Table of Contents:

 1. Hvad sker der under spiring?
 2. Hvordan et frø spirer?
 3. Hvilke frø spirer hurtigt?
 4. Hvad er Kim frø?
 5. Hvad er Frøspiring?
 6. Hvad er frøhvide?
 7. Hvordan planter jeg frø?
 8. Hvad er så og priklejord?
 9. Hvordan laver man lucernespirer?
 10. Er lucernespirer sunde?
 11. Hvad er plantefrø?
 12. Hvad betyder Kim biologi?
 13. Hvordan opstår klorofyl?
 14. Hvordan virker fotosyntesen?
 15. Hvad er forskellen på enkimbladede og tokimbladede?

Hvad sker der under spiring?

Når frøet spirer, vokser kimroden først ud gennem frøskallen og ned i jorden. Kimroden trækker tit frøet lidt længere ned – og begynder så at optage vand og næringsstoffer. Derpå skyder kimknoppen opad, og bryder gennem jordskorpen med bøjet hoved, så den ikke bliver beskadiget.

Hvordan et frø spirer?

Når frøet ligger på eller i jorden, suger det vand til sig. Når frøet har suget så meget vand, at det består af 25% vand eller mere, så kan frøet spire. Nu skal det bare vente på, at jorden bliver varm nok. Det gør den om foråret, når solen giver mere varme.

Hvilke frø spirer hurtigt?

ærter og linser er modne på 2-4 dage, når de får en lille rod. Spirer af ærter og bukkehorn kan du dyrke til enten kort rod eller blade. De øvrige spirer er modne efter 7 dage, når de har fået et lille blad med klare farver.

Hvad er Kim frø?

En kimplante er den unge plante, som netop er spiret frem af frøet. Kimen er forstadiet til den nye plante. Den er også den aktive del af frøet, som rummer de styrende arveanlæg, der skal sætte gang i spiringen. Kimplanten består af kimrod, kimstængel og et eller flere kimblade.

Hvad er Frøspiring?

Spiringen er den første begyndelse på en plantes liv. Mange planter har det, man kalder frøhvile, som er en periode på nogle uger eller måneder, hvor kimen er forhindret i at spire. Forhindringen består i, at frøet rummer nogle spirehæmmende stoffer, som skal fjernes, før spiringen kan komme i gang.

Hvad er frøhvide?

Frøhvide, endosperm, kimnæring indesluttet i frøplanters frø. Hos dækfrøede planter sker der samtidig med befrugtningen af ægcellens kerne en fusion mellem to polkerner i kimsækkens indre centrale celle og den anden hanlige kerne fra pollenrøret.

Hvordan planter jeg frø?

Hvordan sår man?
 1. Fyld din såbeholder med jord, og så frøene med den afstand, der står på pakken. ...
 2. Tryk jorden let, så frøene kommer i kontakt med jorden. ...
 3. Stil potterne i minidrivhus, eller dæk dem med en plastikpose eller glasklokke.
 4. Placér potterne lyst, men ikke i direkte sol.
1. feb. 2022

Hvad er så og priklejord?

Så- og priklejord er en specialblanding med vækstfremmende næringsstoffer, der er vigtige for planternes vækst og fremmer dyrkningen af småplanter. Jorden indeholder både sand og lermineraler. Jordens struktur er finkornet. Den er let gødet for ikke at brænde planternes rødder.

Hvordan laver man lucernespirer?

Hav i tankerne at spirerne vil vokse til det firedobbelte i løbet af spiringen. Hæld derfor ikke for mange frø i samme bakke. Lad dem derefter spire et lyst sted med god udluftning ved rumtemperatur. Skyl spirerne 2-3 gange dagligt indtil de er fuldstændigt spiret.

Er lucernespirer sunde?

Kroppen optager nemlig meget let mineraler og proteiner fra spirer, og undertiden bliver resultatet til og med bedre end den oprindelige plante. Nogle sunde favoritter er spirede kidneybønner, kikærtespirer og lucernespirer.

Hvad er plantefrø?

Frøet er den unge plante i fostertilstand. Som regel er plantefrøet (og det spirede frø; kimplanten) forsynet med oplagsnæring (frøhviden) og et eller flere beskyttende, ydre lag (frøskallen). Frø findes i mange størrelser og former, og tilmed i så små udgaver, at de helt mangler oplagsnæring (se Orkide).

Hvad betyder Kim biologi?

Kimplante – nyspiret plante med kimrod, kimstængel og kimblade. Kim (frø) – den del af plantefrø hvorfra kimplanten udvikler sig. Kim (mikrober) – formeringsmetode hos bakterier og svampe.

Hvordan opstår klorofyl?

Klorofyl er et kompliceret opbygget molekyle, det består af en porphyrinring med et magnesiumatom i midten, foruden det indgår der også en mængde af carbonatomer og brintatomer. På magnesiumatomet er der bundet 4 kvælstofatomer, og en del iltatomer, foruden det, har molekylet også en hydrofob hale – se model til højre.

Hvordan virker fotosyntesen?

Ved hjælp af solens energi kan planten sætte kuldioxid og vand sammen, så det bliver til druesukker og ilt. Druesukker - eller glukose som det hedder - kan omdannes til stivelse - som sammen med næringssaltene fra jorden bygges om til alle de andre stoffer, som træet består af. Druesukker-molekylerne er små.

Hvad er forskellen på enkimbladede og tokimbladede?

Disse kaldes henholdsvis kimrod, kimblad og kimstængel. Kimbladene er således plantens allerførste blade. Hvis en plante har et kimblad kaldes den etkimbladet og hvis den har to kaldes den tokimbladet.