Table of Contents:

 1. Hvilke stearinlys soder mindst?
 2. Hvad sker der når stearin smelter?
 3. Hvordan bøjer man stearinlys?
 4. Hvor varmt skal stearin være for at smelte?
 5. Hvad soder mindst?
 6. Hvilke lys er sundest?
 7. Hvilken kemisk reaktion sker når stearinlyset brænder?
 8. Hvad sker der med stearin når det brænder?
 9. Hvordan laver man snurrede lys?
 10. Hvordan man dypper lys?
 11. Hvor meget varme giver et stearinlys?
 12. Kan stearinlys give varme?
 13. Hvad er stagelys?
 14. Hvorfor blafrer stearinlys?
 15. Er bivokslys sundere?

Hvilke stearinlys soder mindst?

Soyalys. Soyalys, der både kan købes som bloklys, stagelys og fyrfadslys, giver generelt også langt mindre forurening af indeklimaet end traditionelle stearinlys.

Hvad sker der når stearin smelter?

Ved en kemisk reaktion kan der ske farveændringer, blive dannet luftarter, der kan udvikles varme og der kan komme bundfald. Ved kemiske reaktioner dannes nye stoffer. Ved kemiske reaktioner kan stofferne ikke uden videre komme tilbage til udgangspunktet.

Hvordan bøjer man stearinlys?

 1. Hæld varmt vand fra hanen i glasset. ...
 2. Kom dine lys i vandet og lad dem stå i 15 minutter. ...
 3. Efter de 15 minutter kan du nu modellere dine lys, der skal være bløde og bøjelige.
 4. Tag ét lys op ad gangen og form det, inden du tager det næste op.

Hvor varmt skal stearin være for at smelte?

Et stearin lys brænder ved 727 grader, men den varmeste del findes inde ved den blå del af flammen, hvor der er over 1400 grader.

Hvad soder mindst?

I modsætning af hvad mange tror, er lys af stearin et af de lys, der udleder allerflest partikler, når du tænder det. Stagelys. Ud af de 3 mest almindelige typer lys, fyrfadslys, bloklys og stagelys, afgiver stagelys flest partikler. Bloklysene ligger midt imellem og fyrfadslys mindst.

Hvilke lys er sundest?

Ifølge Videnscentret Bolius rangerer lys baseret på plantebaseret/vegetabilsk voks øverst på listen som den sundeste type levende lys. Se listen fra Bolius over de sundeste alternativer til traditionelle lys HER. Sojabaserede lys udleder ifølge Bolius 80 procent færre partikler end et fyrfadslys af ren stearin.

Hvilken kemisk reaktion sker når stearinlyset brænder?

Stearin er en kemisk forbindelse, der blandt andet indeholder grundstofferne carbon (C) og hydrogen (H). Ved forbrænding reagerer stearin med oxygen. Carbonatomerne brænder til carbondioxid (CO2), og hydro- genatomerne til vanddamp (H2O). Det samme sker, når man brænder fossile brændstoffer af.

Hvad sker der med stearin når det brænder?

Når et stearinlys brænder, er det både stearinen og vægen der brænder. Vægen brænder meget langsomt. Stearinen smelter, bliver til damp og brænder. Vægens funktion er at suge den smeltede stearin op mod flammen, hvor stearinen vil fordampe og brænde.

Hvordan laver man snurrede lys?

Sådan gør du
 1. Find stearinlys i forskellige farver og længder. Det er ret fint at mixe dem.
 2. Stil lysene i varmt (ca. ...
 3. Tag lysene op af vandet, og tør dem forsigtigt. ...
 4. Tag fat i lyset foroven og i bunden, og begynd nu at sno lyset. ...
 5. Læg lysene i koldt vand efter snoningen, så de kan køle af til brug.
2. jan. 2021

Hvordan man dypper lys?

Når din stearinmasse er smeltet, dypper du en lang væge i massen og trækker den op. Når stearinen har sat sig på vægen, kan du gentage denne proces, indtil dit lys har den ønskede tykkelse. Hæng herefter dit lys til afkøling, indtil det er størknet helt.

Hvor meget varme giver et stearinlys?

Et moderne lys af stearin brænder normalt med en hastighed omkring 0,1 g pr. min, og har en varmeafgivelse omkring 40 til 80 W. Flammen giver altså anledning til en del strålevarme imod genstande i nærheden af flammen.

Kan stearinlys give varme?

Stearinlys er ikke kun et fint alternativ til elpæren. De skaber også en hyggelig stemning på de mørke vinteraftener, varmer rummet op, og så siges det, at det blide lys fra stearinlysene kan være med til at kvæle vinterdepressionen.

Hvad er stagelys?

I modsætning af hvad mange tror, er lys af stearin et af de lys, der udleder allerflest partikler, når du tænder det. Stagelys. Ud af de 3 mest almindelige typer lys, fyrfadslys, bloklys og stagelys, afgiver stagelys flest partikler. Bloklysene ligger midt imellem og fyrfadslys mindst.

Hvorfor blafrer stearinlys?

Hvis vægen brænder langt ned i et ”hul”, får det mindre ilt, brænder dårligere og soder mere. Sørg for, at der kommer nok ilt til lyset. Hvis du har lygter eller lukkede stager, er det vigtigt, at du sikrer, at stearinlysene for nok ilt, så de ikke brænder dårligt og soder.

Er bivokslys sundere?

Bivokslys er sundere, men det skal forståes på den både, at alle lys vil forurene især hvis det blafre. Men bivokslysene forurener ikke nær i den grad, som stearinlys gør. Når bivokslys brænder, renser de luften som en fantastisk, naturlig luftrenser. Bivoks producerer nemlig negative ioner, når det brændes.