Table of Contents:

 1. Hvad virker mest skånsomt for huden?
 2. Hvad er den residente flora?
 3. Kan ethanol optages gennem huden?
 4. Hvor lang tid tager det at vaske hænderne effektivt med vand og sæbe inkl tørring?
 5. Hvad er bedst at vaske hænder eller spritte hænder?
 6. Hvad er bedst sprit eller vaske hænder?
 7. Hvad er en1500?
 8. Hvad er en smittekæde?
 9. Er alkohol et organisk opløsningsmiddel?
 10. Er sprit et opløsningsmiddel?
 11. Hvorfor vaske hænder med sæbe?
 12. Hvor længe bør man vaske hænder for at være sikker på at det er ok?
 13. Hvad er en god håndvask?
 14. Hvorfor skal man spritte hænder?
 15. Er det sundt at afspritte hænder?

Hvad virker mest skånsomt for huden?

Hvad er mest skånsomt for huden? Håndvask eller håndsprit? Hyppig håndvask med vand og sæbe fjerner hudens naturlige, beskyttende fedtlag, så huden bliver tør og irriteret og mister sin selvbeskyttende effekt. Hvis du har behov for at vaske hænder mange gange om dagen, kan det være bedre for huden at bruge håndsprit.

Hvad er den residente flora?

Den residente flora(11) består primært af ikke-patogene mikroorganismer, som fx Staphylococcus epidermidis, andre koagulase-negative stafylokokker og coryneforme bakterier, der dog kan give infektioner, hvis de indføres i sterilt væv fx ved operationer eller andre invasive indgreb.

Kan ethanol optages gennem huden?

Den sprit, der benyttes i Danmark til hånddesinfektion og overfladedesinfektion er en ethanol opløsning, da den er den mest skånsomme og bl. a. ikke optages gennem huden. Ethanol er også det, vi drikker, når vi drikker øl og vin.

Hvor lang tid tager det at vaske hænderne effektivt med vand og sæbe inkl tørring?

Vask håndfladerne, mellem fingrene, fingerspidserne, tommelfingrene, håndryggene og hånd- leddene i mindst 15 sekunder. Hertil går så yderligere tid til at indstille temperaturen på vandet, skylle hænderne grundigt fri for sæbe og tørre dem grundigt. Så alt i alt tager det minimum 60 sekunder at vaske hænder.

Hvad er bedst at vaske hænder eller spritte hænder?

Håndsprit er mere skånsom end håndvask. Samtidig er håndsprit mere effektiv over for de fleste mikroorganismer end håndvask med vand og sæbe. Hvis hænderne ikke er synligt snavsede eller våde, kan håndsprit derfor anbefales.

Hvad er bedst sprit eller vaske hænder?

Håndsprit slår virus ihjel, men håndvask er tilstrækkeligt. Håndsprit er et vigtigt arbejdsredskab på landets sygehuse og andre dele af sundhedssektoren, herunder hjemmeplejen og plejehjem. ”Det er i sundhedssektoren, at der især skal være mulighed for at bruge håndsprit.

Hvad er en1500?

EN 13727 og EN 1500 (dræber bakterier) EN 13727 og EN 1500 er begge tests der bekræfter at produktet har en positiv effekt mod “vegetative bakterier”.

Hvad er en smittekæde?

– En smittekæde består af en række led, som er afhængige af hinanden. Bryder man et led i kæden, kan man forhindre, at der overføres smitte fra en person til en anden, forklarer hygiejnesygeplejerskerne Karen Dyhr Pedersen, Karin Winther og Karina Lausten fra Hospitalsenhed Midt.

Er alkohol et organisk opløsningsmiddel?

Alkohol er et organisk opløsningsmiddel Alkohol har en speciel egenskab: Det kan både opløses i vand, og samtidig kan det opløse fedtstoffer.

Er sprit et opløsningsmiddel?

Sprit er et eksempel på et organisk opløsningsmiddel. Det udtørrer din hud og optages i din krop gennem munden og huden. Uanset om der er tale om en tusch eller en flaske med husholdningssprit, bør du sætte låg på straks efter brug.

Hvorfor vaske hænder med sæbe?

En grundig håndvask, hvor du kun bruger vand vil fjerne en stor del af de bakterier, du har på hænderne efter toiletbesøg, men ikke alle. Den mest effektive håndvask får du dog med sæbe. Sæbe fjerner 90 %, fordi den 'løsner' skidtet, og dermed bakterierne, fra huden, så de nemmere kan skylle af.

Hvor længe bør man vaske hænder for at være sikker på at det er ok?

Hvor lang tid skal man vaske hænder? Effektiv håndvask med sæbe og vand bør vare minimum 15 sekunder. Inklusiv afskylning og tørring bør din håndvask vare minimum 60 sekunder. Ofte bruger vi ikke lang tid nok på at vaske vores hænder.

Hvad er en god håndvask?

Hvordan vasker du hænder korrekt? Det bedste er at bruge flydende sæbe. Du kan også bruge fast sæbe, men det er vigtigt, at sæben er tør, når du bruger den. Hvis du bruger et stykke sæbe, er det derfor en god idé at bruge et magnetophæng, så sæben tørrer mellem brug.

Hvorfor skal man spritte hænder?

Selvom du har vasket hænderne grundigt, vil der stadig sidde bakterier og virus, og når dine hænder er rene fra organisk materiale, kan håndspritten have en god desinficerende effekt. Håndspritten er altså mest gavnlig, hvis den benyttes til at komme de sidste bakterier til livs efter en grundig håndvask.

Er det sundt at afspritte hænder?

Det skal dog understreges, at håndsprit er farligt at drikke, da spritprocenten er meget høj, og at det er farligt at bruge, hvis der er åben ild, fx tændte stearinlys i nærheden. Håndsprit er meget brændbart pga. den høje spritprocent. Du skal derfor opbevare spritten fornuftigt, dvs.