Table of Contents:

  1. Hvad lever sigøjnere af?
  2. Hvad tror sigøjnere på?
  3. Hvad er romaer og sigøjnere?
  4. Hvilket land kommer romaerne fra?
  5. Hvad vil det sige at være sigøjner?
  6. Hvad må man kalde sigøjnere?
  7. Hvad tror romaer på?
  8. Hvad hedder det sprog sigøjnere taler?

Hvad lever sigøjnere af?

I dag er mange roma-grupper fastboende, men lever ofte adskilt fra majoritetsbefolkningerne i de lande, hvor de er bosat. Historisk fandtes romagrupper i hele Europa. Traditionelt har omrejsende romaer især ernæret sig ved musik, håndværk og forefaldende arbejde.

Hvad tror sigøjnere på?

Hvilken religion har romaerne? Romaerne har ikke en fælles religion, men har typisk tilsluttet sig religionen i det område, hvor de har bosat sig. Det betyder, at der findes både kristne, muslimske og jødiske romaer.

Hvad er romaer og sigøjnere?

'Roma' betyder 'menneske' (eller 'mand') på romaernes eget sprog, romani; det er altså romaernes selvbetegnelse i modsætning til 'sigøjner', som er omverdenens, til dels negative og nedsættende, betegnelse for gruppen. Desuden er 'sigøjner' mere upræcist, da det også bruges om mennesker, som ikke tilhører roma-gruppen.

Hvilket land kommer romaerne fra?

Men langt de fleste forskere er enige om, at romaerne stammer fra det nordlige eller vestlige Indien og udvandrede for over 1.000 år siden. Tidligere var det almindeligt at sige, at romaerne stammer fra Egypten, og der er da også nogle få romaer, der stadig selv hævder.

Hvad vil det sige at være sigøjner?

Sigøjner” er et ord, som det omgivende samfund i århundreder har brugt om en etnisk gruppe, romaerne, samt om andre mennesker, der har haft en livsform, som majoritetssamfundet har associeret med romaerne. Det gælder især det omrejsende liv, som handelsrejsende, cirkusartister og tivolifolk ofte har ført.

Hvad må man kalde sigøjnere?

Siden er ordet sigøjner blevet associeret med andre negative karakteristika og bruges i nogle lande også som et skældsord, og derfor foretrækker de fleste sigøjnere i dag at blive kaldt 'roma', ikke sigøjner.

Hvad tror romaer på?

Romaerne har ikke en fælles religion, men har typisk tilsluttet sig religionen i det område, hvor de har bosat sig. Det betyder, at der findes både kristne, muslimske og jødiske romaer.

Hvad hedder det sprog sigøjnere taler?

Som regel taler de samme sprog som majoriteten i det område eller land, hvor de bor. Men derudover taler mange romaer også romaernes eget sprog, romani eller romanes. Det er et sprog, hvis grundlæggende grammatiske træk har meget til fælles med det oldindiske sprog sanskrit og moderne sprog som hindi og punjabi.