Table of Contents:

 1. Hvornår er det bedst at træbeskytte?
 2. Hvornår skal træ grundes?
 3. Hvad består træbeskyttelse af?
 4. Er træbeskyttelse maling?
 5. Hvor varmt må det være når man maler udendørs?
 6. Hvornår er det for koldt til at male?
 7. Hvor længe skal grundingsolie tørre?
 8. Hvor længe skal grunder tørre på træ?
 9. Er træbeskyttelse diffusionsåben?
 10. Kan man selv bekæmpe borebiller?
 11. Kan man male ovenpå træbeskyttelse?
 12. Hvorfor skaller maling af?
 13. Kan man male i koldt vejr?
 14. Hvornår kan man male vinduer udendørs?

Hvornår er det bedst at træbeskytte?

Det er bedst at træbeskytte udendørs træværk i perioden slut-april til september. Træbeskyttelse fungerer bedst i moderat luftfugtighed og temperaturer mellem 10 og 25 grader. Der skal helst være gået en uge uden regn, inden du begynder at træbeskytte.

Hvornår skal træ grundes?

Grunding Når træet er helt rent, tørt, fast og ikke smitter af, er det klar til at blive grundet. Grunderen trænger ind i træet og beskytter det mod råd og svamp samtidig med, at træbeskyttelsen kommer til at hæfte bedre. Grundet træværk bør behandles med træbeskyttelse inden for 14 dage.

Hvad består træbeskyttelse af?

Mængden og typen af bindemiddel, er med til at afgøre, hvor robust en overflade der opnås og hvor god en vedhæftning, malingen kan lave. Typiske bindemidler i dag er akryl, styrenacryl, acryl-latex, linolie og alkydolie. Man har, historisk, også lavet maling med æggeblommer, blod eller lim, som bindemiddel.

Er træbeskyttelse maling?

Den største forskel på oliebaseret og vandbaseret maling er det opløsningsmiddel, som man anvender til at gøre malingen flydende. I oliebaseret træbeskyttelse er det primære opløsningsmiddel mineralsk terpentin. I vandbaseret træbeskyttelse bruger man vand.

Hvor varmt må det være når man maler udendørs?

Vælg den rette temperatur: Den optimale temperatur til at male udendørs træværk er 10-25 grader. Dette interval giver dig de bedste forudsætninger for at få de optimale forhold til at male udendørs.

Hvornår er det for koldt til at male?

Mal ikke, når der er risiko for at døgntemperaturen kommer under 7 °C. Mal ikke, når der er risiko for regn og dug inden for det næste døgn. Mal ikke, på kolde eller solopvarmede overflader, og ikke i direkte solskin. Mal kun på træværk med fugtighed på under 18 %

Hvor længe skal grundingsolie tørre?

Grundingsolie er en tyndtflydende olie, der trænger ind i træet og modvirke begroninger. Husk, at træet skal være helt tørt, inden du begynder at grunde. Lad grundmaling tørre, inden du går videre til træbeskyttelsen. Det tager typisk en dags tid, før olien er helt tør.

Hvor længe skal grunder tørre på træ?

Mal træværket 1-2 dage efter grunding. Lad grunderen tørre ind i træet i 1-2 dage, og mal herefter med træbeskyttelse. Vælg mellem en heldækkende og en transparent træbeskyttelse.

Er træbeskyttelse diffusionsåben?

Både den oliebaserede og den vandbaserede B3 træbeskyttelse giver dit træværk en diffusionsåben og vandafvisende overflade. Det betyder, at træet kan ånde gennem træbeskyttelsen.

Kan man selv bekæmpe borebiller?

Du kan tit selv stå for bekæmpelse af borebiller ved at sørge for varme, tørre omgivelser. Det vigtigste at fokusere på er at: Sikre god ventilation. Standse fugtindtrængning og kondens.

Kan man male ovenpå træbeskyttelse?

Du kan godt male med vandbaseret træbeskyttelse, selvom dit træværk tidligere er malet med oliebaseret træbeskyttelse. Omvendt kan du IKKE male med oliebaseret træbeskyttelse, hvis dit træværk tidligere er malet med vandbaseret træbeskyttelse.

Hvorfor skaller maling af?

olie- og vandbaseret træbeskyttelse, en dårlig maling eller måske en tidligere dårlig klargøring af træværket, kan være årsagen til afskalning. De to hyppigste årsager til afskalning er derfor: En for høj fugtighed i træet på behandlingstidspunktet. Fugtigheden i træet har en stor betydning.

Kan man male i koldt vejr?

Mal ikke, når der er risiko for at døgntemperaturen kommer under 7 °C. Mal ikke, når der er risiko for regn og dug inden for det næste døgn. Mal ikke, på kolde eller solopvarmede overflader, og ikke i direkte solskin. Mal kun på træværk med fugtighed på under 18 %

Hvornår kan man male vinduer udendørs?

Fra maj til september er udvendigt træværk som regel tørt nok til at blive malet, når det ikke har regnet i over en uge. Det er bedst at male træværk, når temperaturen er mellem 10 og 25 grader.