Table of Contents:

 1. Hvad er UVB og UVC?
 2. Hvad er forskellen mellem UVA UVB og UVC?
 3. Hvad er UV C?
 4. Hvilke UV stråler er farligst?
 5. Hvilken UV-stråling giver kræft?
 6. Hvorfor er UV B stråling farligere end UV A?
 7. Kan man blive brun af UV lampe?
 8. Er det UV der gør en brun?
 9. Hvilken form for stråling er farligst?
 10. Hvor kommer UV strålerne fra?
 11. Er UV stråling udelukkende skadelig?
 12. Er Ravlygter farlige?
 13. Hvornår får man mest farve af solen?
 14. Hvilken uv-indeks bliver man brun af?
 15. Hvornår får man farve uv-indeks?

Hvad er UVB og UVC?

Uv-strålingen fra solen består af uva-, uvb- og uvc-stråling. Det er kun uva- og uvb-stråling, der trænger gennem atmosfæren og når jorden. Uvc-stråling stoppes helt af ozonlaget og atmosfærens ilt. Uvb-stråling stoppes delvist af ozonlaget, mens uva-stråling trænger næsten uhindret gennem atmosfæren.

Hvad er forskellen mellem UVA UVB og UVC?

UV-stråler kan opdeles i 3 forskellige slags; UVA-, UVB- og UVC-stråler. UVC-stråler rammer ikke jorden, da de bliver stoppet af ozonlaget. UVA og UVB rammer derimod jorden og mennesker. Solen og dens stråler er et af menneskets bedste venner, men kan også være en af de værste fjender.

Hvad er UV C?

Ultraviolet lys eller stråling om man vil (UV-stråling) fra sollys er opdelt i 3 UV-Spektre: UVA-, UVB- og UVC-lys. UV-stråling med en bølgelængde på 100-280 nanometer kaldes UVC. UVC kan anvendes til eliminering af vira, bakterier, skimmel, gær med mere.

Hvilke UV stråler er farligst?

Ozonlaget sørger for, at den farligste type, som er uvc-stråling ikke når jordens overflade. Uvb-strålingen opfanges delvist af ozonlaget og er den type stråling, der giver solskoldning og solbrændthed. Uva-strålingen giver også huden den brune farve, men kan også ødelægge hudens dna og ælde huden.

Hvilken UV-stråling giver kræft?

Solens og solariets ultraviolette stråling kan give kræft. Det gælder især kræft i huden, men også kræft på læberne og i øjnene kan skyldes stråling fra sol og solarium.

Hvorfor er UV B stråling farligere end UV A?

Disse UV-stråler udgør omkring 5 % af de ultraviolette stråler, der rammer jorden. UV-B-strålerne er kraftigere end UV-A, bremses af skydække og glas men absorberes i hudens øverste lag og giver huden den brune farve. Denne produktion af pigment er hudens egen forsvarsmekanisme til at beskytte sig mod strålerne.

Kan man blive brun af UV lampe?

UV-B-strålerne er kraftigere end UV-A, bremses af skydække og glas men absorberes i hudens øverste lag og giver huden den brune farve. ... Hvis eksponering for UV-B-stråler bliver for stor, vil det forårsage rødme og solskoldning. Og det vil i nogle tilfælde kunne lede til hudkræft.

Er det UV der gør en brun?

UV-A + UV-B = brun For at blive brun kræver det, at huden har det farvestof, der hedder melamin, og det bliver dannet, når vi får UV-B-stråler. Så for at UV-A-strålerne skal kunne give dig brun hud, skal du have UV-B-stråler, men kun i begrænset mængde, for det er som sagt UV-B, der gør dig solskoldet.

Hvilken form for stråling er farligst?

Radioaktiv stråling inddeles ofte i tre typer: alfa-, beta- og gammastråling. Alfastrålingen er den farligste, selvom den er langt mindre energirig end de andre to.

Hvor kommer UV strålerne fra?

Uv-stråling kommer fra solen. Der er mange typer stråler i solen - både synlige og usynlige. De usynlige stråler består dels af varm infrarød stråling, dels af uv-stråling, der ikke kan ses eller mærkes. Uv-strålingen fra solen består af uva-, uvb- og uvc-stråler.

Er UV stråling udelukkende skadelig?

For meget UVA-stråling giver især almindelig hudkræft og medvirker til modermærkekræft. UVB-stråling går fra 2 nm. UVB- stråling aktiverer dannelsen af pigment (melanin), så huden kan blive brunet af UVA. UVB-stråling kan skade hudens celler og DNA- molekyler med risiko for at udvikle kræft i huden.

Er Ravlygter farlige?

Ravbrillen har to fordele, hvor den vigtigste er beskyttelse af dine øjne. Denne model Ravbrille filtrerer UV i området 340-450 nm. Ravbrillen er konstrueret så den filtrerer de skadelige lave bølgelængder væk men også de bølgelængder vi ikke skal bruge til noget og det er feks.

Hvornår får man mest farve af solen?

Det naturlige forsvar mod (yderligere) UV-stråling består i pigmeter i huden - melanin - der dannes efter UV-bestråling. Da det tager nogen tid, er det mest effektivt i juli og august. Det er også melanin der giver os farve, brunhed, som nogen synes ser godt ud.

Hvilken uv-indeks bliver man brun af?

Du har en sart hud, der kan tåle lidt mere sol end hudtype 1, men du bør stadig være forsigtig, når du er udenfor, og uv-indekset er 3 eller mere. Din hud bliver let solskoldet, men du kan godt blive solbrun. Uden solbeskyttelse risikerer du solskoldning, hvis du er ude mere end: Uv-indeks 3: 55 min.

Hvornår får man farve uv-indeks?

Ved uv-indeks mellem 3 og 7 er der moderat risiko for solskoldning. Derfor bør du opholde dig i skyggen mellem klokken 12 og 15 – og derudover finde solcremen frem. Ved et uv-indeks mellem 6 og 8 er risikoen for solskoldning stor. Med uv-indeks fra 8 og op efter er det meget høj risoko for solskoldning.