Table of Contents:

 1. Hvor opbevares kronjuvelerne?
 2. Hvad symboliserer en kongekrone?
 3. Hvornår kom kronjuvelerne til Rosenborg?
 4. Hvordan foregår en kroning i Danmark?
 5. Hvor udstilles kronjuvelerne?
 6. Hvor opbevares de engelske kronjuveler?
 7. Hvornår bruger Dronningen sin krone?
 8. Hvad symboliserer kroner?
 9. Hvornår blev Rosenborg Slot bygget færdigt?
 10. I hvilken del af Rosenborg Slot opbevares kronjuvelerne?
 11. Hvem kronede dronning Margrethe?
 12. Er dronning Margrethe blevet kronet?
 13. Hvor udstilles Dronningens smykker?
 14. Hvor udstilles Dronningens kjoler?
 15. Hvor er kronjuvelerne i London?

Hvor opbevares kronjuvelerne?

På Rosenborg findes der fire smykkesæt, der betegnes kronjuveler. De har alle fået deres nuværende form ved Christian 8. s dronning, Caroline Amalie, som fik dem redesignet i 1840'erne, men flere af stenene er langt ældre. Kronjuvelerne må kun anvendes af Dronningen og kun indenfor rigets grænser.

Hvad symboliserer en kongekrone?

Indvielsen til kejser- eller kongedømmet – og andre herredømmer – symboliseres ofte ved en salvning og en kroning, dvs. at en krone sættes på hovedet af den indviede, der sidder på en trone.

Hvornår kom kronjuvelerne til Rosenborg?

Spænder og smykker udført af Frederik Fabritius (I) 1731. Samling af kronjuveler til den regerende dronnings brug, grundlagt af dronning Sophie Magdalene i hendes testamente 1746 og senere forøget ved gaver fra efterfølgende dronninger og prinsesser.

Hvordan foregår en kroning i Danmark?

Når han blev kronet, underskrev han en håndfæstning, der fastlagde hans råderum over for adelen. Samtidig udpegede han sin stedfortræder/efterfølger/kronprins – som regel en søn – og denne var den oplagte kandidat som tronfølger. Ofte opstod der dog et tomrum og en magtkamp, når arvefølgen ikke var oplagt.

Hvor udstilles kronjuvelerne?

Når kronjuvelerne ikke er i brug, opbevares de i skatkammeret i kælderen på Rosenborg Slot og i Fabergékammeret på Amalienborgmuseet. Kronjuvelerne i Danmark er de eneste i verden, som både udstilles som museumsgenstande og samtidig bæres af landets dronning.

Hvor opbevares de engelske kronjuveler?

Kronjuvelerne har været anbragt i Tower of London siden 1303, undtagen under Anden Verdenskrig, da de blev skjult på Windsor Castle.

Hvornår bruger Dronningen sin krone?

s salving i 1840 blev den sidste. Fra da af anvendes kronen kun en gang i hver konges liv, og det er, når han er død. Monarkens kiste sættes frem i Slotskirken på Christiansborg til det såkaldte ”Castrum doloris” (af latin: smertens leje), hvor kronen lægges på kistens låg, og de øvrige regalier opstilles foran kisten.

Hvad symboliserer kroner?

Den danske krone (forkortet kr., ISO-kode: DKK) har været den officielle valuta i Danmark, Grønland og Færøerne siden 1. januar 1875. Både ISO 4217-koden "DKK" og forkortelsen "kr." er i almen brug....Danske kroner.
Danske kroner donsk króna (færøsk) danskit koruunii (grønlandsk)
Tegn
Symbolkr.
Pluralis
Pluraliskroner

Hvornår blev Rosenborg Slot bygget færdigt?

Slottet startede beskedent som en lille eremitage, men i løbet af 28 år undergik det fire byggefaser og stod færdigt i 1633 som det slot, vi kender i dag.

I hvilken del af Rosenborg Slot opbevares kronjuvelerne?

Rosenborg Slot i København huser nogle af Danmarks største kulturskatte. Slottet blev bygget 1606-34 af Christian IV som lystslot. I kælderen finder du de danske kronjuveler og kongekroner.

Hvem kronede dronning Margrethe?

Ved sin fars død den 14. januar 1972 besteg hun tronen som Margrethe 2. af Danmark. Hun blev udråbt som dronning fra Christiansborg Slots balkon af statsminister Jens Otto Krag den 15. januar 1972.

Er dronning Margrethe blevet kronet?

Det unikke og uvurderlige værdighedssymbol blev senest anvendt ved Christian VIII's salving i 1840. Efter Grundlovens indførelse i 1849, hvormed den absolutte herskermagt forsvandt til fordel for det konstitutionelle monarki, er Danmarks regenter hverken blevet salvet eller kronet.

Hvor udstilles Dronningens smykker?

I 2022 markerer Kongernes Samling Hendes Majestæt Dronningens 50-års regeringsjubilæum med særudstillingen ”En dronnings smykkeskrin – 50 år på tronen fortalt i smykker”. Udstillingen vises på Amalienborgmuseet i Christian VIII's Palæ på Amalienborg til og med 23. oktober 2022.

Hvor udstilles Dronningens kjoler?

Museumsdirektør Thomas Bloch Ravn er stolt over, at Dronningen lader sine kjoler udstille i Den Gamle By i Aarhus.

Hvor er kronjuvelerne i London?

Tower of London er også et besøg værd for royal-interesserede, for borgen huser i dag de berømte, britiske kronjuveler, som er nogle af verdens mest uvurderlige juveler. Hvis du ønsker den fulde royale oplevelse i London, kan du desuden besøge Buckingham Palace, der er dronning Elizabeth II's bopæl.