Table of Contents:

 1. Hvilken vej drejer Månen om Jorden?
 2. Hvordan er basalt opstået på Månens overflade?
 3. Hvad vej vender Månen?
 4. Hvor kommer Månen fra?
 5. Hvilket geologisk materiale består Månen af?
 6. Hvad er radius på Jorden?
 7. Hvad skal der til for at vi kan bosætte os på Månen?
 8. Er Månen lavet af ost?
 9. Hvordan så Månen ud da jeg blev født?
 10. Hvor længe er det nymåne?
 11. Hvor lang tid er der mellem to fuldmåner?
 12. Hvad hedder alle Jupiters måner?
 13. Hvilken planet har færrest måner?

Hvilken vej drejer Månen om Jorden?

Tilsyneladende bevægelse. I forhold til fiksstjernerne kredser Månen om Jorden i løbet af 27 dage, 7 timer og 43,7 minutter (et siderisk omløb) i retningen fra vest mod øst i samme omdrejningsretning, som Jorden drejer om sin rotationsakse.

Hvordan er basalt opstået på Månens overflade?

Mod os er den dækket af store, sorte pletter kaldet lunar maria ('månehavene'). Pletterne består af bjergarten basalt, der stammer fra vulkansk aktivitet langt tilbage i Månens historie. Annonce: Bagsiden af Månen er en anden historie: Skorpen er tykkere og består af andre grundstoffer end forsiden.

Hvad vej vender Månen?

Sagen er den, at alle legemer påvirker hinanden via tyngdekraften, som aftager med afstanden i anden. Det betyder, at Jorden hiver mere i den del af Månen, der ligger tættest på Jorden, end den gør i den del, der er længst fra Jorden. Derfor buler Månen ud, både i retning mod og væk fra Jorden.

Hvor kommer Månen fra?

Månen er dannet for ca. 4,5 milliarder år siden, kort efter solsystemets dannelse. Den teori man hælder til i dag (blandt en del forslag), er et sammenstød imellem Jorden og en planetlignende masse måske på størrelse med Mars på et meget tidligt tidspunkt af solsystemets historie.

Hvilket geologisk materiale består Månen af?

Månens geologi er meget anderledes end Jordens Derfor består overfladen af et kilometer tykt lag af bjergarten anorthosit. Det vil sige at den næsten udelukkende består af mineralet plagioklas. Desuden er flere af Månens store, gamle meteorkratere i dag delvist fyldt med lava.

Hvad er radius på Jorden?

6.371 kmJorden / Radius

Hvad skal der til for at vi kan bosætte os på Månen?

Han vurderer, at der derfor er tre oplagte bud på, hvor man kan etablere en rumkoloni: Månen, Mars eller en asteroide. Den helt store hurdle er den teknologi, som skal virkeliggøre visionerne om rumkolonier. Det er teknisk muligt at transportere fartøjer frem og tilbage mellem Jorden og Månen.

Er Månen lavet af ost?

Med fare for at ødelægge manges barnetro må vi slå fast, at Månen ikke består af grøn ost. Det, der måske kan ligne hullerne i en ost, er i virkeligheden rester af udbrændte vulkaner, meteorkratere og lavasletter, der alt sammen udgør Månens overflade.

Hvordan så Månen ud da jeg blev født?

Med en måne plakat i sort fra KISPUS får du et unikt print af, hvordan månen præcis så ud på et tidspunkt, som har en helt speciel betydning i dit liv. Ved hjælp af astronomiske data skaber vi dig et print af månen baseret på en hvilken som helst dato og et hvilket som helst sted, som netop du angiver.

Hvor længe er det nymåne?

Det tager 29,53059 dage for Månen at gennemgå sine fire faser. Det betyder, at vi har nymåne mindst én gang om måneden. Den næste nymåne i Danmark er den 1. april.

Hvor lang tid er der mellem to fuldmåner?

En månemåned varer omkring 29,531 dage (29 dage 12 timer 44 minutter og 3 sekunder), hvorfor fuldmånen ses enten den 14. eller 15. dag ifølge de kalendere, som har månedens begyndelse ved nymåne. I alle tilfælde kan perioden mellem to forekomster af fuldmåne være enten 29 eller 30 dage.

Hvad hedder alle Jupiters måner?

De galileiske måner er fire af planeten Jupiters måner, nemlig Io, Europa, Ganymedes og Callisto. De blev alle opdaget af astronomen, fysikeren og filosoffen Galileo Galilei, da han i januar 1610 som en af de første brugte den dengang helt nye opfindelse kikkerten til astronomiske observationer.

Hvilken planet har færrest måner?

Solsystemets planeter og deres måner:
 • Merkur (ingen måner)
 • Venus (ingen måner)
 • Jorden. Månen.
 • Mars. se artiklen Mars' måner. ...
 • Jupiter. Jupiter har mere end 70 kendte måner, heraf 4 store. ...
 • Saturn. Saturn har mere end 80 kendte måner, heraf 5 store. ...
 • Uranus. Uranus har 27 kendte måner, heraf 4 store. ...
 • Neptun.