Table of Contents:

 1. Hvad er Columna cervicalis?
 2. Hvor sidder C5 og C6?
 3. Hvad er Recesstenose?
 4. Hvad er Durasækken?
 5. Hvad er slidgigt i lænden?
 6. Hvad er columna thoracalis?
 7. Hvad er l5 s1?
 8. Hvad kan man gøre ved stenose?
 9. Hvad kan man gøre ved sammenfald i ryggen?
 10. Hvornår opererer man for spinalstenose?
 11. Hvad er Discusdegeneration?

Hvad er Columna cervicalis?

“Slidgigt” i nakken omfatter flere tilstande, der alle har til fælles, at der er tale om degeneration / slid af strukturer i halshvirvelsøjlen (columna cervicalis). Betegnelsen “slidgigt” er i øvrigt misvisende, da der ikke er tale om en egentlig gigtsygdom.

Hvor sidder C5 og C6?

I de fleste tilfælde opstår diskusprolaps i nakken mellem C5 (den femte nakkehvirvel) og C6 (den sjette nakkehvirvel).

Hvad er Recesstenose?

Stenose betyder afsmalning og beskriver en tilstand hvor der er for lidt plads til nerverne ned til benene. I spinalstenose er der tale om smerter ned i begge ben, mens en recesstenose i symptombilledet minder mere om en discusprolaps med smerter til det ene ben.

Hvad er Durasækken?

Imellem hvirvlerne er der på hver side små kanaler, hvor nerverødderne passerer ud i hele kroppen herunder til arme og ben (vigtigste funktioner: følesans og impulser til musklerne). Rygmarvskanalen er et par centimeter i diameter, og rygmarven/nerverødderne ligger inde i en tynd sæk (durasækken) beskyttet af væske.

Hvad er slidgigt i lænden?

Slidgigt i lænden – og andre steder i kroppen – kommer typisk i takt med, at man bliver ældre. Ved slidgigten i lænderyggen er det selve rygsøjlen, der er ramt. Rygsøjlens diskusskiver bliver slidt ned, og det medfører som regel smerter og nedsat bevægelighed.

Hvad er columna thoracalis?

Udredning af columna thoracalis er en specialistopgave. Den hyppigste indikation for MR-skanning af columna thoracalis er kendt primær cancer eller mistanke om tværsnitssyndrom, og derfor bør udredningen foregå via en specialafdeling. Ved mistanke om cancer/metastaser bør udredning foregå i pakkeforløb.

Hvad er l5 s1?

I ryggen har vi 24 ryghvirvler med brusk mellem hver lændehvirvel. Hos lægen omtales hvirvlerne i ens lænd med “L” efterfulgt af leddet i ryggen der er ramt (“L5S1” betyder en diskusprolaps mellem 5. lændehvirvel og 1. korsbenshvirvel).

Hvad kan man gøre ved stenose?

I de fleste tilfælde kan generne ved spinalstenose behandles med medicin af typen NSAID, der er et middel, som bruges ved betændelsestilstande (anti-inflammatoriske tilstande). Man kan desuden bruge smertestillende medicin. Nogle gange kan binyrebarkhormon-blokader hjælpe.

Hvad kan man gøre ved sammenfald i ryggen?

Prøv at komme op og bevæge dig så godt du kan, da det er vigtigt at holde gang i musklerne omkring lænderyggen. Træning er det bedste du kan gøre for at forebygge et nyt sammenfald i ryggen. Derudover skal du være sikker på, at du får nok kalk og D-vitamin, da dette styrker dine knogler.

Hvornår opererer man for spinalstenose?

Ved spinalstenose, hvor pladsforholdene i rygmarvskanalen er blevet snævre men uden spondylolistese, vil man også ofte tilbyde operation. Hvis altså symptomerne (f. eks. smerter i benene ved gang) stemmer overens med skanningerne.

Hvad er Discusdegeneration?

Betegnelsen 'discus-degeneration' dækker over, at der kommer sprækker i discus' ydre ring-lag. Der er ikke en særlig præcis sammenhæng mellem de sprækker, der opstår, og smerter. Det er først, når sprækkerne når ud til de yderste lag, at der opstår smerter, fordi nerverne kun er placeret i de yderste lag.