Table of Contents:

  1. Hvem opdagede at Jorden kredser om solen?
  2. Hvor mange gange størrer er solen end Jorden?
  3. Hvor lang tid er der til at solen bliver en rød kæmpestjerne?
  4. Hvad for en farve er solen?
  5. Hvad har de første 4 planeter til fælles?
  6. Hvad er der på Uranus?
  7. Hvilken dværgplanet er størst?

Hvem opdagede at Jorden kredser om solen?

Astronomen Johannes Kepler fremsætter i 1609 teorien om, at alle planeterne i solsystemet bevæger sig rundt om solen. I denne teori, som var bygget på Kopernikus' egne observationer, samt observationer fra antikkens astronomer, ændrede Jorden status fra at være Universets centrum til at være en planet som de andre.

Hvor mange gange størrer er solen end Jorden?

Solen er 109 gange større end Jorden. Den er 1.392.700 kilometer i diameter og er 1000 gange tungere end alle solsystemets andre elementer tilsammen.

Hvor lang tid er der til at solen bliver en rød kæmpestjerne?

11,7 milliarder år, hvor den omdannes til en rød kæmpestjerne, og efter en ustabil fase bliver den i en alder af omkring 12,5 milliarder år til en hvid dværg, muligvis omgivet af en planetarisk tåge.

Hvad for en farve er solen?

5.780 K (eller omkring 5.507 grader Celsius / 9.944 Fahrenheit), hvilket giver den en hvid farve, som på grund af atmosfærisk spredning for det meste ser ud som gul farve set fra Jordens overflade. Når solen står lavt på himlen, giver spredningen den i stedet en orange eller rød farve.

Hvad har de første 4 planeter til fælles?

De fire indre planeter er Merkur, Venus, Jorden og Mars, som kaldes klippeplaneter og de består hovedsageligt af sten og metal. De fire ydre planeter er Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun, som kaldes gaskæmper og de består hovedsageligt af brint og helium. Disse planeter er meget tungere og større end klippeplaneterne.

Hvad er der på Uranus?

Planeten har en lille kerne af metal og silikater, mens den omgivende kappe består af vand, ammoniak, methan, helium og hydrogen. Forholdet mellem helium og hydrogen i Uranus' atmosfære ligner Solens, hvilket er et tegn på, at Uranus i modsætning til Jupiter ikke indeholder metallisk hydrogen i sit indre.

Hvilken dværgplanet er størst?

Den største dværgplanet er Pluto. Før 2006 blev Pluto defineret som en planet. Men fra 2006 er Pluto defineret som en dværgplanet. Det er fordi, planeten ikke er stor nok til at være alene i sin bane.