Table of Contents:

 1. Hvordan påvirker solstråler vores hud?
 2. Hvad gør solen for os?
 3. Hvorfor er solen stærkere sydpå?
 4. Hvorfor udsender solen UV stråling?
 5. Hvad er læderhuden?
 6. Hvad består en solstråle af?
 7. Er sol godt for huden?
 8. Er sol sundt for huden?
 9. Hvad er det der gør at nogle hudtyper kan klare mere uv-stråling end andre?
 10. Hvorfor er UV-indekset højest ved ækvator?
 11. Hvilken bølgelængder er der tale om ved de forskellige slags UV-stråling?
 12. Hvordan er huden bygget op?
 13. Hvordan dannes UV stråler?

Hvordan påvirker solstråler vores hud?

Når du bliver solskoldet, er det fordi din hud bliver irriteret. UV-stråler skaber en form for betændelsestilstand og hæmmer hudens naturlige reparationsproces. En solskoldning kan i værste tilfælde gå ind og påvirke dit immunsystem og øge din risiko for at udvikle hudkræft.

Hvad gør solen for os?

Når kroppen udsættes for sollys (UVB-stråling), dannes der D-vitamin i kroppen. D-vitamin hjælper kroppen til at optage kalk og er nødvendig for knogler og muskler. Mangel på D-vitamin øger risikoen for knogleskørhed, muskelsmerter og svage muskler.

Hvorfor er solen stærkere sydpå?

Ved ækvator peger solstrålerne mere lodret mod Jorden end fx i Danmark, hvor solstrålerne peger mere skråt ned mod Jorden. Derfor er Solens stråling også stærkere ved ækvator end i Danmark. I solariet er UV-strå- lingen samme styrke som ved ækvator, mens sammensætningen af UV-strålingen er forskellig.

Hvorfor udsender solen UV stråling?

Uv-strålingen fra solen består af uva-, uvb- og uvc-stråling. Det er kun uva- og uvb-stråling, der trænger gennem atmosfæren og når jorden. Uvc-stråling stoppes helt af ozonlaget og atmosfærens ilt. Uvb-stråling stoppes delvist af ozonlaget, mens uva-stråling trænger næsten uhindret gennem atmosfæren.

Hvad er læderhuden?

Læderhuden. Læderhuden, også kaldet dermis, består primært af bindevæv og fibre, der giver huden styrke og elasticitet. Derudover indeholder læderhuden; immunceller (der er ansvarlige for betændelsesreaktioner i huden), hår, talgkirtler, svedkirtler samt muskler.

Hvad består en solstråle af?

De usynlige stråler består dels af varm infrarød stråling, dels af uv-stråling, der ikke kan ses eller mærkes. Uv-strålingen fra solen består af uva-, uvb- og uvc-stråler. De tre typer uv-stråling har forskellig bølgelængde. Ozonlaget sørger for, at den farligste uvc-stråling ikke når jordens overflade.

Er sol godt for huden?

Solens stråler irriterer altså huden og skader den i værste fald. Men solens stråler har også betydning for urenheder og fugten i huden. UV-stråling fra solen kan da også give bumser og urenheder, fordi produktionen af melanin, som kroppen bruger som forsvar mod solen, kan give hormonel ubalance.

Er sol sundt for huden?

Man ved, at for meget sol kan give hudkræft, herunder den farlige modermærkekræft. Og man ved også, at risikoen for at få modermærkekræft er større, hvis man har haft mange solskoldninger – og specielt mange solskoldninger som barn. Så det er særlig vigtigt at beskytte børn mod solen.

Hvad er det der gør at nogle hudtyper kan klare mere uv-stråling end andre?

Melanin beskytter huden mod solens UV-stråling. Læderhuden består overvejende af fibre, der danner et netværk og holder huden glat og smidig.

Hvorfor er UV-indekset højest ved ækvator?

I Danmark vil værdien ikke blive meget højere end 7 på grund af den nordlige beliggenhed på jordkloden, men nærmer man sig ækvator kan den nå dobbelt så høje værdier. På grund af absorption i atmosfæren, afhænger Uv-indekset blandt andet af højden man befinder sig i.

Hvilken bølgelængder er der tale om ved de forskellige slags UV-stråling?

UV-A fra 315 til ca. 400 nm, UC-B fra 280 nm til 315 nm, UV-C stråling har bølgelængder fra 100 nm og op til 280 nm.

Hvordan er huden bygget op?

Huden (cutis) er opbygget af to lag. Det øverste, synlige lag kaldes overhuden eller epidermis. Under den ligger læderhuden eller dermis, som er tykkere end overhuden. Under disse to lag findes underhuden, subcutis, som udgør et lag med isolerende og stødabsorberende fedt.

Hvordan dannes UV stråler?

UV-stråling udsendes fra stof med temperaturer på K eller fra elektriske lysbuer, og den har bølgelængder mellem ca. nm. I området fra 10 nm til ca. 160 nm er absorptionen i luft så kraftig, at strålingen i praksis kun kan udbredes i vakuum; deraf udtrykket det vakuum-ultraviolette område.