Table of Contents:

 1. Hvorfor opstår cykloner?
 2. Hvad forårsager orkaner?
 3. Hvad er forskellen på orkaner tyfoner og cykloner?
 4. Hvorfor inddeler man orkaner i forskellige kategorier?
 5. Hvad gør en cyklon?
 6. Hvad gør en orkan?
 7. Hvordan får en orkan sit navn?
 8. Hvor kommer der ofte orkaner?
 9. Hvad er værst orkan eller tornado?
 10. Hvad er forskellen på en orkan i Danmark og en orkan i Asien?
 11. Hvad er vindstyrken i en orkan?
 12. Er cyklon og orkan det samme?
 13. Hvad karakteriserer en orkan?
 14. Hvad ødelægger en orkan?

Hvorfor opstår cykloner?

Orkaner kaldes også cykloner eller tyfoner afhængigt af, hvor i verden de opstår. De tropiske orkaner starter deres liv over varmt vand (+26,5 C). Luften stiger til vejrs, når den opvarmes, og derfor trækkes den kolde luft ned. Voldsomme tordenskyer dannes, og rotationen af luft stiger efterhånden i hastighed.

Hvad forårsager orkaner?

For at en tropisk orkan kan dannes, skal der være et varmt hav, hvor vandtemperaturen er mindst 26 grader. Altså ikke så langt fra ækvator. Vandet fordamper, og den varme og fugtige luft stiger op fra vandet og højt nok oppe dannes der skyer. Det sker også på en sommerdag i Danmark, men kræfterne er større i troperne.

Hvad er forskellen på orkaner tyfoner og cykloner?

Orkan bruges Atlanterhavet Caribien og det østlige Stillehav, mens tyfoner er en betegnelse, der især bruges omkring Filippinerne. Cykloner bruges i Det Indiske Ocean og dele af Stillehavet. Nogle gange kaldes det voldsomme stormlavtryk også for en tropisk storm, tropisk cyklon eller tropisk orkan.

Hvorfor inddeler man orkaner i forskellige kategorier?

Især når havets overflade bliver varmere end +27 C dannes disse meget dybe lavtryk med vindstyrker, der ofte overskrider den internationale grænse mellem storm og orkan. Men også orkaner er af forskellige styrker, og man behøver derfor en præcis kategorisering af disse meget høje vindstyrker.

Hvad gør en cyklon?

Omkring en cyklon strømmer luften i en mere eller mindre cirkelformet bevægelse; på den nordlige halvkugle sker bevægelsen mod uret og på den sydlige med uret. Cykloner er ledsaget af karakteristiske skyformationer og tilhørende nedbørsområder.

Hvad gør en orkan?

En orkan er en kraftig tropisk storm med vindhastigheder på over 33 m/s eller 120 km/t. En orkan kaldes også for hurricane, tyfon eller tropisk cyklon. Når en orkan rammer et område, kan det have alvorlige konsekvenser for de børn og familier, der bor der. Nogle gange bliver huse ødelagt, og der kommer oversvømmelse.

Hvordan får en orkan sit navn?

World Meterological Organization bestemmer, hvilket navn orkanen skal have. Den navngivning afhænger af, hvor orkanen forventes at ramme på land. Så hvis orkanen har sit klimaks over Kina, vil den blive navngivet noget kinesisk. Rammer den derimod Latinamerika, vil den kommer til at hedde noget på spansk.

Hvor kommer der ofte orkaner?

Tropiske orkaner huserer mange steder i troperne, bortset fra områderne langs Sydamerikas vestkyst og Afrikas sydvestkyst, hvor havvandet er for koldt. Orkaner på vore breddegrader er næsten altid forbundet med voldsomme lavtryk. De opstår ved, at kold luft hurtigt synker ned under varm, eller omvendt.

Hvad er værst orkan eller tornado?

Hastigheden i tornadoer er meget højere end i orkaner, og vinden kan nå den i ekstreme tilfælde den 500 km / t. I tilfælde af orkaner overstiger vindhastigheden sjældent 250 km / t.

Hvad er forskellen på en orkan i Danmark og en orkan i Asien?

Når tropiske cykloner resulterer i overfladevindhastigheder på mindst 17 meter i sekundet, kaldes de normalt for en tropisk storm, og stormen gives et specifikt navn. Hvis vindhastighederne når op på 33 meter i sekundet, kaldes de orkaner.

Hvad er vindstyrken i en orkan?

En orkan er oftest en kraftig tropisk storm med middelvindhastigheder over 32,6 m/s (120 km/t). Det svarer til vindstyrke 12 på Beaufort-skalaen.

Er cyklon og orkan det samme?

Når tropiske cykloner resulterer i overfladevindhastigheder på mindst 17 meter i sekundet, kaldes de normalt for en tropisk storm, og stormen gives et specifikt navn. Hvis vindhastighederne når op på 33 meter i sekundet, kaldes de orkaner.

Hvad karakteriserer en orkan?

En orkan er oftest en kraftig tropisk storm med middelvindhastigheder over 32,6 m/s (120 km/t). Det svarer til vindstyrke 12 på Beaufort-skalaen. Tropiske orkaner optræder normalt ikke i Danmark. Almindelige lavtryk, som vi kender dem, kan imidlertid også indeholde vindstød af orkanstyrke.

Hvad ødelægger en orkan?

Når en orkan rammer et område, kan det have alvorlige konsekvenser for de børn og familier, der bor der. Nogle gange bliver huse ødelagt, og der kommer oversvømmelse. Det kan også ske, at biler bliver kastet op i luften, træer bliver revet op med rødderne, og mennesker kommer til skade eller i værste tilfælde dør.