Table of Contents:

 1. Hvor ligger Brækcentret?
 2. Hvad er Hæmatemese?
 3. Hvordan ser blod i opkast ud?
 4. Hvordan føles smerter ved mavesår?
 5. Hvor sidder Åndedrætscentret?
 6. Hvor ligger det centrale nervesystem?
 7. Hvorfor får man blodstyrtning?
 8. Hvad gør man ved maveinfektion?
 9. Er det farligt at kaste blod op?
 10. Hvad betyder det når man kaster blod op?
 11. Hvad skal man gøre hvis man brækker blod op?
 12. Hvilken farve er bræk?
 13. Hvad er bedst at spise når man har mavesår?
 14. Hvad er godt at spise når man har mavesår?

Hvor ligger Brækcentret?

Opkast koordineres i hjernens brækcenter. Receptorer i hjernens fjerde ventrikel kan aktivere dette brækcenter, og da de ligger udenfor blod-hjerne-barrieren kan de aktiveres eller slukkes af stoffer i blodet.

Hvad er Hæmatemese?

Blod i opkastning eller opkastning af blod. Det kan være af frisk rødt blod eller af opkast af fordøjet kaffegrumslignende blod.

Hvordan ser blod i opkast ud?

Når vedkommende kaster op, er opkastet kaffegrumslignende/mørkfarvet eller sort. Det er dog relativt sjældent, at man kaster frisk blod op. Ved begrænset kortvarig blødning vil man være upåvirket. Hvis der foregår en let blødning, kan afføringen efterhånden bliver sort og ligne tjære.

Hvordan føles smerter ved mavesår?

Mange kan slet ikke mærke, at de har et mavesår. De fleste har periodevis bidende eller brændende fornemmelse øverst i maven. Nogle bliver vækket om natten på grund af ubehaget, andre føler smerterne nogle timer efter et måltid. Fornemmelsen kan også være som følelsen af sult.

Hvor sidder Åndedrætscentret?

Vores åndedrætscenter sidder i lillehjernen, det center der regulerer det autonome nervesystem, dvs. det nervesystem, som er uden for viljens kontrol. Det er blodets behov for ilt, der først og fremmest afgøre, hvordan og hvornår vi trækker vejret.

Hvor ligger det centrale nervesystem?

Centralnervesystem, CNS, fællesbetegnelse for hjernen, der ligger i kraniet, og rygmarven, der ligger i hvirvelkanalen.

Hvorfor får man blodstyrtning?

Hvad kommer blodstyrtning af? Blodstyrtning som følge af bristede åreknuder i spiserøret ses oftest hos patienter med et årelangt alkoholmisbrug bag sig. Åreknuderne er fremkaldt af det, som lægerne kalder portal hypertension. Portal hypertension er den medicinske betegnelse for forhøjet blodtryk i portalvenen.

Hvad gør man ved maveinfektion?

Hvordan behandler man maveinfektioner? Det er oftest ikke nødvendigt at behandle en maveinfektion, da den går over af sig igen. Man mister dog en masse væske på grund af opkast og diarré, som man skal være opmærksom på at erstatte igen. Det gør man bedst ved at drikke en masse vand og saft.

Er det farligt at kaste blod op?

Blodig opkastning kan skyldes en voldsom maveinfektion, mavesår eller udvidede blodårer i spiserøret. Men mavekræft kan også bløde. Kaster man frisk blod op, skal man gå til læge med det samme.

Hvad betyder det når man kaster blod op?

Blodig opkastning kan skyldes en voldsom maveinfektion, mavesår eller udvidede blodårer i spiserøret. Men mavekræft kan også bløde. Kaster man frisk blod op, skal man gå til læge med det samme.

Hvad skal man gøre hvis man brækker blod op?

Kontakt egen læge
 1. Hvis du kaster blod op, skal du søge læge. Selv om årsagen hos yngre personer ofte er uskyldig, vil det være fornuftigt at konsultere en læge.
 2. Sort, tjærelignende afføring (melæna) tyder på større blødning i mave-tarm-kanalen. Har du den type afføring, bør du snarest søge læge.
17. feb. 2020

Hvilken farve er bræk?

Blod, der har ligget i mavesækken gennem længere tid (timer), vil miste sin røde farve. Opkastning af dette vil i stedet have et udseende som almindeligt mavesæksindhold med kaffegrums i.

Hvad er bedst at spise når man har mavesår?

Den kost, man nu må anbefale til patienter med mavesår, er faktisk blot sund kost dvs. fiberrig-fedtfattig kost, som anbefalet i de 7 kostråd. I dagligdags sprog betyder det, at man skal spise mest fra grønthandleren, dertil kartofler, rugbrød eller ris, og så lidt fisk, fjerkræ eller kød.

Hvad er godt at spise når man har mavesår?

Behandling af mavesår Hvis du har mavesår, skal du først og fremmest undgå at drikke alkohol, kaffe og ryge. Derudover skal du have syrehæmmende medicin (syrepumpehæmmer) og eventuelt antibiotika i en uge. Den syrehæmmende medicin har til formål at sikre, at du ikke får et hurtigt tilbagefald.