellem breddegraderne?

Afstanden mellem to breddekredse er 1/360 af Jordens omkreds (40.000 km), dvs. 111,1 km. Hver breddegrad deles i 60 bueminutter (60′); 1′ svarer således til 1852 m, hvilket er en sømil.