Table of Contents:

  1. Hvilken eftertragtet svamp vokser under jorden i symbiose med forskellige træer såsom eg bøg eller hassel?
  2. Hvordan spreder kantareller sig?
  3. Hvornår slutter Svampesæson?
  4. Hvilke fordele er der for rørhatten og bøgetræet ved denne symbiose?
  5. Hvor mange slags svampe findes der?
  6. Hvor finder man trompetsvamp?
  7. Hvordan gemmer man kantareller?
  8. Hvilken svamp er det?
  9. Hvordan svampe og cellulose hænger sammen?

Hvilken eftertragtet svamp vokser under jorden i symbiose med forskellige træer såsom eg bøg eller hassel?

Almindelig kantarel er ligesom rørhatte og fluesvampe helt afhængig af et særligt samarbejde med træerne. De danner svamperod og findes derfor altid under træer. Kantareller er ikke så kræsne med hensyn til træernes art. De vokser især sammen med bøg, eg, birk, gran og fyr.

Hvordan spreder kantareller sig?

Kantareller spreder sig ved hjælp af dyr. I den sammen- hæng er også mennesket et dyr, og en kondiløber, der får svampesporer på sine skoså- ler, eller en cyklist, som brin- ger sporerne med i dækkene, kan på den måde bidrage til at kolonisere nye skovområ- der med kantareller.

Hvornår slutter Svampesæson?

»Svampesæsonen afsluttes i mange lande, når der kommer frost og sne. I alle de fire lande ser vi, at frostnætterne rammer senere på efteråret end tidligere. Dette er højst sandsynligt en faktor, der gør, at svampene formerer sig senere,« forklarer Håvard Kauserud.

Hvilke fordele er der for rørhatten og bøgetræet ved denne symbiose?

Et bøgetræ kan fx stå i forbindelse med en rørhat, der igen er forbundet til en anden bøg. Næringsstoffer kan dermed vandre fra den ene bøg til den anden. Hvis det ene træ så også er forbundet til en skørhat, der kan danne svamperod med fx ædelgran er pludselig fire forskellige arter knyttet sammen i et fælles netværk.

Hvor mange slags svampe findes der?

Svampe er en af de mest artsrige grupper af organismer i den danske natur. Det skønnes er der findes omkring 8000 arter i Danmark, men mange er endnu ikke registreret. Af disse kan 3000 arter betegnes som "storsvampe", der har frugtlegemer større end 10 millimeter.

Hvor finder man trompetsvamp?

Trompetsvamp vokser tit i store flokke og hører hjemme i bøgeskov. Den kan ofte findes samme steder som Almindelig Kantarel. Den gror tit i jord, hvor der samtidig gror anemoner. Den bedste periode at finde den i er perioden fra august til og med oktober.

Hvordan gemmer man kantareller?

Opbevar svampe i en papirspose eller anden luftgennemtrængelig beholder i køleskabet. Svampe kan fryses, men du skal først skære svampene i skiver eller grove stykker og blanchere dem i ca. 2 minutter. Frys svampene i en frysepose eller anden beholder.

Hvilken svamp er det?

I appen Svampeatlas kan du hurtigt og nemt få hjælp til at artsbestemme den svamp, der står i skovbunden foran dig. Du tager simpelthen et billede af svampen, og så kommer appen med gode bud på, hvilke svampearter der kan være tale om.

Hvordan svampe og cellulose hænger sammen?

De fleste svampe lever altså af at nedbryde døde planter: blade, græs eller træ. Træ består af cellulose og lignin. De svampe, der kun kan nedbryde cellulosen omdanner træet til rødmuld (til venstre), mens dem der både kan nedbryde lignin og cellulose laver hvidmuld (til højre).