Table of Contents:

 1. Hvad er EUL?
 2. Hvad viser ekkokardiografi?
 3. Hvordan ser Kræft ud på ultralyd?
 4. Kan man se kræft på en CT-scanning?
 5. Hvad er forskellen på endoskopi og koloskopi?
 6. Hvornår må man spise efter gastroskopi?
 7. Hvad kan man se på ultralydsscanning af hjertet?
 8. Hvad kan man se på en CT scanning af hjertet?
 9. Hvad er den værste form for kræft?
 10. Hvad er Paget's Disease?
 11. Kan man se alt på en CT-scanning?
 12. Hvor meget kan man se på en CT-scanning?
 13. Hvor lang tid tager en endoskopi?
 14. Hvordan føles polypper i tarmen?
 15. Hvad må man ikke spise inden koloskopi?

Hvad er EUL?

Endoskopisk ultralyd (EUS) er en kikkertundersøgelse kombineret med ultralydsscanning. Med et ultralydshoved anbragt i spidsen af en kikkert (et endoskop) kan lægen foretage en indvendig scanning af organerne.

Hvad viser ekkokardiografi?

Ekkokardiografi, ofte kaldet "ekko", er betegnelsen for en ultralydsundersøgelse af hjertet. Undersøgelsen giver information om, hvordan hjertet er bygget op, og hvordan de enkelte dele af hjertet fungerer.

Hvordan ser Kræft ud på ultralyd?

Ultralydsscanning med kontraststof Kontraststoffet giver lægen bedre muligheder for at skelne godartede forandringer fra ondartede. I nogle tilfælde kan lægen ved at bruge kontraststof påvise flere forandringer end uden brug af kontraststof. Det er lægen, som afgør, om der skal bruges kontraststof.

Kan man se kræft på en CT-scanning?

En PET/CT-scanning kan: Vise selv små kræftknuder eller forandringer. Undersøge hele kroppen på en gang.

Hvad er forskellen på endoskopi og koloskopi?

Alt efter hvad der skal undersøges, kan forskellige åbninger i kroppen bruges som indgang. Endoskopi dækker derfor over mange slags undersøgelser – og koloskopi er en af dem. I modsætning til endoskopi er koloskopi en helt specifik kikkertundersøgelse, hvor man undersøger tyktarmen gennem endetarmen.

Hvornår må man spise efter gastroskopi?

Man må derfor ikke drikke eller spise før en 1 time efter undersøgelsen. I nogle tilfælde vil man få en indsprøjtning i blodåren med et beroligende middel. Du vil få placeret en plastring mellem tænderne for at forhindre, at du bider i gastroskopet.

Hvad kan man se på ultralydsscanning af hjertet?

Med en ultralydsscanning af hjertet kan man fremstille hjertets strukturer (hjertekamre, forkamre og hjerteklapper), beregne hjertets størrelse, tykkelsen af hjertets vægge samt vurdere hjertets pumpekraft og funktionen af hjerteklapperne. Herved kan eventuelle sygdomme i hjerte- og kredsløb afsløres.

Hvad kan man se på en CT scanning af hjertet?

En CT-skanning er en undersøgelse med røntgen, der giver detaljerede billeder af kroppens organer. Med en CT-skanning af hjertets kranspulsårer kan vi blandt andet se, om der er forkalkning i dine kranspulsårer.

Hvad er den værste form for kræft?

Lungekræft er den største dræber I 2016 døde 3.717 af lungekræft. Det var dermed den kræftsygdom, som flest i Danmark døde af. Derefter fulgte tarmkræft ekskl. endetarm (1.429 dødsfald), blærehalskræft (1.225) og brystkræft (1.127).

Hvad er Paget's Disease?

Nogle former for eksem på brystvorten skyldes en særlig type brystkræft, som kaldes "Pagets disease" efter den engelsk kirurg Sir James Paget. Eksemet dækker mere eller mindre brystvorten og kan sprede sig til den omkringliggende hud. Tilstanden er oftest forbundet med brystkræft eller forstadier til brystkræft.

Kan man se alt på en CT-scanning?

Den teknik, der anvendes i CT-scanning, er særlig velegnet til at undersøge: Blødninger (for eksempel hjerneblødning), aneurismer (udposning på en arterie), hjernesvulster og hjerneskader. Desuden kan scanningen anvendes til at se svulster og bylder i hele kroppen.

Hvor meget kan man se på en CT-scanning?

CT-scanning bliver brugt til undersøgelse af hele kroppen. Den kan fx vise komplicerede brud på knogler, forandringer i knogler eller led, blødninger og svulster, sygdomme i indre organer, betændelsestilstande og nyresten.

Hvor lang tid tager en endoskopi?

En kikkertundersøgelse af tyktarm og endetarm foretages med en bøjelig slange med en kikkert, der føres op i tyktarmen via endetarmen. Du starter med at ligge på siden på en briks og skal muligvis undervejs i undersøglesen dreje om på ryggen og maven. Denne undersøgelse varer mellem 45 og 60 minutter.

Hvordan føles polypper i tarmen?

I de fleste tilfælde giver de ingen symptomer, men større polypper og især polypper i endetarmen kan give lidt blødning i forbindelse med afføring eller lidt slimafgang fra endetarmen. Større polypper kan også forårsage ændringer i afføringsmønsteret. Smerter skyldes sjældent polypper.

Hvad må man ikke spise inden koloskopi?

vand, saftevand (dog ikke solbær-, blåbær-, rødbede- eller gulerodssaft da tarmvæggen farves), sodavand, juice uden frugtkød, energidrikke, kaffe og te. Undgå mælkeprodukter (også i kaffe og te), da de kan forstyrre billedet af tyktarmens slimhinde. Der gerne indtages klare supper eller bouillon.