Table of Contents:

 1. Hvad er iltet blod?
 2. Hvad er en vene?
 3. Hvad består de fire dele i blodkredsløbet af?
 4. Hvad består Kredsløbsorganerne af?
 5. Hvad er iltet og afiltet blod?
 6. Hvad sker der når blodet ikke iltes tilstrækkeligt?
 7. Hvad er forskellen på en arterie og en vene?
 8. Hvad er de 4 komponenter i blodkredsløbet?
 9. Hvad er det Parakapillære kredsløb?
 10. Hvad er en Hulvene?
 11. Hvad er formålet med kredsløbet?
 12. Hvad er Lungearterier?
 13. Hvad er slagvolumen og minutvolumen?
 14. Hvorfor ilter man ikke blodet nok?

Hvad er iltet blod?

Når blodet passerer lungerne, bliver det mættet med ilt. Efter igen at have løbet gennem hjertet strømmer blodet videre ud i kroppen og ud i de mindste blodårer i kredsløbet (kapillærerne). Her afgives ilten, som så optages i cellerne. Det, der gør det muligt for blodet at optage ilten, er de røde blodlegemer.

Hvad er en vene?

En vene er et kar, der fører blodet mod hjertet. Det iltede blod føres med arterier (pulsårer) til kroppen, som forsynes med ilt og næringsstoffer.

Hvad består de fire dele i blodkredsløbet af?

Blodets vej gennem kroppen
 • Det store kredsløb (kropskredsløbet/det systemiske kredsløb) som transporterer blodet fra hjertet og ud til alle kroppens celler.
 • Det lille kredsløb (lungekredsløbet), som transporterer blodet rundt i lungerne , så de røde blodlegemer kan blive tømt for kuldioxid og blive fyldt op med ilt igen.
23. apr. 2012

Hvad består Kredsløbsorganerne af?

Kredsløbsorganerne består af hjertet og lungerne, som ligger i brysthulen og sørger for at forsynes kroppens organer med ilt og udskille CO2 til omgivelserne.

Hvad er iltet og afiltet blod?

Når blodet bevæger sig igennem kapillærerne kan næringsstoffer og ilt, sammen med væske fra blodbanen, diffundere gennem kapillærvæggen og ud til kroppens celler. Samtidig kan affaldsstoffer, herunder CO2, diffundere tilbage til kapillæret. Herefter begynder kapillærerne at samles igen, nu førende afiltet blod.

Hvad sker der når blodet ikke iltes tilstrækkeligt?

Den livsnødvendige ilt Hvis tilførslen af ilt standses for en tid, vil cellerne dø. Hjernecellerne overlever kun nogle få minutter uden tilstrækkelig tilførsel af ilt. Ilt kommer ind via luftvejene til lungerne, optages i blodet og transporteres rundt i kroppen ved hjælp af hjertet og blodårerne (cirkulationen).

Hvad er forskellen på en arterie og en vene?

Der findes to typer store blodårer: arterier og vener. Arterierne – pulsårerne – er de blodårer der fører blodet fra hjertet ud i kroppens mindre blodårer. Venerne er de blodårer, der fører blodet den anden vej fra kroppens mindre blodårer til hjertet.

Hvad er de 4 komponenter i blodkredsløbet?

Blodkredsløbet består af tre komponenter: et rørsystem (opbygget af blodkar), en pumpe (hjertet) og et cirkulerende medium (blod).

Hvad er det Parakapillære kredsløb?

Det parakapillære kredsløb, er betegnelsen for kredsløbet mellem kapillærer og vævsceller. Det er her den kapillære udveksling foregår, ved at der bliver presset væske med ilt og opløste næringsstoffer m.m. ud af kapillæret til det interstitielle rum i den arterielle ende af kapillæret.

Hvad er en Hulvene?

Hulvener, venae cavae, de to store vener, der leder blodet til hjertets højre forkammer, se blodkredsløb og hjerte.

Hvad er formålet med kredsløbet?

Gennem det store kredsløb pumper hjertet friskt iltholdigt blod ud i kroppen. Formålet er at forsyne alt væv i kroppen med næringsstoffer og ilt, samt at fragte affaldsstoffer bort.

Hvad er Lungearterier?

Lungearterien transporterer blodet til lungerne for at optage ilt. Samtidig returnerer iltrigt blod fra lungerne til venstre atrium, som pumper blodet gennem mitralklappen og ind i venstre ventrikel.

Hvad er slagvolumen og minutvolumen?

minut Slagvolumen = volumen blod der pumpes ud ved hvert hjerteslag Minutvolumen = volumen blod der pumpes ud pr. minut. Samme volumen af blod der pumpes ud gennem hjertet pr. minut, kan opnås ved en høj puls og en lille slagvolumen eller en stor slagvolumen og en lille puls.

Hvorfor ilter man ikke blodet nok?

Hvis din lungefunktionen er under 50 % af den forventede værdi, er der en lille risiko for, at blodet i dine lunger ikke får nok ilt. Som regel er det dog først, når lungefunktionen er under 30 %, at iltindholdet hos nogle bliver for lavt. Det er dog ikke altid nødvendigt med iltbehandling.