Table of Contents:

 1. Hvad beskytter ophavsretsloven?
 2. Hvordan fungerer royalties?
 3. Hvornår er der ophavsret?
 4. Hvad betyder det at have ophavsret?
 5. Hvem ejer dine billeder på Facebook?
 6. Hvad er reglerne for copyright?
 7. Hvordan beskattes royalties?
 8. Hvor længe får man royalties?
 9. Hvilke indskrænkninger er der i ophavsretten?
 10. Hvornår må man bruge andres billeder?
 11. Er det lovligt at bruge andres billeder?
 12. Hvordan får man ophavsret?
 13. Er det ulovligt at bruge andres billeder?
 14. Er det lovligt at lægge billeder af andre på Facebook?
 15. Hvad er bøden for copyright?

Hvad beskytter ophavsretsloven?

Reglerne om ophavsret finder du i ophavsretsloven. Reglerne beskytter en lang række kunstformer- og værker, herunder bøger, musik, fotografier, film og malerier, men også mere utraditionelle værker som eksempelvis softwareprogrammer, tekst og billeder på internettet, brugskunst, bygningsværker og koreografier.

Hvordan fungerer royalties?

Det er uden betydning, om betalingen sker løbende, eller om der er tale om et engangsbeløb. Royalty omfatter kun vederlag for anvendelsen af eller retten til at anvende de nævnte rettigheder. Royaltyen omfatter ikke indtægter ved salg af de nævnte rettigheder. Betaling for køb af patenter, varemærker mv.

Hvornår er der ophavsret?

Før du kan opnå ophavsret eller copyright, er det et krav, at det kunstneriske eller litterære værk er originalt. Det betyder altså, at du selv skal have fremstillet værket ud fra en original idé, som ikke er et plagiat eller en kopi af et andet værk, der er beskyttet af ophavsretten.

Hvad betyder det at have ophavsret?

Generelt gælder det, at den, der har skabt et litterært eller kunstnerisk værk, har ophavsret til værket. Det betyder, at ophavsmanden eller rettighedshaveren har eneret til at fremstille eksemplarer af værket og til at gøre det tilgængeligt for andre indtil 70 år efter ophavsmandens død.

Hvem ejer dine billeder på Facebook?

Hvem ejer billederne, efter at de er lagt op? »I princippet ejer du selv billederne, også efter at de er uploadet på for eksempel Facebook. I princippet. For du giver Facebook fuld adgang til at bruge billederne til stort set det, de har lyst til, både på Facebook og på andre hjemmesider og i den fysiske verden.

Hvad er reglerne for copyright?

Copyright betyder, at andre har beskyttelse på deres kunstneriske værker (tekster, bøger, film, musik, billeder osv.). Med andre ord må andre ikke kopiere det, de må ikke videresælge det eller på anden måde vise det til offentligheden.

Hvordan beskattes royalties?

Royaltyskatten skal indeholdes i forbindelse med enhver udbetaling eller godskrivning af royalty til et selskab mv. i udlandet. Royaltyskatten skal indeholdes med 22 pct. af den samlede royalty.

Hvor længe får man royalties?

Ophavsretten til et musikværk gælder i 70 år efter ophavsmandens død, dvs. i ophavsmandens levetid plus 70 år. Beskyttelsestiden for de nærtstående rettigheder (udøvende musikere og producenter) gælder i 50 år efter fremførelsen, optagelsen eller udgivelsen.

Hvilke indskrænkninger er der i ophavsretten?

 • musikværker,
 • filmværker,
 • litterære værker, såfremt den fremmede medhjælp medvirker i erhvervsøjemed,
 • værker af brugskunst eller.
 • kunstværker, såfremt eksemplarfremstillingen har form af en kunstnerisk gengivelse.

Hvornår må man bruge andres billeder?

Som udgangspunkt er alle billeder omfattet af ophavsretsloven. Det betyder, at du kun må bruge andres fotografier og billedmateriale efter aftale med den, der ejer ophavsretten til billederne. Selvom et billede ligger frit tilgængeligt på Google, en hjemmeside eller på de sociale medier, gælder ophavsretten stadig.

Er det lovligt at bruge andres billeder?

Som udgangspunkt er alle billeder omfattet af ophavsretsloven. Det betyder, at du kun må bruge andres fotografier og billedmateriale efter aftale med den, der ejer ophavsretten til billederne. Selvom et billede ligger frit tilgængeligt på Google, en hjemmeside eller på de sociale medier, gælder ophavsretten stadig.

Hvordan får man ophavsret?

Når du skaber originale litterære, videnskabelige eller kunstneriske værker, f. eks. digte, artikler, film, sange eller skulpturer, er du beskyttet af ophavsret. Ingen andre end du har ret til at offentliggøre dit værk, bruge det offentligt eller reproducere det.

Er det ulovligt at bruge andres billeder?

Det er strafbart at bruge andres billeder uden at have fået lov – også selvom billederne ligger frit tilgængelige på nettet. Som udgangspunkt er alle billeder omfattet af ophavsretsloven. Det betyder, at du kun må bruge andres fotografier og billedmateriale efter aftale med den, der ejer ophavsretten til billederne.

Er det lovligt at lægge billeder af andre på Facebook?

Det er ulovligt at dele billeder af andre, som er private eller kan være krænkende (fx intime billeder), hvis man ikke har fået samtykke til det. Det er derfor en god idé altid at spørge om lov før du poster billeder, videoer eller informationer, som omhandler en anden person.

Hvad er bøden for copyright?

Hvad er konsekvensen af manglende tilladelse? Såfremt en standard eller arbejdsdokumenter gengives i strid med Dansk Standards ophavsrettighed, skal der betales vederlag og erstatning til Dansk Standard. Der kan endvidere blive tale om idømmelse af bøde for krænkelsen.