Table of Contents:

 1. Kan en hormonspiral sidde forkert?
 2. Hvor længe pletblødning efter spiral?
 3. Kan man tage på af spiral?
 4. Hvad er en Minispiral?
 5. Kan det være at spiral flytte sig?
 6. Hvordan ved man om ens spiral er faldet ud?
 7. Hvor meget bløder man efter spiral?
 8. Hvorfor pletbløder man med hormonspiral?
 9. Hvordan får man fjernet en spiral?
 10. Kan spiral flytte sig under samleje?
 11. Hvilke spiraler findes der?
 12. Hvilke former for prævention findes der?
 13. Hvad sker der hvis hormonspiral sidder for længe?
 14. Hvor lang tid er der hormoner i kroppen efter spiral?
 15. Kan kroppen udstøde en spiral?

Kan en hormonspiral sidde forkert?

Spiralen kan glide ud af livmoderen lige efter oplægningen, eller når livmoderen trækker sig sammen under menstruation. Der er også en lille risiko for, at spiralen bliver placeret forkert. Normalt vil lægen kontrollere din spiral ved en underlivsundersøgelse 1-3 måneder efter oplægningen. Herefter én gang om året.

Hvor længe pletblødning efter spiral?

Hormonspiraler giver ofte uregelmæssige blødninger i de første måneder, efter du har fået den sat op. Efter 4-6 måneder ophører pletblødningen hos de fleste.

Kan man tage på af spiral?

VIRKNING AF HORMONSPIRALEN Hormonspiralen afgiver dagligt en lille mængde levonorgestrel, som er et gestagen. Hormonet mindsker slimhinden i livmoderen, men ikke din normale hormoncyklus. Hormonspiralen giver ikke vægtstigning på over 500 gram i talrige undersøgelser. Spiralen påvirker ikke kolesteroltallet.

Hvad er en Minispiral?

Typer af hormonspiraler Den klassiske hormonspiral hedder Mirena. Den er lidt større end de to andre og afgiver mere hormon (20 ug/døgn). Den beskytter mod graviditet i 5-7 år, afhængig af alder ved oplægning. Kyleena og Jaydess kaldes også minispiraler og er velegnede til yngre kvinder.

Kan det være at spiral flytte sig?

Spiralen kan glide ud af livmoderen lige efter oplægningen eller under en menstruation, fordi livmoderen trækker sig sammen. Også ved brug af tampon eller menstruationskop er der en lille risiko for at hive spiralen ud. Det er derfor en god ide, at du jævnligt får undersøgt, om spiralen ligger rigtigt.

Hvordan ved man om ens spiral er faldet ud?

Risikoen for, at spiralen falder ud, er ringe, men er størst det første år. Kraftig blødning og vedvarende smerter kan være symptomer herpå.

Hvor meget bløder man efter spiral?

Du vil bløde en lille smule umiddelbart efter, du har fået lagt spiralen. Det er helt normalt, og småblødning kan vare op til to uger efter. Du har mulighed for at få en tid til kontrol af spiralen ca. tre måneder efter, du har fået lagt spiralen.

Hvorfor pletbløder man med hormonspiral?

Pletblødninger forekommer ofte i forbindelse med oplægning af hormonspiralen. Blødningerne kan dog fortsætte i længere tid og være uregelmæssige. Menstruationer kan helt ophøre. Ovariecyster kan desuden både forekomme og forsvinde igen, når du anvender en hormonspiral.

Hvordan får man fjernet en spiral?

Fjernelse af spiral foregår normalt ukompliceret. I mange tilfælde kan spiralen fjernes umiddelbart. Hvis tråden ikke kan identificeres, foretager vi en ultralydsskanning, og derefter kan spiralen oftest fjernes ved at man ”fanger” tråden i den nederste del af livmoderhalsen.

Kan spiral flytte sig under samleje?

Spiralen kan glide ud af livmoderen lige efter oplægningen eller under en menstruation, fordi livmoderen trækker sig sammen. Også ved brug af tampon eller menstruationskop er der en lille risiko for at hive spiralen ud.

Hvilke spiraler findes der?

I Danmark anvendes to typer spiraler; kobberspiral og hormonspiral. Kobberspiralen virker i fem år. Hormonspiralen findes i to varianter, den traditionelle som virker i fem år, og minispiralen, som findes i to udgaver, en som virker i tre år og en, som virker i fem år.

Hvilke former for prævention findes der?

Skema over præventionsformer
PræventionBeskyttelse mod graviditetMest oplagte brugere
P-stavMeget højVoksne
KobberspiralHøjVoksne
HormonspiralMeget højVoksne
PessarHøjVoksne

Hvad sker der hvis hormonspiral sidder for længe?

Din hormonspiral virker i dag som en almindelig spiral. Er altså 98 procent sikker! Og der er ingen grænser sat for, hvor længe en spiral kan sidde.

Hvor lang tid er der hormoner i kroppen efter spiral?

Og når du får udtaget en spiral, vil kobberet stadig kunne spores i din krop mange år fremover. Med de hormonbaserede metoder, går der ca. to år før de kunstige hormoner er helt ude af kroppen.

Kan kroppen udstøde en spiral?

Hvis hormonspiralen udstødes fra kroppen, bør du opsøge læge og evt. genoptage brugen af p-piller (såfremt du var på p-piller inden oplægningen af hormonspiralen) for at undgå graviditet. Hvis kroppen udstøder hormonspiralen, forekommer det oftest inden for de første par måneder efter oplægningen.