Table of Contents:

 1. Hvordan ser et portvinsglas ud?
 2. Hvad er bedst Tawny eller Ruby?
 3. Hvad er en tawny portvin?
 4. Hvordan drikker man rose portvin?
 5. Kan portvin gemmes efter åbning?
 6. Hvilke glas bruger man til portvin?
 7. Hvad kan man drikke portvin til?
 8. Hvad er reserve portvin?
 9. Hvor stort skal et portvinsglas være?
 10. Hvor mange cl er et portvinsglas?
 11. Hvilken portvin er den fineste og dyreste?
 12. Hvad er forskel på tawny og Colheita?
 13. Hvad er crusted portvin?
 14. Hvad er rosé portvin?
 15. Hvor længe kan portvin holde efter åbning?

Hvordan ser et portvinsglas ud?

Et af de bedste portvinsglas, målt ud fra hvor mange der anvender denne type, er glas der minder om et hvidvinsglas. Det er traditionelt lidt lavere i stilken, har har næsten en flute form, som kendes fra champagneglas. Der er også andre typer, der har form som en pibe.

Hvad er bedst Tawny eller Ruby?

Ruby port er portvin fra en enkelt årgang, der tappes på flaske inden for 2 til 3 år efter produktionen, hvorefter den lagrer på flaske. Tawny port derimod lagres længere tid på mindre egetræsfade, hvor vinen iltes langsomt, inden den tappes på flaske.

Hvad er en tawny portvin?

Tawny Port, der typisk har ligget på fad væsentlig længere end Ruby, og er oxideret. Tawny er typisk mere teglstensfarvet. De har mindre frugtsmag end Ruby, p.g.a. oxideringen og har ofte smagnoter af nødder og puddersukker. Tawny er som regel mere holdbar efter åbning (2-4 uger), hvis man kan holde sig fra den.

Hvordan drikker man rose portvin?

Portvin og temperatur En forkert serveringstemperatur kan nemlig helt ødelægge alle de komplekse og dybe smagsnuancer i din portvin. Drik rosé portvin ved 4-6 grader: Den laksefarvede portvin skal helst nydes iskold. Det får noterne af røde bær til at stå frem.

Kan portvin gemmes efter åbning?

Holdbarhed efter åbning Især Vintage, men også LBV mister hurtigt friskheden, når de er åbnet og bør derfor drikkes i løbet af få dage. Tawny og Colheita derimod har jo været i berøring med ilt i mange år på fade, hvorfor de sagtens kan holde i flere uger eller sågar måneder, når blot proppen er i, og de står på køl.

Hvilke glas bruger man til portvin?

GLAS. Til servering af portvin har vi i Danmark tradition for at bruge meget små glas. Det er en STOR fejl. I stedet bør bruges et stort ballonglas (rødvin eller hvidvin), hvor de meget aromatiske portvine kan slynges og de mange duftstoffer nydes fuldt ud.

Hvad kan man drikke portvin til?

eks. rødt kød, oste eller fløde. Den klassiske kombination er en rød peberbøf og en god Reserva, en LBV eller en yngre Vintage portvin, men de kan også kombineres med andesteg eller rå- og dåvildt. En ældre moden portvin risikerer derimod at bliver overdøvet, ligesom den jo har færre tanniner.

Hvad er reserve portvin?

Reserve port, tidligere betegnet vintage character, er en klassifikationsbetegnelse inden for portvin. Det er en ruby port, der er tappet efter fire-fem år på fad.

Hvor stort skal et portvinsglas være?

GLAS. Til servering af portvin har vi i Danmark tradition for at bruge meget små glas. Det er en STOR fejl. I stedet bør bruges et stort ballonglas (rødvin eller hvidvin), hvor de meget aromatiske portvine kan slynges og de mange duftstoffer nydes fuldt ud.

Hvor mange cl er et portvinsglas?

Glas Experience Portvin 19 cl - H.W.

Hvilken portvin er den fineste og dyreste?

Vintage Port betegnes som én af de fineste og dyreste portvinstyper. Vintage Port lagrer på fad i ca. 2 år, hvorefter vinen tappes på flaske. Ofte kræver det 15-20 års lagring på flaske, før portvinen har opnået drikkemodenhed.

Hvad er forskel på tawny og Colheita?

Colheita er stærkt beslægtet med Tawny portvin, med den afgørende forskel at Colheita er vin fra det år der står på etiketten, hvor Tawny er en blanding af mange vine med en gennemsnitsalder på min. 3 år. Colheita er oftest bedst når den, ligesom Vintage, har fået lov at lagre i mange år.

Hvad er crusted portvin?

Crusted port, klassifikationsbetegnelse inden for portvin. Den angiver, at portvinen er en blanding af gode portvine fra flere årgange, der er blevet aftappet efter tre-fire år på fad, hvorefter den lagrer tre år på flaske. Kategorien er efterhånden sjælden.

Hvad er rosé portvin?

Rosé portvin er teknisk set en Ruby Port, da den produceres på røde druer som Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta Roriz. Dog produceres rosé port grundlæggende som andre rosévine; med kortere skalkontakt end ved rødvin, hvilket giver den dens karakteristiske farve.

Hvor længe kan portvin holde efter åbning?

Hvor længe kan portvin holde sig efter åbning? Det kommer an på typen af portvin. Vintage portvin er bedst inden for et par dage, men kan dog holde sig et par uger i køleskabet. En knap så kostbar ruby eller tawny, hvid- eller roséportvin, samt LBV kan normalt holde sig en måned eller to på køl (eller mere).