Table of Contents:

 1. Hvad er klippemoskéen og Al Aqsa moskéen?
 2. Hvad er en ummah?
 3. Hvad er en stormoske?
 4. Hvad er historien bag Al-Aqsa moskeen?
 5. Hvad bliver Al-Aqsa moskeen brugt til?
 6. Hvad er sunna og hadith?
 7. Hvad står der i Koranen?
 8. Hvad betyder Månen og stjernen i islam?
 9. Hvem lønner en imam?
 10. Hvad bliver Al-Aqsa-moskeen brugt til?
 11. Hvad er tempelpladsen?
 12. Hvorfor blev Al-Aqsa moskeen bygget?

Hvad er klippemoskéen og Al Aqsa moskéen?

Klippemoskéen, Qubbat al-Sakhra, ('klippekuplen'), helligdom i Jerusalem, opført på tempelpladsen Haram al-Sharif. Klippen, den er bygget over, er det såkaldte Morijas bjerg, hvor Abraham (Ibrahim) ifølge 1. Mos. 22,2 skulle ofre sin søn Isak (ifølge Koranen Ismail).

Hvad er en ummah?

Ummah (arabisk: أمة) er en betegnelse for den muslimske menighed, som blev grundlagt af Muhammed under hans ophold i Medina i 622. Med dannelsen af umma blev det foregående stamme- og slægtsprincip brudt og afløstes i stedet af et fællesskab omkring islam. Umma er betegnelse for et samfund.

Hvad er en stormoske?

Moske (eller moské) (مسجد) er en bygning, hvor muslimer samles til sociale og religiøse riter og ritualer, særligt andagter, bønner og undervisning af menigheden. Moskeer kan have en eller flere minareter, hvorfra bedeudråberen (muaddhin) kalder til bøn (adhan).

Hvad er historien bag Al-Aqsa moskeen?

Al-Aqsa-moskeen er en moské i Jerusalem, bygget ca. år 705. Det er det tredje helligste sted indenfor Islam, efter Mekka og Medina. Moskeens kuppel er 56 meter i diameter, og er dermed verdens syvendestørste moské.

Hvad bliver Al-Aqsa moskeen brugt til?

Al-Masjid al-Aqsas religiøse betydning i islam I islamisk tradition ses alt området inden for murene i al-Haram ash-Sharif som et enkelt sted. Al-Masjid al-Aqsa er pilgrimssted for mange muslimer rundt om i verden, men da det er kontrolleret af Israel, har muslimer brug for en særlig tilladelse for at få adgang.

Hvad er sunna og hadith?

Sunna oversat til dansk betyder 'Sædvane'. I Sunna fortælles alt, hvad Muhammed har sagt, accepteret og gjort, idet den består af Muhammed-biografier (Sira) og hadith. I Sunna er hadith ordnet efter temaer, og giver uddybninger af ting i Koranen, hvorfor Sunna sammen med Koranen afgør, hvad der er ret i islam.

Hvad står der i Koranen?

Koranen (fra arabisk: القرآن, al-qurʼān, “recitationen, oplæsningen“) er islams centrale religiøse tekst, som muslimer anser for at være Guds åbenbaringer som overdraget til hans profet Muhammed. Religionen islams troslære, etik og retslære hviler på Koranen.

Hvad betyder Månen og stjernen i islam?

Flaget indeholder halvmåne og stjerne, som er blevet symboler for islam. Halvmånen kendes fra 1400-t. Den forbindes med jagtgudinden Diana, under hvis beskyttelse det antikke Byzans stod; senere blev halvmånen et symbol på Jomfru Maria, som Konstantinopel blev viet til i 330.

Hvem lønner en imam?

I de fleste danske moskeer er imamerne frivillige, der arbejder uden løn. Ca. en tredjedel af de danske sunni-moskeer har en aflønnet imam. De fleste af disse tilhører Diyanet-moskeerne, hvor organisationen betaler imamernes løn.

Hvad bliver Al-Aqsa-moskeen brugt til?

Al-Masjid al-Aqsas religiøse betydning i islam I islamisk tradition ses alt området inden for murene i al-Haram ash-Sharif som et enkelt sted. Al-Masjid al-Aqsa er pilgrimssted for mange muslimer rundt om i verden, men da det er kontrolleret af Israel, har muslimer brug for en særlig tilladelse for at få adgang.

Hvad er tempelpladsen?

Tempelpladsen er et af de mest omstridte religiøse steder i verden. Ifølge jødisk tro er tempelbjerget stedet, hvor Gud dvæler i den fysiske verden, og det var her, Abraham skulle ofre sin søn Isak.

Hvorfor blev Al-Aqsa moskeen bygget?

Under korsfarernes herredømme i Kongeriget Jerusalem blev moskéen omdannet til kirke og palads, hvor bl. a. tempelridderne fik sæde. Som en af de vigtigste muslimske helligdomme har al-Aqsa bevaret sin politiske betydning.