Table of Contents:

 1. Hvor lang tid er der til at Solen bliver en rød kæmpestjerne?
 2. Hvad er solens overflade?
 3. Hvilken type stjerne er Solen?
 4. Hvad hedder solens yderste atmosfære?
 5. Hvor længe kan Solen blive ved med at sende energi til os?
 6. Hvor lang tid har Solen eksisteret?
 7. Hvem opdagede at Jorden kredser om Solen?
 8. Hvor varmt er der på Solens overflade?
 9. Hvad udstråler Solen?
 10. Hvor lang tid kan vi klare os uden Solen?
 11. Hvor gammel er vores sol?
 12. Hvordan Solen er opstået?

Hvor lang tid er der til at Solen bliver en rød kæmpestjerne?

11,7 milliarder år, hvor den omdannes til en rød kæmpestjerne, og efter en ustabil fase bliver den i en alder af omkring 12,5 milliarder år til en hvid dværg, muligvis omgivet af en planetarisk tåge.

Hvad er solens overflade?

Gennem sammensmeltning af brint- og helium-kerner ved fusionsprocesser i Solens indre, skabes ekstrem varme og energi, som får Solen til at skinne. På Solens overflade er plasmaets temperatur ca. 5500 grader, mens temperaturen stiger ind mod centrum, og Solens kerne er ca. 15 millioner grader varm.

Hvilken type stjerne er Solen?

G2VSolen / Spektraltype

Hvad hedder solens yderste atmosfære?

Heliosfæren, som er solens yderste, meget tynde atmosfære, strækker sig helt ud over Plutos bane til heliopausen, hvor den danner en skarp grænse (chokfront) til det interstellare rum.

Hvor længe kan Solen blive ved med at sende energi til os?

Fra vores observationer og modeller af stjerner med forskellige masser har vi fundet frem til, at stjerner som Solen lever i ca. 10 milliarder år. Det vil altså sige, at Solen slukker om ca. 5 milliarder år!

Hvor lang tid har Solen eksisteret?

Der kredser også et utal af kometer, asteroider og andre himmellegemer omkring Solen. Alligevel indeholder Solen mere end 99,85 % af Solsystemets samlede masse. Solen blev dannet sammen med planetsystemet for omkring 4,6 milliarder år siden, da en stor gassky i galaksen faldt sammen og dannede en gruppe af stjerner.

Hvem opdagede at Jorden kredser om Solen?

Astronomen Johannes Kepler fremsætter i 1609 teorien om, at alle planeterne i solsystemet bevæger sig rundt om solen. I denne teori, som var bygget på Kopernikus' egne observationer, samt observationer fra antikkens astronomer, ændrede Jorden status fra at være Universets centrum til at være en planet som de andre.

Hvor varmt er der på Solens overflade?

Solen viser sig at være en stjerne af typen G, nærmere bestemt type G2V, og derfor må den være omkring 5500 grader på overfladen.

Hvad udstråler Solen?

Overfladen udsender energien som elektromagnetisk stråling (eksempelvis synligt lys og varmestråling) i alle retninger. Lyset bevæger sig med 300.000 km/s, hvilket betyder, at det tager otte minutter, før det rammer Jorden. Denne stråling kaldes Solens udstråling.

Hvor lang tid kan vi klare os uden Solen?

Solen bliver til en lille hvid stjerne Stjernen vil ikke være større, end Jorden er i dag. Denne stjerne vil lyse indtil om 10 milliarder år, men der foregår ingen kerneprocesser inde i stjernen. Den køler bare af efter mange milliarder års opvarmning. Det er til gengæld også Solens sidste livsstadie.

Hvor gammel er vores sol?

Der kredser også et utal af kometer, asteroider og andre himmellegemer omkring Solen. Alligevel indeholder Solen mere end 99,85 % af Solsystemets samlede masse. Solen blev dannet sammen med planetsystemet for omkring 4,6 milliarder år siden, da en stor gassky i galaksen faldt sammen og dannede en gruppe af stjerner.

Hvordan Solen er opstået?

Solen blev dannet sammen med planetsystemet for omkring 4,6 milliarder år siden, da en stor gassky i galaksen faldt sammen og dannede en gruppe af stjerner. En af disse stjerner var Solen.